Smink/fotó: Murányi Orsolya, Modell: Lakatos Anikó, Styling, ötlet: Képíró Perfect Illusion

A sminkes szakma alkalmazott területei

Amikor egy érdeklődő a sminkes szakma rejtelmeiről faggat, hosszasan tudnék mesélni neki arról, hogy a sminkesek élete nem csak játék és mese. Ebben a cikkben szeretnék átlátható képet nyújtani arról, hol is alkalmaznak ma sminkeseket, hol tud elhelyezkedni egy pályakezdő

A csillogás és hollywoodi pompa reményében pályára lépőknek álljon itt néhány sor arról, hogy ugyan mérhetetlen sikereket lehet elérni és óriási elismeréseket kapunk, olykor viszont igen rögös az út, és sokan feladják, hisz a képzés elvégzése után nem tudják, hogyan tovább, vagy nem találják az utat, amin elindulhatnának.
Érdemes körülnézni akár csak a saját mikrokörnyezetünkben is, hisz rengeteg a korosztályokból adódó alkalom. Nem kell feladni, ha nem Julia Roberts személyi sminkese lesz az ember lánya rögtön. Hisz, ha még fiatal, számos kapcsolata van egy középiskolával, ahol a szalagavató egy igen csak jó alkalom, hisz melyik lány ne szeretne csodás sminkben tündökölni ezen a napon? Ebből következik, hogy mindenki ismeretségi körében adódik  legalább négy-öt olyan hölgy, aki az esküvőjét tervezi. A közösségi média óriási segítség lehet, mert naponta látható kit jegyeztek el, ki készül nagyobb eseményre. Az esküvőszezon és a privát sminkek tehát a második nagyon jó terület arra, hogy az ügyfélkör, és ez által a kapcsolati tőke bővüljön, hisz ha jó szakembernek találnak, tovább fognak ajánlani, és ez kvázi már belépőkártya egy fotózásra, videoklip-forgatásra, ahol már a kamerák közelébe is kerülhetsz.
A fotósok keresik, kutatják az igazán jól működő sminkeseket! Hiába van rengeteg sminkes, nagyon kevés a pontos, megbízható, magára és környezetére igényes szakember. Ezt nem lehet tanítani sem, tanulni sem. Tapasztalatból mondom, hogy a pontosság és a precizitás az alappillére annak, hogy felülj egy olyan hullámvasútra, ami a sikerig repít.
A családi vagy glamour fotózásokon dolgozó sminkes természetesen fizetségért dolgozik, ahogyan az esküvőn és szalagavatókon is. Nagyon népszerűek persze a fashion fotózások és divatbemutatók is, de Magyarország sajnos nem divatnagyhatalom, és ha csak nem a New York-i divathéten vagy alkalmazott sminkes, akkor – bár semmi sem lehetetlen – ebből a szegmensből viszonylag ritkán lesz megrendelésed.

Mindig érdemes elgondolkozni, hogy azon az adott területen, ahová elhívnak dolgozni, te szakmailag is és anyagilag is tudsz-e profitálni vagy évekig TFCD alapon fogsz sminkelni. Az a tapasztalatunk, hogy igenis kell a gyakorlat, de ne dolgozz évekig ingyen! Sajnos ez tendencia és divat is ebben a szakmában, de állj ki magadért! A siker kecsegtetésével számtalanszor használnak majd ki, csak rajtad áll, hogy a szakma olyan területét választod e, amely anyagilag is prosperál, vagy évekig csak a “referenciákat” gyűjtöd. Biztosan ott motoszkál a fejedben, hogy de jó lenne forgatásokon dolgozni, de hogyan is kerülj be ebbe a zárt világba? Először is speciális tudásra lesz szükséged, hogy filmes sminkes légy.

Ez kikerülhetetlen. Teljesen mások a szakmai elvárások egy címlapfotózáson vagy egy esküvőn, mint egy ezer fő statisztériával forgó nagyjátékfilmben.

De kanyarodjunk vissza oda, hogy hogyan is tágítsd klientúrádat! Gondolkozz lépésről lépésre, ne akard rögtön az oroszlánt! Rengeteg diplomafilm, vizsgafilm, dokumentumfilm, vállalati image film készül ma már. Szóval, ha szétnézel, így is be tudsz kerülni a körforgásba. Innen már egyenes az út a reklámfilmek, kis- és nagyjátékfilmek világába, ha folyamatosan képzed magad és megfelelsz a követelményeknek. Minden szakterület speciális tudást kíván, ez font Tudni kell, hogy a ma oly divatos képzések közül mi az, amit ha elsajátítasz, akkor azt forintra is tudod váltani, vagy csak hangzatos technikákat sajátítasz el méregdrágán. Természetesen ez azoknak szól, akik a megszerzett tudásból szeretnének élni, nem pedig azoknak, akik hobbiból, kedvtelésből szépítenek.

Válassz mestert magadnak, aki aktív a szakmában, hisz oktatód sem tud egyszerre öt helyen lenni, szívesen ajánl majd maga helyett. Amire érdemes még koncentrálni, hisz ezen a területen mindig szükség van sminkesre, az a lakossági promóció. Számtalan márka szeretné, ha a köztudatban lennének termékeik, ezért patinás sminkpultjuk mellé állítanak szakembereket, akik célzottan tudnak segíteni a vásárlóknak. Rengeteget tanulhatsz ezen a platformon is, hiszen ez lesz az a terület, ahol válogatás nélkül jönnek a hölgyek, és a fiatal, és érettebb hölgyeket is lesz módod megszépíteni.

Számtalan terület van még, ahol szükség van sminkesre. Rendezvényeken a cégek kedveskednek dolgozóiknak azzal, hogy jön egy beauty-csapat, és tematikus sminkekben, frizurákban szórakozhatnak egy csodás környezetben a hölgyek. Nagyon színes ez a szakma. Minden nap más és más terület fog inspirálni a fejlődésre, tanulásra, kiteljesedésre. De tudatosan építsd karrieredet! Hisz minden vonz valamit! Az ingyen munka az ingyen munkát fogja bevonzani. Tedd értékké tudásodat, és találd meg azokat a területeket, ahol ki tudsz teljesedni!

Remélem, átláthatóbbá tudtam tenni számodra kedves olvasó, hogy milyen területeken van igény rád, sminkesként, vagy ha erre a pályára készülsz!

 ILLÉSSYNÉ SZÉL SZABINA

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?