Fotó: Northfoto

Segítség napfény okozta bőrkárosodás esetén

Sok vendég ugyan tudatában van annak, hogy a túl sok napfény ártalmas lehet, de a többségnek fogalma sincs arról, hogy valójában mi is történik a bőrünkkel és a bőrsejtekkel a napozás során. Kozmetikusként a mi felelősségünk is, hogy felvilágosítsuk őket. Cikkünkben tippeket adunk a megfelelő, preventív bőrápolásra.

Szinte mindenkinek baja van az időjárással, egy dologban viszont a legtöbb ember egyetért: a nap nélkülözhetetlen. Meleget és életenergiát ad, és egy szép nyár egyszerűen elképzelhetetlen napsütés nélkül. Mindannyian szeretjük a nap jó oldalait, a veszélyekkel azonban nincs mindenki tisztában. Ezért aztán nem is meglepő, hogy évről-évre nő a bőrrákkal diagnosztizált emberek száma. Egyedül a múlt évben három fiatal, a harmincas éveiben járó vendégemről derült ki, hogy úgynevezett fekete bőrrákja van.

Az UV-A-sugárról jusson eszünkbe az AGGASTYÁN szó – hiszen a napsugarak öregítik a bőrt. Mellesleg az UV-A sugarak legyengült formában üvegen át is hatnak, tehát az irodában és az autóban sem kellene a fényvédelemről megfeledkeznünk.Az UV-B-sugárra a BEÉGÉS szóból asszociálhatunk. Ez a sugárfajta megsérti a bőr felszínét.

Védő és károsító napsugarak
A nap sugarainak két fajtája van: az UV-A és az UV-B sugarak.
■ Előbbiek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, tehát az irháig, ahol a kollagénrostok képződnek. A mélyen behatoló UV-A-sugarak így mind a kollagénrostokban, mind pedig a sejtekben kárt tehetnek, minek következtében csökken a bőr rugalmassága. Az UV-A-sugarak csak rövid ideig tartó barnulást okoznak, viszont növelik a rák kockázatát.
■ Az UV-B-sugarak a felső bőrrétegig jutnak el, a melanin révén barnítanak. Ez a barnulás mondhatni a bőr saját fényvédelme. Az UV-B-sugárzás elősegíti a D-vitamin-képződést, ami nagyon fontos a csontok számára, ugyanakkor a kellemetlen és fájdalmas felégésről is ez tehet.
Bőrünk egyik értékes tulajdonsága, hogy védelmet nyújt bizonyos káros behatásokkal, például a nap ártalmas sugaraival szemben. Ha viszont túlzásba visszük a napozást, felégünk. Ezt legtöbbször csak jó 4 órával később észleljük, vagyis gyakran csak akkor, amikor már késő, és már nem is vagyunk a napon.

Bőrápolás napozás után
Hoppá! Vendégünk túl sokáig volt a napon? Most mitévők legyünk? Van úgy, hogy valaki szorgalmasan krémezi magát és kerüli a közvetlen napfényt, mégsem tudja elkerülni a negatív hatásokat. Helyes kezeléssel és megfelelő ápolással az ő bőre is gyorsan regenerálható. Ajánlja vendégének, hogy ne csak akkor vegyenek igénybe bőrápolási kúrát, ha a nap már kárt okozott a bőrükben, hanem az egy-egy kiadós napozással járó nyaralás után általában is. Ezeknek a kezeléseknek nem kell hosszúaknak lenni! Három-öt, egyenként 35 perces kezeléssel harmonizálni lehet a bőrt, segítve a megújulását. Nagy dózisú hatóanyagokkal megújítható és intenzíven hidratálható a bőr.

Kabinkezelések
Vegye figyelembe, hogy a nap által erősen károsított bőr nagyon érzékeny és szomjas is. Én azt javaslom, hogy ezt a kezelést kizárólag kúraként kínálják, és az időpontokban már az első alkalommal állapodjanak meg a vendégükkel.

Otthoni ápolás
A napozást követően a bőr gyakran érzékennyé és főleg vízhiányossá válik. Ilyenkor az intenzíven hidratáló szérumok, a hűsítő maszkok, zselék, enyhet adó fluidok tesznek jó szolgálatot. Ha erősen feszül a bőr, jót tesznek neki, ha este, lefekvés előtt olajos szérumokkal vagy ampullákkal kényeztetik, amelyek bársonyossá teszik.

Napozás utáni készítmények
Tudta, hogy bőrünk napozás után órákon át helyreállító munkát végez?¸Az UV-sugarak által elpusztított sejteket kirostálja és újakat képez. A napozás utáni készítmények nyugtatják a bőrt és egyúttal nedvesítik – még két héttel a nyaralás után is használni kell őket. Kellemes plusz, hogy ezek a készítmények a barnaságot is segítenek egy kicsit tovább megőrizni. A felégés tulajdonképpen figyelmeztető jelzés, a bőr gyulladásos reakciója, ami a sugárzás intenzitásától függően kisebb-nagyobb lehet: a pirosodástól és duzzanattól a fájdalmas felhólyagosodáson át egészen a kötőhártya- vagy szaruhártya-gyulladásig terjed a lehetséges károsodások spektruma. Súlyos reakciók, például hólyagosodás, gyulladás, szempanaszok esetén ajánlatos a vendéget szakorvoshoz irányítani.

A „napallergia”
Laikusként gyakran beszélünk napallergiáról, ha napfürdőzés után bőrelváltozásokkal szembesülünk. Egyes emberek az első napozást követően viszkető pörsenésekre vagy másfajta bőrelváltozásokra panaszkodnak. Ilyen esetekben is szakorvoshoz kell küldeni a vendéget.

A Mallorca-akne
Ezt nem csak Mallorca szigetén eltöltött üdülés során lehet elkapni, még ha a névből erre is következtethetnénk. Az úgynevezett Mallorca-akne, amit kozmetikai aknénak is neveznek, nem igazi akne, hanem a periorális dermatitisz egy formája. Gyakran jelentkezik akkor, amikor az UV-sugarak egyes kozmetikumok vagy fényvédők bizonyos összetevőivel „találkoznak”. A bőr szőrtüszőinél gyulladásos reakció jelentkezik, amivel gombostűfejnyi papulák, pattanások jelennek meg, illetve kipirosodik a bőr. A Mallorca-akne kialakulásának hátterében emulgálószereket és zsírokat feltételeznek a szakemberek. Mi segít? Ha lehet, semmit ne kenjen magára az ember, és fontos, hogy ilyen állapotban kerüljük a napfényt. Ha ez nem megy, akkor mindenképpen csak zsír- és emulgátor-mentes fényvédőket használjunk. Az A-vitamin tartalmú gélek enyhíthetik a tüneteket.

Pigmentfoltok
A pigmentfoltok manapság már a fiatal nők körében sem ritkák. A legjobb védekezés, ha kerüljük a napfényt, mert az UV-sugarak aktiválják a melaninképződést, és előtűnnek a pigmentfoltok. Mivel sokak számára ez, mármint a napfény elkerülése, gyakorlatilag nem járható út, nekik magas faktorú fényvédőt, napszemüveg viselését, emellett a napozás során napernyő használatát javasoljuk a pigmentálódás mérséklésére.

Mennyi napfényt viselnek el a különféle bőrtípusok?
Az egészséges napozás előfeltétele a vendég bőrtípusának helyes értékelése. A bőr saját védekezőképessége legfeljebb percekig tart. Az sem mindegy, hogy valaki hol napozik: a hegyekben vagy a tengerparton. Javasoljon vendégének mindig inkább magasabb, mint alacsonyabb fényvédő faktort.

Belső és külső sejtvédelem
Ahhoz, hogy a nap sugarait zavartalanul élvezhessük, a kiváló minőségű fényvédőszerek használata elengedhetetlen. Optimális megoldást a sejtvédelem, a fényvédő filterek és a bőrkárosodást helyreállító készítmények okos kombinációja nyújthat. A jó fényvédőnek az UV-A és az UV-B-sugarakkal szemben egyaránt védelmet kell nyújtania. A megfelelő kombináció védi és óvja a bőrt a károsodástól és az idő előtti öregedéstől. Ugyanakkor belülről is segíthetjük sejtjeinket a védekezésben. Ismeretes, hogy az UV-sugarak megterhelik az emberi szervezetet, és kedveznek a szabadgyök-képződésnek. A szabadgyökök sejtjeinkben káros oxidálódási folyamatokat indítanak el, minek következtében azok megújulása alábbhagy. A következmény betegség, rák vagy csak ártalmatlan pigmentfoltok kialakulása lehet. Az antioxidánsok, az úgynevezett szabadgyökfogók védelmet tudnak nyújtani a szervezet sejtjeinek a káros anyagokkal szemben, és ezáltal megvédeni a sejteket.  A fontosabb antioxidánsok közé tartoznak az A-, a C- és az E-vitamin. E létfontosságú vitaminok többek között a gyömbérben, a káposztában, a brokkoliban, a fokhagymában, a hagymában, a citrusfélékben, a lenmagban, a paradicsomban, a szőlőmagolajban, az uborkában, a bazsalikomban, a mentában, a rozmaringban vagy a petrezselyemben fordulnak elő érdemi mennyiségben. Éppen ezért egy egészséges étrendben ezeknek az élelmiszereknek és fűszereknek okvetlenül szerepelniük kell. Ezek erősítik az immunrendszert és a szervezetet a szabadgyökök elfogásában. Így pedig a bőr fiatal marad és védve lesz.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?