Pillantás

a szempillákra

A szempilla a körmökhöz és a mirigyekhez hasonlóan hozzátartozik a bőrünkhöz. A hajjal, valamint a szemöldökkel együtt a testszőrzet része. Cikkünkből megtudhatja, hogyan épülnek fel szempilláink, valamint hogyan lehet megfelelően ápolni őket és segítségükkel „lenyűgöző” hatást elérni.

A szem körül elhelyezkedő, finoman megvastagodott szőrök, azaz a szempillák két vagy három sort alkotnak, és a szemrés fölé emelkednek. A felső szemhéjakon 8-12 mm hosszúak, míg az alsó szemhéjakon 6-8 mm-esek. A belső szemzugban egyáltalán nincs szempilla. Funkciójuk, hogy megvédjék a szemet a portól, a szennyeződésektől és a kisebb rovaroktól, bogaraktól.

Hogyan épül fel a szempilla?

A szempilla színe genetikailag meghatározott, és a benne található pigmentek – mindenekelőtt a melanin – mennyiségétől függ. A szempillák később őszülnek, mint a haj, méghozzá akkor, amikor a melanin termelés lecsökken, illetve megszűnik. A szálak belsejében keletkező légbuborékok következtében a szempilla gyakran ezüstfehér színűvé válik. A világosabb szempillavégeket általában az UV-sugárzás okozza vagy pedig a fényvisszaverődés.

Ápolt, kifestett, hullámosított…

Mivel a szempillák erőteljesebben elszarusodnak, mint a haj, ezért könnyebben is törnek. Emiatt mindenféle műveletet óvatosan célszerű végezni velük. Ha valahol kis törés keletkezett, külsőleg keratinmolekulákat (vagy más proteint) adhatunk hozzá, melyek a tört szemeket pótolják és így a szaruköteget ismét tartóssá teszik.
A szempillák lúgos oldat hatására porózussá válnak és károsodnak. Minőségét a verejték és a lerakódott por, valamint számos mikroorganizmus is befolyásolja. Ha az efféle lerakódás túl sokáig marad a szempillákon, akkor megtámadja a szálakat – behatol a kutikulába és károsítja a szerkezetét. Ezért szükséges a szempillákat megfelelő készítménnyel, naponta gondosan letisztítani.
A tisztítás mindig a szemhéjtól az arc irányába (tehát felülről lefelé) történjen, illetve a belső szemzugtól a külső felé haladva. Soha sem fordítva! Különben mikroorganizmusok kerülhetnek a belső szemzug kis könnycsatornájába. Ennek látható jele pedig a könnyzacskók fájdalmas megvastagodása lenne.
A szempillákat lassú mozdulatokkal kell kifesteni. Így a gyorsan száradó szempillaspirál szépen tudja rögzíteni az ívet. Az eredmény különösen ragyogó, ha festésnél egyúttal enyhe nyomást is gyakorolunk a szempillákra.
Azt a szempillafestéket, amely morzsolódik vagy összecsomósodik, ki kell dobni! Az ugyanis régi vagy nem megfelelően tárolták. A lejárt szavatosságú festék pedig veszélyes gyulladásokat okozhat. Fokozott elővigyázatosságot igényel a szempillaspirál használata is. Akinek törik a szempillája, azt még inkább kiszárítaná a szempillaspirál. Ebben az esetben tehát mondjunk le a tartós fixálásról.
Tartós szempilladúsításnál ügyelni kell arra, hogy valóban csak két-háromsornyi szempilla közötti üres helyeket töltsünk fel a festékkel. Legyünk óvatosak, nehogy megsértsük a vékony szempillaszálakat. Szemhéjgyulladás esetén mindenféle szempillával kapcsolatos műveletről mondjunk le.

Helga Freytag


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail