Fotó: Northfoto

Rezsicsökkentés a szalonban

Takarékoskodunk, takarékoskodunk? Naná. Már a csapból is a rezsicsökkentés folyik, ezért úgy gondoltuk, kicsit „szépségiparosra” fogva a figurát, megnéznénk a rezsicsökkentés szalonbéli lehetőségeit is. Mint máskor, természetesen itt is várjuk tippjeiteket, Ti hogyan alkalmazzátok azt a bizonyos rezsicsökkentést szépítő birodalmatokban. Kinek mi vált be?

Gondolkoztunk, kérdezősködtünk és kipróbáltunk, most 4 pontban írjuk meg a végeredményt – áll a fodraszinfo.com weboldalon megjelent cikkben. A rezsicsökkentés fontos és szükségszerű – érezzük mindannyian pénztárcánkon –, de korántsem mindegy, hogyan történik. A legjobb, ha önszántunkból, átgondoltan. Nálunk olyan pontokat találsz, ahol bár lehet, hogy minimális befektetés kell a hosszú távú, gazdaságos eredményhez, de bizton állíthatjuk, az eredmény nem várat sokat magára.

Érdemes hosszútávon gondolkodni: rezsicsökkentés a fodrászszalonban

1. A fény – nem csak az alagút végén

A fodrászatban a fény, a tisztánlátás igazi érték. Gondolj csak bele, hunyorogva nem lehet hajat vágni, precízen, szépen dolgozni. Éppen ezért a fodrászatoknak nagyon nagy fényigénye van. De azt is tudjuk, hogy az energián a világítással spórolhatunk a legegyszerűbben. Az áramköltségnek akár 80%-át is megtakaríthatod például, ha energiatakarékos lámpákat, fénycsöveket és diódalámpákat használsz. A hagyományos izzók a felvett energia 94-96%-át hőenergiává alakítják, és csak 4-6%-ot fordítanak világításra, azaz az izzókkal fűtesz, ha nem megfelelőt használsz… Az átlátszó égők hatásfoka valamivel jobb, mint a matt típusoké, ám a különböző energiatakarékos fényforrások kínálata jelenleg nagyon nagy, így ezek között is érdemes válogatnod.

A halogén izzólámpák fénykibocsátása 20-40%-kal nagyobb, mint a hagyományos izzóké, az energiatakarékos kompakt fénycsöveknek pedig 20%-nyi energiára van szükségük ugyanakkora fénykibocsátáshoz, mint a hagyományos izzóknak. Érdemes kicsit utánaszámolni és már most kicserélni szalonod fényforrásait, még akkor is, ha még világítanak. Gondolj csak bele: ők most éppen fűtenek.

2. Fényszabályozás

Ha már energiatakarékos izzókra váltottál, akkor még egy dolgot érdemes átgondolni: vajon minden fényforrásodnak 100%-on kell üzemelnie? Ha a nem, vagy a talán nem választ adod, akkor figyelmedbe ajánljuk a fényerő-szabályozót, vagyis a dimmert, ami segít abban, hogy szabályozd az izzók teljesítményfelvételét, ezáltal pedig spórolj még egy kicsit a villanyszámlán.

3. Takarékosan a vízzel

Ha a csapra perlátort szerelsz, akár 30-40%-kal is csökkentheted a vízfogyasztást. Ez a néhány ezer forintért beszerezhető eszköz ugyanis levegővel dúsítja a vizet, így az erőteljesebbnek és többnek is tűnik.

Mi az a perlátor? A perlátor egy olyan vízrendező, mely minden vízcsap végén megtalálható. Az eszköz az áramló víz mozgási energiáját felhasználva levegővel dúsítja fel a vizet. Így azt az érzetet és látszatot kelti, mintha a valóságosnál több víz folyna ki a csapból.

Tudtad, hogy egy hagyományos csapon percenként átlagosan 13 liter víz folyik el? A fejmosóban, kézmosóban, konyhában, WC-ben található csapokat egy pillanat alatt víztakarékossá alakíthatod, csupán a csap végén található perlátort kell kicserélned, amivel drasztikus (akár több mint 70%-os) vízfogyasztás csökkentést is elérhetsz.

4. Hőszigetelés

Ha szigeteled a szalonod, a számítások szerint néhány éven belül megtérül az összes költség, utána pedig tiszta haszonnal számolhatsz. A megfelelő szigetelés ráadásul nemcsak a téli fűtésköltségeket redukálhatja nagymértékben, hanem nyáron is praktikus. Egy jó szigeteléssel a nyári kánikula is enyhíthető, ami máris komfortosabbá és természetesebbé teszi üzleted. Arról nem is beszélve, hogy a klímaberendezés üzemeltetése is nagy költséggel jár.

Egy átlagos klímaberendezés havonta körülbelül 250 kilowattórával növeli az áramfogyasztást, ami havi 8-10 ezer forinttal magasabb villanyszámlát jelenthet, míg a szigetelés mind anyagi, mind környezeti szempontból spórolásra ad lehetőséget.

A hőszigetelést kezdetben egy vastag sötétítő függönnyel is megoldhatod, amit akár csak estére, akár már a téli koromsötét délutánokra is elhúzhatsz.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?