Puha kezek, szép körmök

Korábban az a mondás járta, hogy egy nő korát le lehet olvasni a kezéről. Manapság azonban a nők már megtarthatják maguknak ezt a titkot. Kis odafigyeléssel és megfelelő ápolással az idő nyomait egyszerűen eltüntethetjük

 

A legtöbb kozmetikai szalonban a kézápolásról kevés szó esik, annak ellenére, hogy kevés fáradsággal és csekély ráfordítással nagy hasznot jelenthet nem csupán a vendégek, de a kozmetikus számára is.

A kézbőr abban különbözi a test többi részén található bőrtől, hogy a kézfejen kevesebb faggyúmirigy található, és a bőr alatti zsírszövet is elhanyagolható mennyiségű, a tenyéren viszont jóval több van, mint más testrészen. Ezen a területen ráadásul kimondottan több az izzadságmirigy, viszont melanin szinte egyáltalán nincs. A tenyerünk ezért nem barnul le sosem.

A kéz rengeteg környezeti ártalomnak ki van téve: hideg, meleg, fűtés, légkondicionáló valamint a napsütés is hatással van rá, aminek kellemetlen tünetei a száraz, viszkető és pikkelyes bőr. A kor előrehaladtával a kézfejen pigmentproblémák is jelentkeznek. Az öregségi foltok (Lentigo senilis vagy Lentigo solaris) jóindulatú pigmentzavarok, melyek elsősorban azokon a bőrfelületeken jelennek meg, amiket rendszeresen ér a nap. Ez az ártalmatlan bőrelváltozás a felhámban felhalmozódó pigmenteknek köszönhetően alakul ki. A méretük az egészen apró pöttyöktől a több centiméteresig terjedhet. Néhány vendég ezt igen zavarónak találja, ezért szeretné eltávolíttatni, aminek különböző módjai lehetnek.

Segítség az öregségi foltok ellen

■ Egyik lehetőség a halványító krémek, az úgynevezett whitening (fehérítő) termékek használata.
Ehhez a kezeléshez azonban hatalmas türelem szükséges, mivel az eredmény csupán néhány hét múlva kezd látszani. Ezen kívül fontos tudni, hogy ezt a krémet vagy koncentrátumot csak a foltokra szabad felvinni, nehogy a bőr is világosabbá váljon.

■ Másik lehetőség a peeling, ami lehet gyümölcssavas peeling, vagy gyógynövényes hámlasztó kúra, ami már számos cég kínálatában megtalálható. Lelkiismeretes használatukhoz azonban feltétel kellene, hogy legyen egy olyan képzés, ahol mindent megtanítanak a termék használatáról és hatásáról. A peeling feloldja a legfelső bőrréteget, amitől a bőr lehámlik, majd új felső bőrréteg alakul ki.

Mivel az eljárás során a bőr erősen sérül, otthon lelkiismeretes ápolásra van szükség, de tanácsos ellenőrzésre is visszamenni a szalonba.

■ Az öregedési foltok eltávolítására dermabrázióval is lehetőség van. Ennek során a felső bőrréteget gépileg távolítják el. Ezen kívül a bőrgyógyászok további kezelésekkel is el tudják távolítani a lentigókat. Létezik egy úgynevezett hidegterápia, amit a szaknyelv kryopeelingnek, vagy kryoterápiának is nevez, aminek során az orvos folyékony nitrogénnel elfagyasztja a bőrfelületet, így a felhám sejtjei elhalnak, és egy hólyag keletkezik. Az eljárás után a felhám itt is újra termelődik. Érdemes azonban tudni, hogy a dermabrázió és a kryoterápia során hegek keletkezhetnek, és a bőr még foltosabb lehet, mint előzőleg volt.

■ Különösen hatékony módszer az ILP (Intenzív Pulzáló Fény) és az RF (rádiófrekvenciás) áram kezelések. Ezeknek az alkalmazásakor a bőrfelületen kisfelületű művi égés keletkezik, ami kis idő után leválik, így a foltok maguktól elhalványodnak. Ezt a módszert azonban nagyon elővigyázatosan és csak megfelelő képzettséggel szabad alkalmazni, és több kezelés is szükséges a hosszú távú eredmény eléréséhez.

Mindegyik módszernél fontos felhívni a vendégek figyelmét arra, hogy a barna foltok néhány éven belül újra megjelenhetnek, főleg abban az esetben, ha a bőrt nagy mennyiségű napfény éri. Ennek megakadályozására a kezelések után magas faktorú fényvédelmet érdemes használni. Ha bizonytalan, hogy pigmentproblémák esetén melyik kezelést válassza, vagy a foltok színe, mérete és formája megváltozik, mindenképpen keressen fel egy bőrgyógyászt.

Elképzelhető, hogy vendégének a camouflage smink jelenti a megoldást. Bizonyos esetekben a foltokat egész egyszerűen egy speciális sminkkel is el lehet fedni, amit egy erre a célra kifejlesztett spray-vel lehet vízállóvá tenni.

Folytatjuk!

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail