online_beautyforum
Fotó: Pixabay

Okosan légy online!

Az internet ma már az életünk része, aminek azonban negatív következménye is lehet. Az okostelefonok nem hiányozhatnak egyetlen női táskából sem, a szalonok nagy részében ingyen wifit kapnak a vendégek. A fantasztikus és végtelen számú lehetőség mellett ez veszélyeket is rejthet, ezekre szeretném felhívni a figyelmedet.

Honlap és facebook oldal nélkül láthatatlanná válik egy üzlet, az online vásárlás elterjedt, a videomegosztó portálokon pedig már bárki láthat gyanta- vagy éppen masszázstechnikákat. Ebből te sem maradhatsz ki.

Maradj mindig online, de csak okosan!

Nem tudhatom biztosan, de sejtem, hogy vendégeid nagy része irodai dolgozó, egész nap számítógép előtt ül, nagy eséllyel állandó internetkapcsolattal, sőt közösségi média jelenléttel. Másik felük pedig gyerekekkel van otthon, és tájékozódásként, a külvilággal való kapcsolattartásra az internetet használja. Így voltam ezzel én is, 8 évig dolgoztam irodában, mielőtt a kozmetikára váltottam volna.

Jól emlékszem a napi rutinomra, amely rutin nagyon sok hasonló nő mindennapjait határozza meg. Az offline kapcsolattartást nagy részben online-ra váltottam, kedveltem az online vásárlást (nincs ez másképp most sem), szerettem neten bejelentkezni egy-egy programra, és a közösségi oldalakon keresztül ért egységnyi idő alatt a legtöbb információ.

Akkoriban még nem sejtettem, hogy a személyes biztonságom a tétebben a virtuális térben – most már tudom, hogy ma már bizony a vállalkozásomé is.

 

Légy óvatos!

Amikor kozmetikusként a vendégköröm építésébe fogtam, ebből a tényből indultam ki.

Tudtam, hogy minimum egy honlap és egy facebook oldal az, amire szükségem lesz, de felismertem, hogy az Instagram és az állandó e-mailes, chates kapcsolattartás sem elhanyagolható. Az első perctől számtalan neves külföldi mestert (kozmetikust és sminkest) követek és figyelek napi szinten, oktató videókat nézek, és ötletet merítek belőlük. Része vagyok zárt facebook csoportoknak, ahol kozmetikusok segítik egymást szakmai kérdésekben.

Ezek nélkül az online lehetőségek nélkül kevesebben találnának rám, és én is nehezebben tájékozódnék, tanulnék. De! Egy pillanatra sem felejtettem el, hogy ez nem helyettesíti az oktatóim munkáját, az egyes szakterületekre vonatkozó továbbképzéseket, a kongresszusokat és szakmai fórumokat, hivatalosönképző köröket.

Hiszen a mi szabályzásaink mások, mint pl. az USA-ban, és persze attól, hogy egyes eszközöket a világ másik felén valaki nyugodt szívvel alkalmaz egy videóban, még nem biztos, hogy az itthon is engedélyezett, és hogy valóban hasznos technológiáról van-e szó – lásd például a sokat vitatott komedónyomókat és a botrányos fekete maszkokat).
Röviden összefoglalva: az online jelenlét feltétlenül szükséges, de érdemes óvatosnak lenni.

Ha másokról posztolsz, akkor se feledkezz meg az adatvédelemről. Itt írtunk a GDPR-ről. 

Informálódástól az időpontfoglalásig rengeteg dologban segít az internet   Illusztráció: pixabay

Online szörfözéshez túlélőcsomag

Van egy rövid listám, amelyet mindig átadok azoknak, akiknek segítek a web- és facebook oldaluk létrehozásában, ezt most veletek is megosztom, mert úgy gondolom,hasznos kis csomag az online térben való tájékozódáshoz:

– Mindig nézd meg, hogy ki mondja! Ellenőrizd, hogy akitől oktató videót vagy masszázstechnikát nézel, az szakember?! Aki a kezelést bemutatja, az rendelkezik a szükséges referenciákkal?
– És azt is, hogy mit mond. Vajon összeegyeztethető-e az adott új technika az általad tanult irányelvekkel? (Hiszen az irányelvek és a főbb szabályok nem változnak – például a bőr pH-értéke, a nyirokkeringés iránya szerinti masszázs).
– Keress rá a hazai szabályzásra!
– Ha bizonytalan vagy, hogy engedélyezett-e egy termék vagy módszer, járj utána!
– Kezeld te a saját facebook oldalad,és csak megbízható személynek/kollégának adj hozzá hozzáférést.
– A website-odat kezeld te, miután egy olyan személy hozza létre, aki szakmailag megbízható, tapasztalt, referenciákkal rendelkezik.
– Védd le a képeidet, ugyanakkor a fotóst is tüntesd fel, hiszen jogilag a képek őt illetik, tehát ha a szalonodról profi fotós csinál felvételeket, ezt mindenképpen kommunikálnod kell a képek megjelenítésekor. Lásd el a képeket névvel vagy logóval, esetleg kóddal-vízjellel, így megelőzheted a lopást.
– Csak valós tartalmat tölts fel, mert a vendégek utánajárnak a dolgoknak, és könnyedén rajtakapnak, ha nem állítasz igazat.
– Tájékozódj a facebook szabályzatáról, a jog nem tudása nem mentesít a kötelezettség alól – például a facebook nem engedélyezi az előtte-utána képek hirdetését.
– Ne feledd, „örök emlék” marad minden, amit egyszer a webre feltöltesz. Bizony, szerverek mentik, emberek töltik le, képernyőképet készítenek belőle, szóval attól, hogy te valamit visszavonsz, az bizony másoknál megtalálható marad.
– A munka és magánélet, nem ugyanaz – ne keverd! Készíts professzionális felületet, ne a magán facebook oldaladon kommunikálj, hiszen ismerőseid nem szeretnék naponta figyelemmel követni a munkádat, míg a vendégeid igen, ők viszont nem kíváncsiak a kiskutyád bájos videóira
– A kevesebb néha több elve itt is igaz. Inkább ritkábban, de értékes tartalmakat kommunikálj, mert a dömpingben elveszhet a lényeg.
– Vezess be online időpontfoglaló rendszert, ha úgy érzed szükséges, de minden esetben kövesd az offline naptáradat is, hiszen nagyon kellemetlen lehet, ha duplán írsz be egy vendéget.
– Figyeld a versenytársakat az online térben is, de ne kopírozd őket, inkább járj egy lépéssel előttük!

Nem hagyunk magadra,kattints ide a 12 profi tippért a facebook oldaladhoz.

Tanulni, tanulni, tanulni!

Végül, de nem utolsósorban: tanulj! Kérd ki online marketing szakemberek tanácsát, a kamara és a forgalmazó cégek is tartanak ezzel kapcsolatos tréningeket. Sőt, vannak kifejezetten a szépészeti szakembereknek szóló tanácsadások is, ahol tájékozódhatsz.
És maradj mindig online, de csak okosan!

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail