Rend a lelke mindennek, avagy a házirend tíz pontja

Van már házirended? Elérhető online a honlapodon? Kinyomtatva kihelyezted a szalonban? Jól tetted, ezáltal rengeteg apró, vagy épp nagyobb bosszúságtól kímélheted meg magadat. Ha van, akkor csak fusd át a javaslataimat, ha nincs, akkor szerintem itt a megfelelő alkalom, hogy írj egyet. Összeszedtem, hogy mit érdemes szerepeltetni benne, és hogyan nézzen ki, de a lista természetesen bővíthető az igényeid szerint.

Milyen legyen a külleme?

Rövid, pontokba szedett, könnyen átfutható, nem több, mint fél-egy A4-es oldal, közérthető, kedves stílusú.

Hova érdemes helyezni?

Feltöltheted a weboldaladra vagy kiakaszthatod szépen bekeretezve a szalonban. A facebookon is megjelenítheted. Az olyan kozmetikák esetén, ahol még nincs weboldal, de facebook oldal létezik, azt szoktam javasolni, hogy kerüljön a „jegyzetek” fül alá, ahol mindig megtalálható marad a facebook más, sűrűn cserélődő tartalmai közt is.

Mi szerepeljen benne?

1.       A nyitvatartási időd.

–   Jelezd, hogy mi számít nyitvatartási időnek és mi nem, ez a bejelentkezés ideje, illetve a te személyes díjszabásod miatt is fontos lehet

2.       Az időpontfoglalás, -lemondás és -változtatás lehetséges módjai és szabályai.

–   Mikor lehet időpontot foglalni – a vendégeidet akkor tudod rászoktatni, hogy csak nyitvatartási időben hívjanak és ne este 11-kor, ha tudják, mikor jelentkezhetnek be, és ha persze erre a figyelmüket is felhívod.

–   Hol lehet időpontot foglalni – határozd meg, milyen csatornákon kereshetnek meg a vendégeid: telefonon, facebook üzenetben, online időpontfoglaló rendszerben, e-mailben… Válaszd ki, hogy neked melyik vagy melyek a legmegfelelőebb(ek).

–   Add meg, hogy milyen keretek közt lehet időpontot lemondani, módosítani és mennyivel a kezelés ideje előtt teheti meg mindezt „következmények nélkül” a vendég. Ha a lemondásból sportot űzőket és a notórius változtatókat ki akarod kerülni, akkor érdemes szigorú szabályokat alkotnod ebben a pontban.

3.       Az érkezés és távozás rendje.

–   Itt felhívhatod a figyelmet arra, hogy hány perccel a kezelés megkezdése előtt kell érkeznie a vendégnek ahhoz,, hogy időben elkezdhessétek és befejezhessétek a kezelést, illetve ha késik, mennyivel lesz rövidebb az ő kezelése a többi vendég időpontjának betartása érdekében.

4.       A munkaidőn túli vállalás feltételei.

–   A te döntésed, hogy vállalsz-e vendéget munkaidőn túl, főleg akkor, ha ez az ő késése következtében alakul így. Már a házirendben tisztázd a feltételeket, legyen szó például felárról vagy rövidebb kezelésről

5.       A hétvégi és ünnepnapokon történő vállalás feltételei.

–  Ha vállalsz vendéget ilyen esetben, határozd meg ennek a feltételeit a fentiek alapján.

6.       A szalonban tiltott tevékenységek.

–  A dohányzást törvény is szabályozza, de kitérhetsz nyugodtan a hangos telefonálásra, alkoholfogyasztásra vagy bármilyen más, általad fontosnak tartott tevékenységre.

7.       A gyermekekre vonatkozó tudnivalókat.

–   Ha gyermekbarát a szalonod, akkor ennek a feltételeit részletezd, ha pedig inkább abban hiszel, hogy a gyermekek felügyeletét egy anyának meg kell tudnia oldani arra a kis időre, amíg a szalonodban van, akkor ezt tedd egyértelművé. Bármelyik oldalon is állj, maradj végtelenül kedves és udvarias az édesanyákkal.

8.       Kisállatokra vonatkozó szabályzás.

–   A törvényi előírásokat is érdemes átnézned, ezek szigorú higiéniai feltételeket szabnak. Ha olyan szalonod van, amely alkalmas arra, hogy egy a kezelőtől távolabbi – külső, de védett – térben kisállatokat fogadjon, akkor ezt jelezd a házirendben.

9.       Tisztasági és egészségi kitételek.

–   Itt adhatod meg, hogy fertőző betegségek esetén törvényileg tilos egy szalon látogatása, és azt is, hogyha kötelező a cserecipő, illetve azt is, hogy hol lehet étkezni úgy, hogy sem szaggal, sem morzsálódással nem zavarjuk a többieket.

10.   A fizetési rend.

–   Végül, de nem utolsó sorban azt is tisztázhatod, hogy hogyan egyenlítheti ki a vendéged a szolgáltatás árát (készpénz, bankkártya, SZÉP-kártya, stb.)

Remélem, hasznosnak találod az általam összeállított anyagot, és kedvet kaptál házirended megírásához, frissítéséhez. Érdemes a már kész művedet időről időre átnézni, újragondolni, az elavult részeken változtatni. Sok sikert és sok vendéget kívánok!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?