Fotó: BestPhotoStudio/Shutterstock.com

Slow szépségápolás

A slow kozmetikai mozgalom szerint létezik a szépségápolásnak egy bölcsebb, átgondoltabb, lassúbb módja, teljesíthetetlen ígéretek nélkül… A mozgalom célja a közvélemény figyelmét felhívni arra, hogy mindenkinek lehetősége van tisztességes forrásból származó és tisztességes módszerekkel előállított szépségápolási készítményeket és alapanyagokat választani.
A slow szépségápolás eredete

A slow (= lassú) szépségápolás létrejöttét részben a nyolcvanas években létrejött slow food mozgalom ihlette, melynek követői ellenzik a gyorsételek fogyasztását, és arra buzdítanak, hogy elgondolkodjunk az élelmiszerfogyasztási szokásainkon, hogy lassítsunk, és élvezzük az étkezést, az ételeink ízeit és színeit, illetve hogy vásárlásainkkal a helyi termelőket támogassuk.

A slow szépségápolás fogalmát 2011-ben egy belga aromaterapeuta, újságíró, illetve televíziós és rádiós személyiség, Julien Kaibeck vezette be a köztudatba. 2013 óta belgiumi székhellyel nemzetközi közhasznú szervezetként működik a SlowCosmétique Egyesület, amely 2015 óta webáruházat is működtet. Itt kizárólag olyan termékek és natúrkozmetikai alapanyagok kaphatók, amelyek kiérdemelték a SlowCosmétique emblémáját.

A slow szépségápolás

A mozgalom felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy nem szabad bedőlnünk a reklámszövegeknek, hanem vennünk kell a fáradságot, hogy a marketing mögé nézzünk, és megismerjük, milyen összetevőkből is készült például az arckrémünk.

A slow kozmetika önismeretet is jelent. Testünk öncsalás nélküli elfogadását, és annak megértését, hogy az ápoltság és az egészséges bőr fontosabb a szemünk vagy a hajunk színénél, vagy hogy mennyire dús vagy hosszú szempillával születtünk. A ráncaink nem hibák az arcunkon, és nem cél a tökéletes arcbőr elérésének minden áron való hajszolása sem. Időt kell szánnunk arra, hogy megértsük, mire van valójában szüksége a bőrünknek. A slow szépségápolás azt mondja ki, hogy ne várjunk olyasmit egy kozmetikumtól, amit az soha nem fog tudni megadni.

Kevesebb termék használata, egy picivel több bio, saját magunk által készített friss natúrkozmetikumok, és legfőképp a környezetünket és az egészségünket tiszteletben tartó hozzáállás és kozmetikai összetevők, ez a slow szépségápolás, s hogy a valódi luxus az egyszerűségben rejlik.

A slow szépségápolás értékei

A SlowCosmétique emblémát mintegy 80 kritérium vizsgálata alapján ítélik oda a mozgalom önkéntesei. A mozgalom fő értékei a következők:

1.      Tudatosság – A szépségápolásnak minden esetben meg kell felelnie a bőr alapvető és valódi igényeinek, ez pedig nem más, mint hogy gondosan letisztítsuk, hidratáljuk, valamint védjük a környezeti ártalmaktól. Ennek fényében minden egyes felhasznált anyagnak valamilyen pozitív hatást kell kifejtenie a bőrre. A haszontalan, inaktív, fölöslegesen módosított, illetve az egészségre akár a legcsekélyebb mértékben is káros hatással lévő anyagokat kerülni kell a készítményekben.

2.      Tisztességesség – A szépségápolásnak nem szabad újabb igényeket generálnia. A szépségápolási gyakorlatnak a lehető legkevesebb összetevőt és lépést kell tartalmaznia, így elkerülhető, hogy fölösleges anyagokkal terheljük a bőrünket. A kozmetikai kommunikáció nem fogalmazhat meg beválthatatlan ígéreteket, és nem riogathatja a vásárlókat az öregedéstől és a tökéletlen bőrtől való bűntudattal. Nem biztathat egyre több termék vagy szolgáltatás valójában szükségtelen fogyasztására illetve igénybevételére.

3.      Ökológiai felelősségvállalás és tudatosság – A slow kozmetikumokat a természet tiszteletbentartásával kell megtervezni és gyártani. A legkevésbé átalakított természetes és bio összetevőket kell előnyben részesíteni a készítés során, ez pedig kizárja minden szintetikus, petrolkémiai, potenciálisan környezetszennyező összetevő használatát, illetve minden olyan összetevőét is, amely állatok elpusztításával állítható csak elő. A gyártónak erőfeszítéseket kell tennie, hogy minimalizálja a környezeti terhelését, és előnyben kell részesítenie a helyi termelésből származó alapanyagokat.

4.      Humánus, emberhez méltó szépségápolás – A termékeket az emberi faj összetettségének figyelembevételével kell megalkotni, árusítani és alkalmazni. A slow kozmetika elismeri az ember kényeztetésre való igényét, de azt is, hogy ezt egyszerű és minőségi módon kell tennie, saját magára, mint a természet részére tekintve. A hangsúly a kozmetikum növényi, állati és ásványi összetevőinek testre és lélekre gyakorolt pozitív hatásán legyen. Kerülendő minden olyan összetevő és eljárás, amely az emberre káros hatással lehet. Ennek köszönhetően az ember kapcsolatba kerülhet a természettel, és nem kell azt szintetikusan újraalkotnia. A kozmetikum semmilyen formában nem lehet megtévesztő, és olyan tisztességes áron kerülhet csak forgalomba, ami tükrözi a termék valódi értékét.

A hazai helyzet

Magyarországon jelenleg egyetlen natúrkozmetikai alapanyagokat árusító márka rendelkezik a SlowCosmétique emblémával. Ha azonban figyelembe vesszük a mozgalom értékrendjét, azt láthatjuk, hogy igen gazdag a hazai kínálat hasonló szemléletű és termékpalettájú kereskedésekből. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a SlowCosmétique mozgalma elsősorban lakossági szemléletformálásra törekszik, és nem a kozmetikusokat célozza meg. Az elmúlt években Magyarországon egyre elterjedtebb az otthoni kozmetikumkészítés, és mind többen készítik el maguknak a szappant, a kéz- vagy akár az arckrémet is, így ilyen vendéggel kozmetikusként mi is találkozhatunk munkánk során. Szerencsés esetben vendégünk valóban jót tesz a bőrének a növényi összetételű, sokszor finomítatlan növényi olajok és vajak, illetve hidrolátumok használatával. Mindenképpen érdemes szakemberként nekünk is tájékozódnunk ezekről az anyagokról: a különböző emulgeálószerek és hidrolátumok hatásmechanizmusairól, az olajok és vajak pontos zsírsavösszetételéről és zsírkísérő anyagairól, és azoknak az egyes bőrállapotokra gyakorolt hatásairól.

A kozmetikai ipar és a végfelhasználók között mi, kozmetikusok vagyunk az egyetlen és valóban hiteles összekötő kapocs. A megfelelő kozmetikum kiválasztásához vagy elkészítéséhez hiteles segítséget kell tudnunk adni. Szaktudásunk, és a bőrdiagnózisban szerzett ismereteink és gyakorlatunk által mi vagyunk azok, akik felelősen el tudjuk igazítani a tudatosságra törekvő vendéget a kozmetikai ipar és a házilag is elkészíthető készítmények útvesztőjében.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail