Pénztárgép helyett

ONLINE SZÁMLÁZÓ PROGRAM

Nemcsak a szépségipar, de a teljes szolgáltatószektor tombol az online kasszákról szóló viharban. A Számlázz.hu munkatársa az alábbiakban leírja, hogyan váltható ki szabályosan a pénztárgép online számlázórendszer használatával!

A kiskapu első számú alapfeltételét maga a szabályozás biztosítja: a nyugtaadás
nemcsak online kassza használatával, hanem számla kiállításával is kiváltható.
Ha a pénztárgép használata helyett a számlaadás mellett döntesz, kassza helyett egyetlen online felhasználói fiókra egyszerűsödik a dolgod, amelyet akár egy – több munkatársad által használt – közös számítógépen is elérhetsz. Ha a könyvelőddel való konzultáció után (!) emellett a megoldás mellett döntesz, erre a három dologra mindenképp oda kell figyelned:
1. Vevő neve, címe: A vevőd nevét és címét mindenképp fel kell tüntetned minden kiállított számlán, különben nem szabályos, és megbüntetnek, tehát minden vendéged adatait el kell kérned a számlázáshoz. Könnyebbséget jelent, hogy az online számlázórendszerben a vevőadatokat tároljuk, így visszajáró vendégeidnek nem kell minden alkalommal bediktálniuk az adataikat. Mivel a törvény nem kötelez
arra, hogy utánajárj a vevő által megadott adatok hitelességének, ezeket nem is kell ellenőrizned.
Ha például ellenőr érkezik, és bemond egy nyilvánvaló kamu nevet, kiállíthatod a számlát, és szabályosan jártál el. Arra figyelj csak, hogy ha valaki egyáltalán nem hajlandó megadni az adatait, akkor nem írhatsz be olyat, hogy „ismeretlen vevő”, vagy „nincs adat”, tehát a szolgáltatás megkezdése előtt tisztáznod kell a vendégeddel, hogy a számlaadáshoz szükséged lesz a nevére és a címére. Ha ez nem oké neki, inkább ne vágd le a haját.
2. Adatszolgáltatás: Havi rendszerességgel adatot kell szolgáltatnod a NAV felé az általad kiállított számlákról. Ezeket „a számla kibocsátásának keltét alapul
véve naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig elektronikus úton kell megküldeni az állami adóhatóságnak.”
Megint egy nagyszerű hír, hogy például a számlázz.hu használata esetén adhatsz a könyvelődnek csak olvasói hozzáférést, tehát a teljes adatszolgáltatást rá is bízhatod, neked ezzel nem kell foglalkoznod.
3. Számlázóprogram bejelentése: Rengetegféle számlázószoftver megfelel a célnak, de bármelyiket is választod, a program használatát mindenképp be kell jelentened a NAV-nak. A „bejelentő program” becsületes neve ÁNYK, és nem csupán a számlázóprogram bejelentésére szolgál, de minden egyéb adóbevallást is ezen keresztül lehet (elektronikusan) benyújtani az adóhatóságnak. Az ÁNYK-t a
könyvelők profi módon, napi rendszerességgel használják: azt javasoljuk, hogy a bejelentési kötelezettség teljesítését megint csak bízd a könyvelőre. (Ha nincs még könyvelőd, ezen a linken: www.szamlazz.hu/szamla/hogyan-valasszunk-jokonyvelot még a jó könyvelő kiválasztására vonatkozó tanácsokkal is szolgálunk.)

SZESZLÉR VERA

Számlázz.hu. További információért az online kassza kiváltásáról és a számlázóprogramok használatáról: blog.szamlazz.hu (Pénztárgép helyett
számlakibocsátás: gyakorlati útmutató, és Kisokos: számlázók bejelentései kötelezettsége c. cikkek), és ha konkrét kérdésed lenne, gyere, beszélgessünk a Számlázz.hu Facebook-oldalán!

A teljes cikk a Beauty Forum 2015/5-ös számában olvasható!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail