Fotó: shutterstock

Rákot okoz a hintőpor?

Bár nagyon jó a híre, mégis veszélyes lehet a hintőpor - állítja dr. Daniel Cramer. A kutatóorvos szerint ugyanis a petefészekrák kialakulásában komoly szerepe van ennek a fehér pornak.

-Tiszta és friss, jól illatú és még a babák bőrére is használjuk, hogy lenne káros? – gondolják sokan, de egy harvardi professzor kutatásai szerint a talkum alapú hintőporok évente több ezer petefészekrák kialakulásáért felelősek az Egyesült Államokban. Az elmúlt évtizedekben 20 különböző tanulmányban is szerepel, hogy a hintőpor minimálisan növeli a betegség kockázatát.  Dr. Cramer azonban állítja: a korábbi tanulmányok legnagyobb hibája, hogy azt nem említik, hogy a kockázat egyre nő, mert minél hosszabb ideig hintőporozza magát valaki, annál nagyobb az esélye a rák kialakulásának.

2013-ban dr. Cramer igazságügyi orvosszakértőként tanúskodott az első olyan tárgyaláson Amerikában, amelyet ebben a témában indítottak. A dél-dakotai Deane Berg, miután beteg lett elmondta, hogy 30 éven át használta zuhanyozás után a hintőport, de egyszer sem látott figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a benne található talkum – azaz finomra őrölt magnézium-szilikát – veszélyes lehet. A nőgyógyász – epidemiológus professzor – aki öt tanulmányt írt ebben a témában -, a bíróságon is elmondta, hogy lehet összefüggés. A premenopauzás nők – amilyen Dean is volt -, mindössze 25 százaléka lesz beteg, ráadásul a dél-dakotai asszonynál semmilyen egyéb genetikai rizikót sem találtak. – Kiszámoltuk, hogy élete során több mint 8000 alkalommal használta a hintőport, a vizsgálatok pedig kimutatták a talkumot a petefészkén és a méhnyálkahártyáján is – tette hozzá az orvos.

A Berg kontra gyártócég perében a bíróság kimondta, hogy a hintőpor valóban felelős lehet a petefészekrák kialakulásáért, és elismerte a cég gondatlanságát, amiért nem figyelmeztette a fogyasztókat a veszélyre.

Forrás: https://www.lawyersandsettlements.com


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail