Fotó: Northfoto

Ráncgyilkos hatóanyagok

Az utóbbi évtizedekben óriási fejlődés történt a kozmetikai iparban. Nap mint nap ígéretes újítások látnak napvilágot, mégsem ritka, hogy a nők nem elégedettek a legújabb „ránctalanító” arckrémükkel!

Könnyű elcsábulni a hangzatos, tudományosan csengő hatóanyag nevek hallatán, de ezen a területen is igaz a mondás, hogy „Egy fecske nem csinál nyarat.”. A bőr működése, ezen belül a ráncok kialakulása sem egyetlen hatóanyag meglétének vagy hiányának a függvénye. Könnyebb lenne megfelelő ápolással a bőr simaságát, fiatalságát megőrizni, mint a már kialakult ráncokat eltüntetni. Jó pár érett bőrű vendégüknek azonban ezek a tanácsok csupán eső utáni köpönyegként hatnának.

Sokáig fiatalnak lenni

Míg korábban egy nő csak „szépen megöregedni” szeretett volna, mára ez átfordult a „sokáig fiatalnak lenni” kívánságba. A kozmetikai ipar két olyan problémával is szembesült, amit „hagyományos” módszerekkel már nem lehetett megoldani: az öregedés hatékony lassítása és a károsodott bőr helyreállítása. A ránctalanító, feszesítő készítmények, kúrák, kezelések a legkeresettebbek – az ezeket igénybevevő vendégek elvárásai igen magasak.
Egészséges életmóddal és bőrápolással igen is tagadhat le egy nő a korából. Ilyen hozzáállással egy 45 éves nő minden továbbiak nélkül nézhet ki 35-nek, vagy ellenkező esetben 55 évesnek is. A döbbenet az, hogy a két optikai véglet között 20 év korkülönbség van!
Az idősödő bőr képét csupán 20 százalékban határozza meg a genetika, 80 százalék a környezeti hatásoktól, életmódtól függ. Egészséges táplálkozással, bőrápolással, sok mozgással megalapozott, stresszmentes élet mellett a bőr öregedését elsősorban a dinamikus (vagy mimikai) és a statikus ráncok megjelenése jelzi: ezek például a homlok keresztráncok, glabella (vagy „mérges”) ráncok, szarkalábak, nazolabiális ráncok stb. Ezek a ráncok, az elmélyült mimikai ráncok, illetve az olyan ráncok, amelyek a kötőszövet elgyengülése miatt a gravitációnak már nem tudnak ellenállni. Leglátványosabb fegyver ellenük a biotechnológiai úton előállított peptidek.

Peptidek

A peptidek a szervezetben megtalálható fehérjék építőkövei, melyek jelzik a sejteknek, ha elindíthatják a bőr természetes megújításának folyamatát. Több aminosav kapcsolódásából jönnek létre.

·         Polipeptidek: nagyobb molekulájú, nagyon sok aminosav kapcsolódásából (kollagén, elasztin, keratin) állnak – nagyságuk miatt nem tudnak átjutni a bőr barrier rétegén, így főleg a bőrfelszínen fejtik ki jótékony hatásukat. A több 10 000 molekulából álló polipeptid a protein.

·         Oligopeptidek (hírvivő molekulák): kisebb, maximum 10 aminosav-molekulából állnak. Természetesen is jelen vannak az emberi szervezetben, fontosabbak a hatóanyag-kozmetika (első sorban anti-aging) számára.

Anti-aging hatóanyagok

■ A leggyakoribb „anti-aging”peptidek:
→ Hormonszerűen viselkedő peptidek (Növekedési faktorok): FGF (Fibroblast Growth Factor), KGF (Keratinocyte Growth Factor), EGF (Epidermal Growth Factor)
→ Izom-összehúzódásokat gátló (mimikai ráncsimító) peptidek botoxszerű hatással: Acetyl-Hexapeptid, vagy más néven az Argireline.
→ Kollagénszintézist stimuláló peptidek: matrikinek (vagy „Collagenbooster”). Legismertebb fajtája: Palmitoyl-Pentapeptid (Matrixyl) – mátrix sűrűség növelése – belülről „tölti fel” a ráncokat.
■ A kollagén rostok rugalmasságát veszélyezteti még a kor haladtával egyre erősödő glikáció: ennek során a szervezetben a cukormolekulák hozzátapadnak a fehérjékhez, ezáltal a kötőszövet elveszti rugalmasságát, kialakulnak a ráncok. Kiváló hatóanyag ellene a Carnosin-liposzóma.
■ Növényi őssejtek – A ráncoknak van azonban egy másik csoportja, ami nagyon gyakori, ugyanakkor életkorhoz sem köthető: ez az aktinikus (napfény okozta) ráncok, az UV-sugárzás következtében kialakult idő előtti bőröregedés tüneteinek egyike. Oka a biológiai öregedés mellett az UV-sugárzás okozta fénykárosodás, melynek következtében csökken a bőr megújulásáért felelős epidermális őssejtek aktivitása.
Szembetűnő a környezeti káros hatásoknak folyamatosan kitett bőrfelületeken, így az arcon, nyakon, dekoltázson, kézfejen. S mivel még mindig a napimádók korát éljük, ilyen bőrű vendégekre a kozmetikus mindig számíthat. Már a húszas éveik végén járók között is előfordulhat, ha az illető korábban szolárium és/vagy napozás függő volt. E felismerés hatására született meg a kozmetikában a cégeket mai napig lázban tartó igény, miszerint az öregedés lassításának titka az őssejtek UV-elleni védelmében és aktivitásuk támogatásában rejlik.
Attól azonban még távol vagyunk, hogy emberi őssejteket közvetlenül munkára fogjuk, vagy működésüket külső eszközökkel át tudjuk programozni, de kínálkozik egy másik érdekes lehetőség is: a növényi őssejtek felhasználása. A liposzómába kapszulázott különböző növényi őssejtkivonatokat eljuttathatjuk a bazális rétegig, a bennük keletkező anyagokat hasznosítjuk a bőr őssejtjeinek védelmére és aktiválására. Ez a bőrápolásnak egy olyan területe, amiben a kozmetikus és vendége a jól megválasztott és otthoni bőrápolással összehangolt kozmetikai kezelésekkel gyors és látványos eredményeket érhet el.
■ Az innovatív hatóanyagok mellett nem szabad elfeledkeznünk a jól bevált régebbi öregedést lassító hatóanyagokról sem. Még ma is az anti-aging összetevők top listáján vannak az antioxidánsok (C- és E-vitamin), mivel a szervezet ezeket nem tudja előállítani, kívülről kell a pótlásukról gondoskodnunk.
■ A Retinolt már évek óta az egyik leghatékonyabb öregedésgátló anyagnak tartják. Egy igazi univerzális fegyver az idő előtti bőröregedéssel szemben, nem utolsósorban azért, mert a bőr mélyebb rétegeiben képes hatását kifejteni: simává és feszessé varázsolja a bőrfelszínt, mivel felgyorsítja a sejtek megújulását, csökkenti a ráncok mélységét és serkenti a sejtek anyagcseréjét. Figyeljünk azonban arra, hogy ne adagoljuk túl!
■ A 80-as évek óta töretlen a hyaluronsav sikere a ránctalanításban. Nagy molekulájú verziója a bőr felszínén, kismolekulájú változata pedig a bőrben köti meg a nedvességet, ezáltal feltölti a vízhiány okozta ráncokat. Nem lebecsülendő hatékonysága az öregedésgátlásban sem.

Ránctalanító koktélok

A ránctalanító hatóanyagokról csak „koktél” formában beszélhetünk. Nem elég az, hogy a fenti hatóanyagok közül egy-egy kerüljön csak (akár magas koncentrációban is) a fiatalító bőrápolásba, arckezelésekbe. Az innovatív biotechnológiára épülő bőrápolás lehet egyszerre maximálisan bőrbarát, látványos és eredményes is. Ehhez ötvözzük a leglátványosabb ráncgyilkos hatóanyagokat: a bőrfelszíni ráncokra ceramid, nagymolekulájú hyaluronsav, növényi őssejtek, antioxidánsok, a dermisz ránctalanításához pedig a különböző peptidek. Mindez liposzómába, fitoszómába/nanoszómába csomagolva, hogy elérjük a maximális felszívódást. Akár gépek nélkül, hisz a tartós ránctalanítás alapja a megfelelő otthoni bőrápolás!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?