Permanent make-up – Tisztázatlan kérdések

Profin tájékoztasson!

Egy magazin sminktetoválási szakértőjeként sok-sok levelet kapok az olvasóktól, mely által egyre inkább megismerhetem a vendégek fejében kavargó tisztázatlan kérdéseket – melyeket most megosztok Önökkel. Meglehetősen elgondolkodtatóak.

Az alábbiakban a két leggyakoribb kérdést, esetet osztom meg az olvasóval. S hogy miért is teszem ezt? A sminktetováló szakma egységes álláspontja, a vendégek jól informáltsága a lényeges kérdésekről főként a mi érdekünk, hiszen így leszünk hitelesek! Lássuk!

Tájékoztassuk a vendéget az otthoni ápolásról!

Meglepő, hogy a legtöbb bizonytalanságot a vendégek részéről az otthoni ápolás kapcsán érzékelem. A vendég sminktetoválás után hazamegy, majd elkezd fűt-fát megkérdezni az ápolásról, ahelyett, hogy a sminktetoválójától kérdezne!  A kérdések általában: Mivel kenegessem a friss tetoválást? Normális a hegesedés? Víz érheti? Milyen gyakran kell krémezni? Mennyi a gyógyulási idő? A szín milyen irányban változik? Érdekes, hogy a fentebbi kérdések, és általában a vendégek bizonytalansága főként a hegesedésből adódik, ami viszont a sminktetoválás kapcsán egyáltalán nem normális dolog!

Nem hegesedik = normális

Normális esetben a sminktetovált területen, a bőr felszínén enyhe festék felhalmozódás képződik csak, mely kb. a harmadik nap végén kopik le. Hegesedésről egyáltalán nem beszélünk, a bőrfelület a harmadik nap végén teljesen ép, ahol csak a szín változik valamelyest.  Mivel nincs hegesedés, az otthoni ápolás nem vet fel túl sok kérdést! A bőr húzódik, de nem „szakad szét”, ezért nem igényel óránkénti krémezést. Nincs heg, ezért az arclemosás, zuhanyzás nincs mit feláztasson. Ápoló termékként viszonylag zsíros, bőrpuhító, hámosodást elősegítő krém javasolt, naponta kb. 5 alkalommal. Az otthoni ápolás kényelmes, a vendég magabiztos, a festék bent marad a bőrben, az eredmény biztos.

Hegesedik = nem normális

A legtöbb levelet ezzel kapcsolatban kapom és meglepett, hogy ez másoknál ilyen gyakori probléma!  Még inkább meglepett, hogy a problémával nem ahhoz fordulnak, aki a munkát készítette. Az olvasóktól kapott levelek alapján azt érzem, hogy hegesedés esetén a vendég elbizonytalanodik, és kapkodni kezd. Megkérdezi a barátnőjét, annak a kozmetikusát és mindenkit, csak éppen azt nem, aki a sminktetoválást készítette! Pedig a legjobb tanács onnan érkezne! Hegesedés esetén a leglényegesebbnek azt érzem, hogy a vendég attól kérjen tanácsot, aki a sminktetoválást készítette! Ezért a sminktetováló feladata mindenképpen az, hogy a vendéget elengedve minden részletre kiterjedő „ápolási útmutatót” adjon, továbbá többször is felhívja a figyelmet arra, hogy a kérdésekkel kapcsolatban mindig a sminktetoválót keresse! Ha a vendégben tudatosítva van, hogy kérdésével azt keresse, aki a munkát készítette, akkor a tanácsadás szakmai marad, az eredmény pedig így lehet a legjobb! Ha a tetovált terület hegesedik, általánosságban elmondható, hogy a heget minél tovább érdemes „fent tartani”. Ápoló termékként ugyanazt a zsíros, bőrpuhító terméket ajánlom, a túlzott krémezéssel (max. 10 alk./nap) és vízzel való feláztatás azonban kerülendő.

Mit mondjunk a fájdalommal kapcsolatban?

A másik leggyakoribb kérdés, sok vendéget ez tart vissza a sminktetoválástól. Én azt javaslom, beszéljünk őszintén és mondjuk meg a vendégnek, hogy teljesen fájdalommentes sminktetoválásról csak a szemöldök esetén beszélhetünk! A sminktetoválás fájdalomérzete persze sok tényezőtől is függ, mint a technológia, a vendég adottságai, aktuális lelki állapota, hormonok, továbbá különösen függ a tetovált területtől. Amit mondani szoktam: profi technológiával általában a szemöldököt nem is érzi a vendég, a szemhéj nem kellemes, de semmi extra. Az ajak a legérzékenyebb – nem wellness program, ez tény! De! Akinek ajaksatírozást készítek, mind azt mondja, hogy 2 óra kellemetlenség 3-5 év gyönyörű ajkakért szinte semmi. A fájdalommal kapcsolatban az injekció lehetősége is többször felmerült. Van lehetőség fájdalomcsillapító injekcióra? Igen, van rá lehetőség, bár nagyon ritkán, s akkor is kizárólag ajaksatírozás esetén. Az injekció hatására ugyanis az ajak megduzzadhat, nehezebben veszi a festéket és tulajdonképpen legalább annyi nehézséget okozhat, mint amennyi előnnyel jár. Ha mégis injekcióra kerül sor, az érzéstelenítő injekciót csak orvos adhatja be. Lehetőleg olyan, aki már érzéstelenített ajkakat. Ez ugye nem szokványos. Lényeges, hogy az érzéstelenítő injekciót csak akkor lehet beadni, ha az ajakkontúr halványan már kész! Ezt tetoválja először a sminktetováló, mert ez adja majd meg a formát! Tehát először a forma előrajzolása, ezt követően a kontúr sminktetoválása, és csak ezután az érzéstelenítés! Érzéstelenítés után jöhet a satírozás, ami alatt alhat is a vendég. A sorrend azért fontos, mert ha először érzéstelenítenek, az ajkak elveszítik formájukat, eldeformálódnak, és nem lehet a formát megtervezni. Ezért kell először a kontúr tetoválni, hogy a forma már meglegyen, mire az érzéstelenítő hat és az ajkak „leesnek”, vagyis elveszítik eredeti formájukat!

Kalcsu Kati

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail