Rezsióradíj-számítás

A sikeres üzletmenethez a szakmai tudás mellett tisztában kell lenni az üzletvezetés alapvető kérdéseivel is. Sorozatunkban az anyagköltség számítás és a működési költségek bemutatása után most a rezsióradíj számítás mikéntjét vesszük górcső alá

 

 

Cikksorozatunk első részében a kezelések anyagköltség-számításának egyes lépéseit tekintettük át, második részében pedig végig mentünk a működési költségek egyes tételein, s egy pillantást vetettünk a rezsióradíj számításra is, melyet az alábbiakban vizsgáljuk meg részletesebben.

Egy kezelés kalkulált ára:

anyagköltségek

+ rezsióradíj

+ befektetések összege arányosítva

= a szolgáltatás profit nélküli önköltségi ára

+ profit (…%)

= A kezelés kalkulált ára

Rezsiköltség számítás

A rezsióradíj számítást példánkban (az egyszerűség kedvéért, mivel a legtöbb kozmetikus ezt a típust választja) egy kisadozó „KATA-s” magánvállalkozó részére átlagosan számoljuk 1 hónapra vetítve, aki bérli a munkahelyét.

Természetesen, ezeknek a költségeknek nem minden fajtája merül fel minden hónapban, ezért átlagosan számolunk és arányosítjuk a fizetnivalókat havi szintre.

Rezsióradíj számítás:

Telephelyi költségek 1 hónapra kalkulált összege

+ egyéb működési költségek 1 hónapra kalkulált összege

+ NAV-nak fizetendő kötelezettségek 1 hónapra kalkulált összege

= Havi rezsiköltség osztva a havi munkaórák számával,

= akkor megkapjuk a rezsióradíjat

Rezsiköltségek számításához célszerű 3 fő csoportot meghatározni.

  1. Telephelyi költségek (lásd előzőszám)
    2. Egyéb működési költségek (lásd korábbi szám)
  2. NAV-nak fizetendő összegek

Ez utóbbi költségcsoport a legkevésbé kedvelt fizetni való. Mértéküket jogszabály határozza meg, többnyire havonta a könyvelő mondja meg, hogy mennyi az utalandó összege.

Példánkban egy kisadozó „KATA-s” magánvállalkozó kötelezettségei láthatók.
Ezt a típusú vállalkozást azok választhatják, akiknek árbevételei nem haladják meg az évi nettó 6 millió forintot. (Ha meghaladja az értékhatárt, akkor a különbözet után 40% adót kell fizetni.) 6 millió forint értékhatárig lehet alanyi adómentes valaki, ami azt jelenti, hogy nem számolhatja el az áfá-t, se a kimenő, se a bejövő számláknál.

Vigyázat, ha a vállalkozónak negyedév végén a tartozása meghaladja a 100 ezer forintot, akkor megszűnnek a „KATA” előnyei.

Ha a vállalkozásában van (vagy vannak) alkalmazott(ak), akkor rájuk már más jogszabály vonatkozik. Ebben az esetben minden a bérhez kapcsolódó járulék esedékes (SZJA, Munkaerő-piaci járulék, Eü-hozzájárulás, Nyugdíjjárulék), sőt Szociális hozzájárulást és Szakképzési hozzájárulást is kell fizetnie.

Ezt a pénzt is ki kell termelnie vállalkozásunknak!

Vállalkozás fizetnivalói az állam felé Forint
„KATA” kötelezettségei:  
Havi járulék, mely az adót is magában foglalja 50 000
Iparűzési adó arányos része (település és forgalomfüggő) ált. 2%, ha van ?
Kamarai Tagdíj (1 évre 5000 Ft) 1 hónapra arányosan 417
Kötelező fizetnivalók összesen példánkban 50 417

Ha mind a három táblázatot kitöltöttük, akkor már könnyű összeadni az összes rezsiköltségünket. Rezsióradíj-számításhoz azonban meg kell határoznunk előbb a munkával töltött aktív időt. Példánkban napi 8 óra munkával és 20 munkanappal számoltunk. Tudom, hogy sokan ennél több időt töltenek munkával, ebben az esetben csökken a rezsióradíj összege, mert több munkaórával osztjuk el a költségeinket.

REZSIKÖLTSÉGEK MINDÖSZESEN (1+2+3 táblázat összege) 255 997
A termelőmunkával eltöltött idő = AKTÍV IDŐ (pl. 20 nap x 8 óra)
(A betegség, szabadság, fizetett ünnep ideje nélkül)
160
REZSIÓRADÍJ
= Összes rezsiköltség /összes aktív munkaidő
1 600 Ft/óra

Ez a rezsióradíj azt jelzi, hogy a munkához kiszámolt anyagköltséghez (számítását lásd az előző Beauty Forum magazinban) hozzá kell adni 1600 forintot, amennyiben a munkafolyamathoz 1 óra szükséges. Ha több időt igényel, természetesen ennek arányában.

Az itt bemutatott számítási módszer, csak egy a sok közül, mert más megközelítés is lehetséges. A kapott eredmény így soha sem egy egzakt, hanem egy tájékoztató érték.

A kapott összeg azonban támpont lehet a munka vállalásánál, de a tényleges vállalási rezsióradíjat a pillanatnyi piaci érték is meg fogja határozni.

Munkánk során mindig kalkulálnunk kell a rezsiköltségekkel, mert a bevételünk jelentős részét erre kell fordítanunk. Amíg nem jegyzi le valaki a fizetnivalókat, soha sem fog ennyire tisztán szembesülni a költségekkel, márpedig ezeket mind fedeznie kell a bevételeinknek.

A cikksorozat következő részében a fejlesztéseket, beruházásokat, és azok megtérüléseit tekintjük át.

 

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?