Sminktetoválás

Fókuszban a továbbképzés

Szeretnél megtanulni sminktetoválni? Avagy meglévő tudásod továbbfejleszteni egy haladó tanfolyamon? Ha igen, akkor az alábbi cikk segítségül szolgálhat, hogy mire kell figyelni egy-egy tanfolyam kiválasztásánál.

Sminktetováló tanfolyam választásánál az alapvető kérdések: kitől tanuljak, mennyi időt és pénzt szánjak rá, csoportos vagy egyszemélyes oktatást válasszak?

Kitől, hol?

Válassz olyan oktatót, aki nemcsak kiváló sminktetováló, de tanítani is tudja azt. A kettő nem mindig esik egybe. Ritka, hogy egy személyben találjuk meg a legkiválóbb szakembert és oktatót.

Sminktetováló szaktudás

Természetesen az a legfontosabb, hogy az oktató nagy tapasztalattal rendelkező, kiváló sminktetováló legyen. Ám az korántsem elég, ha valaki régóta tetovál, sok esetben még hátrány is lehet, ha például leragadt a 10-15 évvel ezelőtt megtanult módszereknél. Fontos, hogy az elmúlt évek alatt gyökeresen átalakult újabb technikák birtokában legyen. Érdemes olyan céget választani, melynek oktatói nemzetközi tréningeken folyamatosan frissítik ismereteiket és magukkal hozzák a legújabb trendeket. Ezeken a tréningeken évről évre új technikákat lehet megtanulni és a mikropigmentálás újabb lehetőségeit felfedezni. Ilyen például a hajtetoválás, mint a kozmetikai tetoválás legújabb, ígéretes ágazata, ami meghódította Amerikát és Nyugat-Európát. A nemzetközi trénerek tapasztalataira támaszkodva, rövid időn belül nagy tudásra tehetünk szert.

Technikai & higiénia

Nem is olyan régen, a sminktetoválást narancson, banánon, vagy éppen disznóbőrön gyakorolták. Ma már erre a célra kifejlesztett speciális segédanyagok léteznek. Vannak sík műanyag lapok, amiken a technikát és a géphasználatot lehet gyakorolni, és létezik már műfej is. A műanyag fej az emberi bőr tulajdonságaihoz hasonlító műanyagból készült, amin a felrajzolást és a technikát egyszerre lehet gyakorolni.
Ez jelenti a legoptimálisabb megoldást az „éles bevetés” előtti gyakorláshoz.
Nagyon fontos a tökéletesen higiénikus környezet az eljárás, sőt, még a gyakorlás során is! Mielőtt kiválasztod a tanfolyamot, győződj meg az oktatóterem higiéniájáról!

Tanfolyam tematikája

A kozmetikai tetoválásnak igen nagy elméleti háttere van, amit szükséges elsajátítani ahhoz, hogy valakiből profi sminktetováló váljon. Az egyik legfontosabb terület a színelmélet. A gép használatát és a különböző technikákat speciális segédanyagokon, gumifejen lehet a legjobban begyakorolni. A tanfolyam koronája a modellen történő gyakorlás. Erre mindenképpen szükség van! Tapasztalatot csak úgy szerezhetsz, ha te dolgozol, s az oktató csak szükség esetén nyúl bele a munkába. Bátran vigyél magaddal a gyakorlatra ismerőst vagy családtagot, akin végig tudod követni a folyamatot, és láthatod a munkád eredményét. Ebből szerezheted a legnagyobb tapasztalatot.

Csoportos vagy egyszemélyes?

Mindkét oktatás mellett és ellen számos érvet lehet felsorakoztatni.
■ A csoportos képzés esetén sarkalatos kérdés a maximális létszám. Tapasztalataink szerint az optimális csoportlétszám a gyakorlati képzésnél 2-3 fő. A csoportnak megvan az az előnye, hogy mások munkájából és hibáiból is tanulhatunk, adott idő alatt nagyobb tapasztalatra tehetünk szert.
■ Akinek ennek ellenére, hosszabb időre van szüksége a magabiztos tudás megszerzéséhez, annak az egyéni képzés a megfelelő választás. Az alaptanfolyam esetében a csoportos képzést, a továbbképző tanfolyamoknál az egyéni képzés ajánlom. A gyakorló sminktetoválók között nagy szakmai különbségek vannak, más-más tapasztalattal rendelkeznek, így célszerű teljesen személyre szabott, egyszemélyes tanfolyamot választani, ahol a saját tempódban és az érdeklődésednek megfelelően haladhatsz.

Mennyi időt szánjak rá?


Tapasztalatunk szerint a legjobban bevált, ha az elméleti részekre csoportos képzés esetén legalább 2 napot szánunk. A gép használatára és a technikai tudás begyakorlására a tanfolyamon elegendő 1 napot szánni, mert ez az, amit otthon is lehet utána gyakorolni.
Éppen ezért szoktunk néhány napot, vagy 1 hetet hagyni az otthoni műanyag fejen történő gyakorlásra. Ezt követően jöhet a munka a modelleken.
Minden területen minimum egy munkának el kell készülni a tanfolyamon.
Készíts legalább egy szemöldök, egy szemhéj- és egy szájtetoválást.
Azok a cégek, akik adnak magukra, igény esetén lehetőség biztosítanak további gyakorlása. Semmiképpen sem ajánljuk az 1-2 napos tanfolyamokat, mert a tetoválás felelősségteljes munka, eredménye 3-5 évig letörölhetetlenül az arcon marad. Amennyiben nem vagy biztos magadban, mindenképpen kérj további tanulási lehetőséget!

Mennyibe kerül?

A tanfolyamok ára igen széles skálán mozog, néhány tízezer forinttól egészen a félmillió forintig. Akik kizárólag az oktatásból élnek, értelemszerűen magasabb áron kínálják a tudást. Érdemes figyelni és kihasználni a készüléket forgalmazó és oktatást is végző cégek nyújtotta árengedményeket. Összességében azt mondanám, hogy érdemes olyan céget választani, amely ennek a szakterületnek az oktatására specializálódott. Fontos, hogy a legfrissebb technikákat tanulja profi segédanyagokon és erre megfelelően kialakított környezetben.

Ha valaki elvégez egy tanfolyamot, az olyan, mint, amikor megkapja a jogosítványát. Mindent tud, de még sok tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy profi szakemberré váljon. Az a tanácsom, hogy a tanfolyam elvégzését követően rögtön vállalj munkákat ismerőseiden, rokonaidon, barátaidon, hogy mihamarabb nagy tapasztalatra tehess szert. Egy jó sminktetováló olyan, mint a jó fogorvos, vagy nőgyógyász. Akik elégedettek vele ragaszkodnak hozzá és ajánlják másoknak – a legjobb „két lábon járó” reklámjaid a szépen elkészített munkáid lesznek.

Szűcsné Máthé Judit


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail