kozmetikus_beautyforum
Fotó: Fotolia.com

Önvédelem, avagy mit tehet a kozmetikus önmagáért?

A kozmetikusok többsége számos veszélynek teszi ki az egészségét, de melyek ezek? És mit tehetünk testi-lelki egészségünk érdekében?A mozgásszegény életmód mellett az egyoldalú leterhelésnek is megvannak a veszélyei.

Mozgásszervi elváltozások

A kozmetikus, amikor például arcmasszázst végez vagy arcot tisztít, a vendég fölé hajol, s egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen testtartással teszi, illetve, hogy milyen állapotban van az izomzata. Majdnem természetesnek mondható, hogy az egyoldalú tartós terhelésaz előregörnyedő testtartás miatta kozmetikusok idővel derék-, váll-, és hátfájásra panaszkodnak. Ezeknek a fájdalmaknak a megjelenését intőjelnek kell(ene) venni, amelyek arra figyelmeztetnek, hogyha nem teszünk sürgősen valamit, akkorakár komolyabb mozgásszervi elváltozások is kialakulhatnak.

Mi a teendő?

Az egyoldalú leterhelést feltétlenül kompenzálni kell.Munka közben figyeljünk a testtartásunkra. A kezelések soránigyekezzünk előredőlve is egyenesen tartania gerincet. Ehhez persze elengedhetetlen a hát, a váll és a gerinc melletti izmok megerősítése. Akár állva, akár ülve végezzük a feladatainkat,két vendég közötti időben mozgassuk át, hacsak pár percre is, a hát, a váll,a nyak izmait, s végezzünk a gerincet megnyújtó gyakorlatokat is.A helyes testtartás előfeltétele a rendszeres testedzés mellett a kényelmes, állítható szék, és a megfelelő magasságra állított kezelőszék.
A térdeplőszék használata nem mindenkinek vált be. Sokaknál idővel térdfájás lépett fel, ami azt jelezte, hogy a túl nagy súly megterhelte a térdízületeit.

Ujjaink is veszélyben vannak: az évek során a kozmetikusok mutató ujjai is deformálódhatnak a rendszeres nyomáskifejtés hatására. Szakorvosok az ínhüvelygyulladásta testmasszázst is végző kozmetikusok foglalkozási betegségei között említik. A testmasszázs alatt is ajánlott az egyenes háttartás. A csukló ízületeit a csuklóvédők mellett azzal is tehermentesíthetjük, ha a masszázsmozdulatok erősségét testünk súlyával is megtámogatjuk.

Mozogjunk!

Háterősítő, izomlazító gyakorlat
Álljunk egyenesen, támasszuk a hátunkat a falhoz. Nyomjuk meg hátizmainkkal a falat, feszítsük meg pár percig az izmokat, majd lazítsunk. A gyakorlatot párszor ismételjük meg.

Gerincnyújtó gyakorlat
Álljunk egyenesen, a fejtetőt (mintha könyvet tartanánk rajta) nyújtsuk a plafon felé,közben kezünket visszafeszített csuklóval nyújtsuk a padló felé. Számoljunk tízig, majd lazítsunk, és néhányszor ismételjük meg a gyakorlatot.

Vigyázat, vegyi ártalmak!

A munkahelyi bőrkárosodások legalább 90 százaléka a kezünkön keletkezik, ekcéma formájában. Minden bizonnyal ebben egyéni érzékenység is közrejátszik, és az is, hogymilyen anyagokkal dolgozunk.
Könnyen ekcémássá válhat a kozmetikus bőre akkor is, ha rossz a vérkeringése vagy erősen izzad, a bőre barriersérült és/vagy száraz. Emellett ugyanilyen hatása lehet például az alfahidroxisavak, az alkoholt tartalmazó készítmények használatának, sőt olykor már néhány csepp tömény, bőrizgató illóolaj használatának, és a gyakori kézmosásnak is.

Szerencsére a viaszokat, növényi olajokat tartalmazó tápláló krémek, amelyekkel sokan dolgozunk, egyúttal védelmet is nyújtanak.Kézmosáshoz ne használjunk erősen zsírtalanító (Sodium-Lauryl-Sulfathottarttalmazó) termékeket! A hámlasztó pakolásokat, a vendég arcára való felkenést követően gyorsan és alaposan öblítsük le a kezünkről!

A kozmetikumokban számos olyan, úgynevezett kritikus anyag (szintetikus konzerváló, illat, emulgálószer) található, amelyek veszélyességéről évek óta olvashatunk, hallhatunk a különféle fogyasztóvédő szervezetek internetes oldalain, a sajtóban. Érdemes jobban megismerni ezeket, mert bármilyen, a kozmetikusnál fellépő érzékenység, asztmatikus tünet, bőrreakció esetén az összetevők (Ingrediens) elolvasásával ellenőrizni tudja a kezeléshez használt kozmetikumokat. Ha például több készítményben is ugyanazok a vitát kiváltó anyagok szerepelnek, akkor érdemes olyan termékekre váltani, amelyek ezeket nem tartalmazzák. Ilyenek a tanúsított natúr, bio, vagy Demeter kozmetikumok.

A hámlasztó pakolásokat, a vendég arcára való felkenést követően gyorsan és alaposan öblítsük le a kezünkről! 

Mértékkel az illóolajokkal!

Az illóolajokkal dolgozó kozmetikusoknak több mindenre figyelniük kell ahhoz, hogy a kezelések során elkerüljék a fejfájást és bőrük károsodását. A kezeléshez használt illóolajok feleslegessé teszik az illatosítók használatát. Arcmasszírozáshoz csak szubsztilis– a pszichére, lélekre ható, 1 százalék alatti–keveréket tanácsos használni. Ilyenkor úgy is az a döntő, hogy a vendég teljesen ellazuljon. A pakolásba már kerülhet 1-3 csepp – a vendég bőrállapotához ajánlott –illóolaj. Aki egy nap több illóolajos kezelést is végez,jól teszi, ha a kezelések között 1 pohár vizet elfogyaszt, és alaposan kiszellőzteti a helyiséget.
Senki se dolgozzonolyan illóolajokkal, amelyeknek nem kedveli az illatát, amit saját maga nem használna. Azokkal az illóolajokkal, amelyekre érzékennyé válhat a bőrünk, érdemes bőrpróbát csinálni.   Mivel az oldószerekkel kivont illóolajok fejfájást és bőrérzékenységet is okozhatnak, ezeket a szalonban egyáltalán ne használjuk.

Fényártalom

A kezelésekhez használjunk korszerű,könnyen állíthatónagyítólámpát, olyat, amelyiknek nem vakít a fénye, nem irritálja a szemet, és tükröző hatása sincs.

Szoftlézerek használatánál alapvetően fontos, hogy szigorúan betartsuk az előírásokat. Vegyük komolyan a védőszemüveg viselését, hogy elkerüljük a visszaverődő lézersugarak szemkárosító hatását. A vendég szemét fedjük be, és hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a lézerkezelés alatt nem szabad a szemeit kinyitnia.(Aki lézerrel is dolgozik a kozmetikában, és ellenőrizni szeretné szeme állapotát, az elvégezheti az alábbi honlapon található egyszerű „Amslerrács” vizsgálatot: www.drlaser.hu/hirek/lezerfeny-szemre-gyakorolt-hatasai).

Légúti megbetegedések –fertőzésveszély

A porok, a gőzök, a sprayk– ha nem vigyázunk –a levegővel a kozmetikus szervezetébe jutnak, és légszomjat, asztmatikus tüneteket, nyálkahártya-irritációt, olykor fejfájást okozhatnak. Influenzás, megfázásos időszakban különösen ki vannak téve a kozmetikusok annak, hogy a tüsszentő, köhögő vendégek megfertőzik őket. Beteg, náthás vendégek kezelését inkább halasszuk későbbre. Influenzajárvány idején használjunk védőálarcot.

Az ózonos vapozont szeretik a vendégek, a pórusok kitisztításához is nélkülözhetetlen, de nekünk időnként a kelleténél több is jut a finom vízpermetből.  A fogorvosi praxisokban használatos védőkendővel mi is megelőzhetjük, hogy átnedvesedjen a ruházatunk, amiből könnyen lehet légúti megbetegedés is, ha egy kis huzat rásegít.

Biztonságunk alapvető előfeltétele a balesetmentes munkakörnyezet

■Munkánk balesetmentes végzéséhez alapvetően fontos, hogy a közlekedési utakban semmi se akadályozzon bennünket. Egy belógó huzal, vagy egy rossz helyre állított szék, komoly veszélyforrássá válhat. A gépek zsinórjait úgy kell elhelyezni, hogy ne zavarjanak bennünket a munkában. A kozmetikai helyiségben csúszós burkolatnak nincs helye.
■A szalon rendszeres és alapos tisztítása, az eszközök fertőtlenítése (egyszerhasználatos tű a tisztításhoz) alapvető követelmény a kozmetikai szalonokban.
■Megfelelő, kényelmes lábbeli, és a kifejezetten munkaruha használata is elvárható. Járványos időszakban egyéb védőfelszerelések is ajánlottak lehetnek (például: kesztyű, védőálarc).
■Vegyszerek helyes tárolása.
■Jó szellőzés, megfelelő klíma – elszívó berendezés biztosítása
■A gépi eszközök legyenek korszerűek, megfelelően karban tartottak.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail