Okosan napozz!

Nemcsak a lelkünknek, de a bőrünknek is nagyon jót tesznek a simogató napsugarak, különösen akkor, ha az megfelelően elő van készítve

Nyári szabadságuk előtt többnyire azok a vendégek is kezelésre jelentkeznek a szalonokban, akik egyébként nem járnak rendszeresen. Minden bizonnyal azért mert megtapasztalták, hogy a szép barnuláshoz napozás előtt fel kell frissíteni a bőrt: el kell távolítani a felszaporodott, egyenetlen, száraz szaruréteget és ki kell tisztítani az eltömődött pórusokat. A vendégek joggal várhatják el a kozmetikusuktól, hogy átfogó és személyre szabott felvilágosítást adjanak a napozás módjáról és a fényvédők helyes használatáról, s általában arról, hogy mire ügyeljenek a vízparton.

A bőr előkészítése

Az, hogy milyen erősségű hámlasztó pakolást, illetve milyen szemcsés peelinget használunk a kezeléshez, azt mindig a vendég bőrének aktuális állapota, az elérendő cél, no meg a rendelkezésre álló idő szabja meg. Mivel a nappal szembeni védelemben az egyik fő tényező a bőr vastagsága, közvetlenül nyaralás vagy a tervezett napozás előtt kerülendők az erélyesebb hatású peelingek, illetve azok kúraszerű használata. Ha ugyanis túlságosan elvékonyítjuk a szaruréteget, a bőr érzékenyebb lesz, gyorsabban leég és barna foltok megjelenésére is hajlamosabbá válik.
■ Ápolt bőr esetén bőven elég, ha manduladarás, enyhén tejsavas, vagy enzimes peelinget használunk. Amennyiben mégis az intenzívebb hámoldó gyümölcssavas peeling mellett döntünk, akkor feltétlenül hívjuk fel a vendég figyelmét arra, hogy pár napig mindenképpen kerülje a direkt napfényt, és később is fokozottan védje az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét.
Peelingezés után a bőr jobban szívja fel a finom, tápláló olajokat és a nedvesítő anyagokat. Az „éhes”, dehidratált és zsírhiányos bőr sokkal inkább ki van téve az ártó sugaraknak, mint az, amelyiket rendszeresen ellátnak tápláló anyagokkal.
■ A masszírozásnak fontos szerepe van ilyenkor, mert a bőrrokon zsírokból és a nedvekből jó kis depó képezhető a bőrben. Hatóanyagokban, antioxidánsokban gazdag növényi olajok, zsírok (búzacsíraolaj, homoktövis-húsolaj, avokádóolaj), nedvet adó ampullák, szérumok (aloe vera, urea, hyaluronsav, algák, aromavizek) mind bevethetők. Nagy melegben könnyű textúrájú masszázskrémekkel dolgozzunk, s ne feledkezzünk el a nyak és a dekoltázs bőrének alapos megdolgozásáról sem, mert ezek a területek elég gyorsan és érzékenyen reagálnak a napfényre.

Amit a vendégnek tudniuk kell(ene)

Az egész nap zárt helyiségben dolgozók edzetlen bőre sokkal gyorsabban leég, mint azoké, akik gyakran tartózkodnak a szabadban.
Mindenkinek ismernie kell(ene), hogy számára milyen kockázattal járhat a napozás. Emlékezni kell arra, hogy hogyan reagált a bőr a napsugarakra az előző években. Előfordult-e már a családban bőrrák? Szed-e fényérzékenyítő hatású gyógyszert vagy olyat, ami legyengíti az immunrendszert? Nem kellene elfelejteni, hogy akinek sok anyajegye van, az ugyanúgy a veszélyeztetettek közé tartozik, mint a kicsik és az idősek. A gyerekek bőrét azért kell jobban védeni az átlagosnál, mert a bőr UV sugarak elleni védekező képessége csak a kamaszkor tájékára épül fel teljes mértékben, az idősebbekét pedig azért, mert már leépülőben van a bőr védelmi ereje.

Hogyan napozzunk?

Ha mediterrán vagy még melegebb területre utazunk, tapasztalhatjuk, hogy a helybeliek nem nagyon kenegetik magukat, egyszerűen okosan viszonyulnak a naphoz. Korán reggel élvezik a tengerpart nyújtotta örömöket és a napfényt, később árnyékban telepednek le vagy felöltöznek és az épületek védelmét keresik, és csak este, amikor a nap már kiadta erejét mennek ki ismét a tengerpartra. Ha mi is ezt tennénk, nem lenne semmi baj.
Sokan, akik egész héten zárt helyen dolgoznak, a hétvégén 1-2 nap vagy a viszonylag rövid nyaralás alatt akarják bepótolni az addigi több hónapos lemaradást. Ráadásul ilyenkor még ki is akarják aludni magukat, ezért jó esetben 11 óra körül vagy még később feküdnek ki a tűző napra, többnyire víz mellé, a homokba, ahol a visszaverődő sugarak miatt a bőr terhelése jóval nagyobb, mint egyébként.
Általánosan elfogadott, hogy ilyen esetekben a saját védelmi idő felénél többet nem érdemes a napon tölteni, fényvédő használatával ezt az időt lehet megnövelni a faktorok számával. Ami azonban mindenkinek nagyon ajánlott, az az, hogy 11 és 17 óra között egyéb módokon is védekezzen az intenzív sugarak ellen: árnyék, sapka, kendő, sűrű szövésű pamutruházat, napszemüveg.
A vendégeinkkel meg kell értetni, hogy a bőrnek nem szabad gyorsan lebarnulnia, időre van szüksége ahhoz, hogy kialakítsa saját fényvédelmét. A többször leégett és az erősen lebarnult bőr nemcsak gyorsan öregszik, de rosszindulatú bőrelváltozásokra is hajlamossá válik.

Melyik fényvédőt válasszuk?

Amennyiben nem fizikai fényvédőt választ vendégünk, akkor hívjuk fel a figyelmét arra, hogy lehetőleg vízállót válasszon, és a napfürdőzés előtt legalább 30 perccel kenje be a bőrét, ahhoz, hogy a megfelelő fényvédelem kialakulhasson. A fogyasztóvédő szervezetek ellenőrző vizsgálatai szerint előfordulhat, hogy vízállónak jelölt fényvédő egyszerűen lemosódik a vízben. A legjobb, ha fizikai fényvédőket (is) tartalmazó, vízálló készítményekkel vértezik fel magukat. Azonban tudni kell, hogy ezek felkenése után többnyire fehéres árnyalat marad a bőrön, s hogy a pórusokba is szépen jut belőlük. Fényvédők választásánál tanácsos a fogyasztóvédő szervezetek ajánlásait is megszívlelni (például Tudatos vásárlók, Ökotest).
Vannak, akiknél az erős napfény hatására herpesz keletkezik az ajakon. Akinek volt már ilyen kellemetlen tapasztalata, annak tanácsos fényvédő ajakbalzsammal is védekeznie.
Mivel az arc, a test kiálló részei (orr, orca, váll), a kezek bőre jobban ki vannak téve a sugaraknak, mint az egyéb testrészek, ezért ezeket jobban kell védeni.
Nem szabad elfelejteni, hogy vízparton a napernyő védelme ellenére a nap sugarainak akár 50%-át is megkaphatja az ember.
Tipp: Méhecskéktől hemzsegő vidéken inkább illatanyag-mentes kozmetikumot javasolt használni, ez különösen fontos az allergiára hajlamosak esetében.
Nyaraláskor olyan készítményt is érdemes magunkkal vinnünk, amelyre a bőr esetleges felpirulásakor szükségünk lehet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy ezek a készítmények ne tartalmazzanak bőrt károsító, allergiát kiváltó anyagokat.
A lepirult bőrt, amilyen gyorsan csak lehet, le kell hűteni. Erre végső esetben a hideg csapvíz is megfelelő, de még jobb a gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású levendulavíz vagy a joghurt, az aloe gél és az enyhén gyümölcsecetes víz.
Vannak, akik azt hiszik, hogy az önbarnítók megvédik a bőrt a napfénytől. Ez azonban nem igaz, sőt a készítményekben lévő vasoxid absorbálja a fénysugarakat, ezért napfényes időben kockázatos lehet a használatuk.

Védekezés ruhával

■ A pamutpóló fényvédelme 5-10 LSF.
■ A vizes trikóé ennél kevesebb.
■ Vastagabb pamut sortok 10 és 20 LSF.
■ A farmerek tökéletes védelmet nyújtanak.
■ Speciális szövésű fényvédő ruhák is kaphatóhatók: 50 LSF.
Általános igazság, hogy minél vastagabb és sűrűbb szövésű a ruházat anyaga és minél intenzívebb színű, annál biztonságosabban véd.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?