Fotó: Northfoto

Segítség napfény okozta bőrkárosodás esetén

Noha sok vendég tisztában van vele, hogy a túl sok napfény kárt okoz, de hogy valójában mi megy végbe a bőrben és a sejtekben a napozás során, azt a legtöbbjük nem tudja. A kozmetikusnak ez ügyben (is) felelőssége van, fel kell világosítania vendégeit.  Ha mégis bekövetkezik a baj, a károsodott bőr megfelelő ápolásra mutatunk be néhány ötletet

Mindannyian szeretjük a nap simogató sugarait, pozitív hatásait. A veszélyeivel azonban nincs mindenki tisztában. Nem csoda hát, hogy évről évre nő a bőrrákos esetek száma. Nálam például a szalonban egyedül az utóbbi három évben három fiatal, a harmincas évei elején járó nő fordult meg, akiknél fekete bőrrákot diagnosztizáltak.

UV-a és UV-B sugarak

Amikor a nap sugarairól beszélünk, két fajtáját különböztetjük meg: az UV-A és az UV-B sugarakat.
■ Az UV-A sugarak a mélyebb bőrrétegekig képesek hatolni, tehát az irháig, a bőraljáig, ahol a kollagénrostok képződnek. A mélyen a bőrbe hatoló UV-A sugarak kárt okozhatnak a kollagénrostokban és a -sejtekben, ami egyrészt a bőr rugalmasságának csökkenéséhez vezet, másrészt megnő a bőrrák kockázata.
■ Az UV-B sugarak a bőr felsőbb rétegeit érik el, és a melanintermelődésre hatva idézik elő a bőr barnulását. Ez a barnaság a szervezet által produkált fényvédelem. Az UV-B sugarak nyomán képződik a D-vitamin, ami fontos a csontok fejlődéséhez, de emellett ezeknek a sugaraknak „köszönhető” (túlzott napfürdő esetén) a leégés is.
Ez utóbbit legtöbbször csak jó 4 órás késéssel észleljük, vagyis gyakran csak akkor, amikor már késő, amikor már nem is vagyunk a napon.

Bőrápolás napozás után a szalonban

A vendég túl sokáig napozott?  Mi a teendő?
Még ha valaki odafigyel is (szorgalmasan krémezi magát és kerüli a közvetlen napsugárzást) nem mindig sikerül elkerülnie a napozás negatív következményeit. A napsugarak által erősen károsodott bőr nagyon érzékeny, és sok folyadékra van szüksége.
Ilyenkor (illetve minden kiadós napozással járó üdülés után) kúraszerű bőrápolásra van szükség: 3-6, egyenként kb. 35 perces rövid kezeléssel optimálissá tehető a bőr állapota és segíthető a regenerálódása. A nagy dózisú hatóanyagokkal helyreállítható és intenzíven hidratálható a bőr.

Otthoni ápolás

Az érzékeny és szomjas bőr állapota intenzív nedvességpótló szérumokkal, hűsítő maszkokkal, zselékkel javítható. Ha erősen feszül a bőr, este olajtartalmú szérumok vagy ampullák nyújthatnak enyhülést.

Napozás utáni készítmények

Bőrünk a napozás után több órán át regeneráló munkát végez. Az UV sugarak által elpusztított sejtek helyére új sejteket épít. A napozás utáni készítmények nyugtatják a bőrt és egyúttal folyadékkal látják el. Az üdülést követően legalább két hétig használni kell ezeket.
Az égés figyelmeztető jel, mondhatni vészjelzés, a bőr gyulladásos reakciója, amely intenzitásától függően pirosodással, a bőr felhólyagosodásával, fájdalmas duzzanatok kialakulásával, de akár a szem szaruhártyájának a gyulladásával is járhat. Az olyan súlyos reakciókkal, mint amilyen a felhólyagosodás vagy a gyulladás és a szempanaszok, szakorvoshoz kell irányítani a vendéget.

Mallorca akne

Ezt nem csak egy mallorcai nyaralás során lehet összeszedni, még ha a neve erre is utal. Az úgynevezett Mallorca akne nem igazi akne, hanem a Periorális dermatitisz egyik formája. Gyakran jelentkezik, amikor az UV sugarak kozmetikumok és/vagy fényvédőszerek bizonyos összetevőivel kerülnek érintkezésbe. A bőrön, a szőrtüszőknél gyulladásos reakció lép fel, és gombostűfej-nagyságú pattanások, pörsenések és pirosodások keletkeznek, amit valószínűleg az emulgátorok és zsírok okoznak. Ebben az esetben ne használjunk ilyen készítményeket! Emellett fontos, hogy vendégünk kerülje a napsugarakat.
Annak, aki képtelen lemondani a napozásról, mindenképpen zsír- és emulgátormentes készítményeket ajánljunk. Az A-vitamin-tartalmú zselék enyhíthetik a fenti tüneteket.

Pigmentfoltok

A pigmentfoltok manapság már fiatal nők esetében sem számítanak ritkaságnak. A legjobb ellenszer az, ha kerüljük a napot, mert a melaninképződést az UV-sugarak aktiválják, s ezért válnak a festékfoltok láthatóvá. Mivel sokak számára ez nem reális megoldás, tanácsoljuk vendégeinknek, hogy magas faktorszámú fényvédőt, kalapot és napernyőt használjanak, ha el akarják kerülni a fokozott pigmentképződést.

Külső-belső védelem

Az egészséges napozás előfeltétele a vendég bőrtípusának, azaz fénytípusának (lásd keretes írásunkat – a szerk.) megállapítása. A bőr saját védekezőképessége ugyanis csak percekben mérhető. Fontos szerepet játszik a napozás helye is: nem mindegy például, hogy hegyvidékről vagy strandról van-e szó.
A jó fényvédő készítmények az UV-A és az UV-B sugarak ellen egyaránt védelmet nyújtanak. Egy jó kombi készítmény védi a bőrt a károsodástól és az idő előtti öregedéstől is.
Sejtjeinket ugyanakkor belülről is tudjuk védeni. Ismert, hogy az UV sugárzás kedvez a szabad gyökök képződésének. A szabad gyökök a sejtekben káros oxidációs folyamatokat váltanak ki, ezért a sejtek nem, vagy csak nehezen tudnak regenerálódni. Ez a folyamat vezethet el akár rákos megbetegedés kialakulásához is.
Az antioxidánsok (A-, C- és E-vitamin) megőrzik a sejtek épségét, megvédve őket a kártékony anyagoktól.
E fontos vitaminok például a gyömbérben, a káposztában, a brokkoliban, a fokhagymában, a hagymában, a citrusfélékben, a lenmagban, a paradicsomban, a szőlőmagban, az uborkában, a bazsalikomban, a mentában, a rozmaringban és a petrezselyemben fordulnak elő többek között nagyobb mennyiségben. Az egészséges étrendnek tehát okvetlenül napi rendszerességgel tartalmaznia kell ilyen élelmiszereket, mert ezek erősítik a szervezet védekezőképességét, védelmet nyújtva a szabad gyökökkel szemben.

 

Fénykárosodott bőr kezelése

■ A bőrt ásványi anyagokban gazdag arctejjel letisztítjuk.

■ A bőr állapotának megfelelő peelinget használunk, de erősebb lepirulás esetén a peelingtől eltekintünk. Abban az esetben, ha a bőr felszíne a napfény hatására erőteljesen kiszáradt, a szarupikkelyek eltávolítására gyümölcssavas peelinget alkalmazzunk, amellyel elősegíthető a bőr hidratációjának helyreállítása és a sejtosztódás aktivizálása.

■ Szérum felvitele – A következő hatóanyagokat részesítsük előnyben: aloe vera, hyaluronsav, zsurló, borostyán – ezek felfrissítik és hidratálják a bőrt.

■ Masszázs – Kerülni kell az agresszívabb kezeléseket, az erőteljesebb masszázsfogások is kerülendők, egészen addig, míg a bőr teljesen meg nem nyugodott. A hatóanyagok bevitelét ultrahangos készülékkel segíthetjük. Kifejezetten kellemes hatás várható az ecsetes, a hideg köves, valamint a hideg csikung golyókkal történő masszázstól.

■ Végül maszk és pakolás következzen.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail