Professzionális Prevenciós Szűrőprogram-sorozat az egészségért!

A BEAUTY az egészségért!

Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 45 szakmai szervezet összefogásával, Európai Uniós irányelvek alapján zajlik, melyhez idén ősztől a Beauty Forum is csatlakozik, hiszen minden szépség, szépségápolás alapja az egészség. E téren a prevenciónak létfontosságú a szerepe, ezért a Beauty Szakkiállításokra ellátogatók akár már ez év őszétől részt vehetnek a 27 vizsgálatból álló ingyenes szűrésen. Ezt Ön sem hagyhatja ki!

Dankovics Gergely, az egészségvédelmi szűrőprogram vezetője: Magyarországon ma a stressz, a mozgáshiány, az egészségtelen táplálkozás rendkívül gyakori, sokakat érintő tényező. A lakosság nagy részének nem megfelelő a súlya, a haskörfogata, ill. az össztestzsírtömege, jelentős hányaduk egészségi állapota sem megfelelő. Az időben felismert betegedések könnyebben kezelhetők, mint egy későbbi stádiumban. Ezért fontos, hogy az emberek megértsék, a prevencióra, a szűrésre nagy szükség van. A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogram 2010-2020” a lakosság átfogó egészségi állapotának felmérésére szerveződött. A cél, hogy 2020-ig lehetőséget kínáljon minden magyar állampolgár szűrésére kortól, nemtől, lakhelytől, foglalkozástól függetlenül. Évi 200 helyszínen, az ország minden pontján elérhető a program.

Hányféle vizsgálatot tartalmaz?

Huszonhétféle ingyenes vizsgálatot. Emellett a szűrést végző kamion előtti területen, szakmai civil szervezetek jóvoltából anatómiai bemutatókat, életmód kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.

Milyen bemutatók, kiállítások ezek pontosan?

A 2 nagy életmód sátor egyikében látványos anatómiai bemutató található, ahol az emberi testet lehet közelebbről megismerni: a szemet, a fület, a gyomrot lehet szétszedni, összerakni. Megnézhetik, milyen egy anyajegy, egy vesekő, az önkéntesek bemutatják az égési sebeket. Az érdeklődők megtudhatják, miből áll egy elsősegélynyújtás, hogyan zajlik az újraélesztés. Egyes helyszíneken külön felvilágosítást tart az OÉTI, Kormány-hivatalok,a Magyar Vöröskereszt, a Rákbetegek Országos Szövetsége, Magyar Rákellenes Liga, Országos Mentőszolgálat önkéntesei az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségekről. A másikban vitál kiállítás zajlik a MOTESZ és a Danone jóvoltából. Itt megnézhetik az emésztőrendszert, a csontokat és még sok minden mást.

Hová forduljon az, akinél esetleg kiszűrtek valamit?
Ha a páciens valamelyik eredménye nem megfelelő, a háziorvosához irányítjuk az eredményeket tartalmazó 112 oldalas Egészség Könyvvel. Illetve foglalkozás-egészségügyi szűrés esetén – közel 100 multinacionális cég átfogó vizsgálatát is végzi a program – már rögtön az üzemorvos kezeli a pácienseket.

Foglalkoznak továbbkövetéssel?

A nyomon követés olyan tekintetben adott, hogy 2020-ig mindenkinek lehetősége van évente megismételni a vizsgálatokat. Ez azért jó, mert hosszútávon mindenki maga ellenőrizheti, hogy ha elindult a kezelése vagy odafigyelt a súlyára, a táplálkozására, elkezdett mozogni, akkor egy évvel később javult-e az eredménye.

Egy látogató szűrése mennyi időt vesz igénybe? És ez összesen mennyi embert jelent egy évre vonatkoztatva?

Egy pácienst körülbelül fél óra alatt szűrünk le. Tehát naponta 250 főt, amihez 5-6000 vizsgálat szükséges. Ez 1 év alatt 200 helyszínt és harmincezer embert jelent, valamint összesen másfél millió vizsgálatot. S akkor azt a százezer embert, aki a kamion körüli életmód tanácsadáson részt vett, még nem is említettem.

Le lehet azt is külön válogatni, melyek a rizikófaktornak számító szakmák? Vegyük például a szépségipart. A szépségszakmában tevékenykedők egészségi állapota mérhető?

Konkrétan szakmákat nem tudunk mérni, hiszen a leszűrt emberek foglalkozását nem ismerjük. De, a Beauty szakkiállítások látogatóit természetesen külön le tudjuk szűrni. Készítünk egy adatbázist a kiállításra érkezőkről, amiből világosan kiderül majd, hogy milyen a szépségszakmában tevékenykedők egészségi állapota.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail