Polarizált fény

Biostimuláció

Fény nélkül nincs élet. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, időnként tankolnunk kell a Nap áldásos sugaraiból. Míg a napfény szervezetre gyakorolt hatásait jól ismerik a kozmetikusok, addig a mesterséges fényforrások hatásmechanizmusát többnyire már nem.

Fenyő Márta fizikussal, az Evolite lámpa feltalálójával a különböző fénykezelések hatásosságát vesszük górcső alá.

Markovics Vera: Beszéljünk először a természetes és a mesterséges fény hasonlóságairól és különbségeiről.

Fenyő Márta: Kezdjük a Nap fényével! Elöljáróban annyit, hogy minden fajta fény egyben elektromágneses hullám is. A napfény nagyon széles spektrális tartományban  rövid és hosszú hullámhosszúságú sugarakat bocsát ki.  A szemünkkel csak a 400-800 nm (nanométer) közé eső sugarakat láthatjuk. A rövidebb hullámhosszú, nagyobb energiájú ultraibolya sugarak és a nagyobb hullámhosszú, meleget adó infravörös sugarak legnagyobb része láthatatlan az emberi szem számára. A Nap sugaraiban tehát nagyon sok infravörös, sok látható és nagyon sok ultraibolya sugár van. Nagyon leegyszerűsítve így néz ki az éltető napfény.

Mi jellemzi a mesterséges fényforrásokat, s azok miben különböznek a Naptól? 

A különféle mesterséges fényforrásokkal a napfény egyes részeit igyekeznek imitálni. A Nap persze utánozhatatlan. Az infralámpák, amelyek sugarait látni is lehet, s amelyek melegítenek, a közeli infravörös tartományban működnek. A látható hullámhossz-tartományban működnek például az olvasó lámpák vagy a Bioptron lámpák is. A szoláriumok pedig, mint tudjuk, kifejezetten ultraibolya sugarakat bocsátanak ki.

Milyen hatást gyakorolnak az egyes hullámok az élőlényekre? Az iskolában még azt tanultuk, hogy csak az ultraibolya-sugaraknak van biológiai hatásuk.

Minden fényhullám másra jó. A napfény bizonyos hullámai a klorofil-, mások a D-vitamin-termelésre, megint mások a gyökerek fejlődésére hatnak.  Az élővilág minden egyes eleme, az élőlények minden egyes fajtája más és más hullámhosszakat hasznosít a napfényből. A természet, s az ember is bőségesen fogyaszt ultraibolya-sugarakat, de nem hallgatható el, hogy az elektromágneses hullámnak ezen tartományában van olyan résztartomány is, amely túlzott mennyiségben károsítja a szervezetet, így a bőrt is.

A napfény gyilkos fény is lehet, ha valaki mértéktelenül használja. A Bioptron lámpa elődjének, az Evolite lámpának a kidolgozásakor mi például arra törekedtünk, hogy csak azokat a tartományokat alkalmazzuk, amelyek nem okozhatnak kárt, s ugyanakkor biológiailag hasznosak. A lámpákból ezért kiszűrtük az UV-sugarakat, s egy speciális, többrétegű tükröt alkalmazó megoldással egy egészen különleges tulajdonságú fényt, úgynevezett polarizált fényt állítottunk elő, amelynek hullámai 480-tól 3800 nm-ig terjednek. Tehát a lámpa kismértékben az emberi test szöveteibe mélyebbre hatoló közeli infravörös fénysugarakat is tartalmazta.

Ön annak idején lágylézeres alapokon fejlesztette ki az említett lámpát. Miért volt erre szükség? A deklarált hatások szerint mind a kettő mesterséges fényforrás, s majdnem azonos biostimuláló hatásokra képes. 

A nyolcvanas években úgy kerültem kapcsolatba a fényterápiával, hogy lézeres sebgyógyítással foglalkoztam. A lézer nagyon különleges fényforrás, olyan tulajdonságai vannak, amilyenekkel egyetlen más fényforrás sem rendelkezik. A lézerkészülékek csak egy-egy színben sugároznak, vagyis monokromatikusak. A lézerfény koherens is, tehát minden hullámnak ugyanott van a maximuma és a minimuma időben és térben egyaránt. A lézerfény pontszerű, nagy fokú energiakoncentrációra képes. Végül, de nem utolsósorban, a lézer polarizált fényt bocsát ki. Ezek nagyon fontos és egyedülálló tulajdonságok. Vizsgálódásaink közepette rájöttünk arra, hogy a lézer biostimuláló, sebgyógyító hatása a polarizáltságával magyarázható. Ezért nem véletlen, hogy az általunk megalkotott lámpa is polarizált fényű lett.

Hogyan hatnak a polarizált fényt adó lámpák sugarai a bőrünkre, a szervezetünkre? 

Empirikus tapasztalataink vannak arra vonatkozóan, hogy ezek a lámpák biostimuláló hatásúak. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a polarizált fény fokozza a bőrben található kapilláris erek keringését, javítja a sejtekben zajló anyagcserét, s aktivizálja a vérben található immunsejteket, valamint megnöveli a sejtek oxigénfelvevő-, illetve oxigénmegtartó-képességét. Ezek a hatások egy sor méréssel, kísérlettel igazolhatóak.

A kozmetikusok közül sokan és rendszeresen használnak ilyen biostimuláló lámpákat a kezelés végén.. Ön szerint a lámpa sugarai nem rontják a többszörösen telített, hőre érzékeny olajok, illóolajok, hatóanyagok minőségét, nem provokálják a szabadgyökök kialakulás?

A polarizált fényt sugárzó lámpákkal elősegíthető a hatóanyagok jobb felszívódása. A kozmetikusoknak érdemes ezeket a kezelések előtt és után is használni. A polarizált fény csakis az élő szövetekre van hatással. Bizonyos biológiai, szövettani szervezettségi szint alatt nem hat.

Azt tudjuk, hogy a természetes napfényt, ami szintén biostimuláló hatású, nem lehet korlátlanul élvezni. Mi a helyzet a lágylézerrel  vagy az említett lámpával? Mennyire kell komolyan venni az ajánlott dózisokat?

Nem érdemes és nem is szabad túlzásba vinni a használatukat. Mivel sugaraik serkentik a szövetek anyagcseréjét, például eltúlzott használat esetén egy heg keloiddal gyógyulhat. Tapasztalatunk szerint naponta 1-2 fénykezelés szükséges és elegendő is egyben.

A kereskedelmi forgalomban különféle „gyógyító” lámpák is kaphatók. Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban gyógyhatású-e egy készülék?

A biostimuláló fényterápia legfontosabb eleme a polarizált fény alkalmazása, mert ez a fény képes normalizálni a nem jól működő sejtek működését. Azoktól a lámpáktól várható pozitív hatás, amelyek ilyen sugarak kibocsátására képesek.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail