Fotó: Shutterstock

Okleveles sminktetováló lettem! De hogyan tovább?

Egy kezdő dolga mindig nehéz, hiszen annyi újdonság van, hogy sokan elvesznek az útvesztőkben. Nézzük, hogy mire érdemes odafigyelni! Köves Katát személyesen is kérdezhetik november 8-án a 24. Beauty Forum szakkiállítás és vásáron, a Millenáris "B" csarnokában 11 órától

Tegyük fel, hogy hosszas keresgélés és alapos megfontolás után letettük a voksunkat egy oktató mellet és elvégeztük vagy legalábbis folyamatban van a sminktetováló tanfolyam elvégzése. Ott a következő probléma: milyen gépet, kiegészítő termékeket vásároljunk, hogyan tudnánk a leghatékonyabban beindítani az új tevékenységünket, hogy minél hamarabb megtérüljön a befektetett összeg?

Nézzünk körül alaposan a piacon!

Nem feltétlenül kell annál a cégnél vagy oktatónál megvenni a sminktetováló gépünket és az egyéb felszerelést, ahol elvégeztük a tanfolyamot. Ahol erre köteleznek bennünket, az eleve elgondolkodtató. Természetesen, ha az oktatás minőségével elégedettek voltunk és az ott forgalmazott termékek is meggyőzően jók, akkor miért ne?

De mitől jó egy sminktetováló gép? Először is, tájékozódjunk róla, hogy mióta van a hazai piacon, van-e megbízható szerviz háttere, mennyi garanciát adnak a gépre, milyen országból származik. Én a huszonéves szakmai múltammal a német precizitásban hiszek, de mindig lehetnek pozitív kivételek. Nagyon fontos megnézni, hogy rendelkezik-e a forgalmazó cég anyagköltség számítással (amikor én elkezdem az oktatás mellett a forgalmazást is, első dolgom volt egy korrekt anyagköltség számítást elkészíteni, mert én tudtam, hogy fontos szempont a későbbi megtérülés miatt), nézzük meg, mennyibe kerül egy tű, tűsapka, mekkora a pigment és mennyi munkára elegendő. Manapság úgy tűnik, hogy az ún. hybrid Permanent Make Up gépeknek lesz nagy jövője a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt. Ezek a gépek ún. modul tűs gépek, ami azt jelenti, hogy a tű és a tűsapka egybe van építve. Ezekhez a speciális kézi fejekhez nem csak sminktetováló modul tűk állnak rendelkezésünkre, hanem olyan 20-25 tűt tartalmazó modulok is, amelyekkel kozmetikai kezeléseket, anti-ageing kúrákat tudunk vendégeinknek csinálni, ezzel a speciális modullal értékes és komplex hatóanyagokat juttathatunk be a bőrbe.

Klasszikus kézi vagy hibrid?

A kozmetikában ismert már ez az eszköz, mezopen néven, de miért vegyünk két gépet, ha egy áráért mindkettőt megkaphatjuk?! Ha valaki csak sminktetoválással akar foglalkozni, akkor viszont továbbra is a klasszikus kézi fejet ajánlom, mert ahhoz a tű és tűsapka még mindig olcsóbb. Fontos szempont az is, hogy ugyanannak a vendégnek a korrekciójához (fertőtlenítve természetesen) eltehető, míg a modul tűt nem lehet újra felhasználni, lévén a benne maradó pigment, szövetnedv-együttes a korrekcióig baktériumok tárházává válhat. Akik viszont rendszeresen kozmetikai kezeléseket is vállalnak a sminktetoválás mellett, azoknak a hybrid gépeket érdemes megnézni, de a legjobb, ha mindkét verziót tudjuk a géphez csatlakoztatni. Adott a lehetőség mindkét opcióra, mint az általunk forgalmazott gépeknél is. Sőt, nálunk olyan modul is létezik, amely a szintén mostanság teret hódító hajtetováláshoz lett kifejlesztve.

Ideális esetben ahol megvesszük a sminktetováló gépünket, ott vásárolunk meg minden mást is, ebben számíthatunk a hozzáértő segítségre, miből mennyit érdemes megvenni a kezdetekkor.

Népszerűsítés

De hogyan tovább, hogyan érjük el, hogy lehetőleg minél hamarabb sok vendégünk legyen sminktetoválásra? Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy olyannak kell lennünk, mint egy jó magyar népmese, azaz szájhagyomány útján terjedjünk. Ugyanis, ha elégedettek a munkánkkal, akkor egyik vendég hozza a másikat. Természetesen kell egy jó weboldal, megfelelően kulcsszavazva, hogy jó pozíciót tudjunk vele elérni. Jelen kell lennünk a facebookon, érdemes egy ún. „page”-et létrehozni, ahol nem barátkozunk, hanem a szolgáltatásunkat kínáljuk, reklámozzuk, akciókat hirdethetünk meg. Ajánlott szezonális akciókat kitalálni vagy alkalmazkodni a helyhez, ahol dolgozunk: ha sok a nyugdíjaskorú vagy ha épp a fiatal diák, akkor rájuk szabunk ki akciókat. Mindig nézzük a konkurenciát, ha a közelben több kolléganő foglalkozik sminktetoválással, akkor érdemes az árakat úgy alakítani, hogy versenyképesek legyenek. Mindig fotózzunk! A vendégek imádják, ha kellő mennyiségű referencia fotót, előtte-utána képet nézegethetnek, akár a weboldalon, akár egy albumban. Soha ne feledjük, hogy kozmetikus szakma, ezen belül a sminktetoválás is egy folyamatosan, időről-időre megújuló szakma, új trendekkel. Ha valaki a tudásával és nem az alacsony áraival akar versenyképes maradni, akkor folyamatosan továbbképzésekre kell járni és a szakmai fórumokra ellátogatni.

Találkozzunk a Beauty Forum kiállításon is!

Azokat a kezdő sminktetoválókat, akik most bontogatják a szárnyaikat és azokat, aki úgy érzik, hogy van még mit tanulniuk, várom szeretettel november 8-án 11:00 órára a Beauty Forum kiállítás (ne feledjétek, hosszú évek után új helyszínen, a Millenárison lesz!) JOY színpadán, ahol egy kis kedvcsináló előadás (téma az anti-ageing lesz a szemöldök sminktetoválás szemszögéből) után mindenki felteheti a kérdését. Addig is sok sikert és még több elégedett vendéget kívánok minden kedves kolléganőmnek!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail