Fotó: Northfoto

Sokoldalú és jótékony fürdővarázs

Belemerülni és élvezni: melegen, hidegen vagy felváltva – a lábfürdő mindenképpen nagy élvezet. Cikkünkből megtudhatja, milyen sokoldalú felhasználási lehetőségei vannak, és milyen hatásra számíthat

 

Lazít vagy felfrissít, nyugtat vagy élénkít – az alkalmazás módja szerint a lábfürdőnek egészen különböző hatása lehet. Tisztító és bőrpuhító hatásának köszönhetően szívesen alkalmazzák lábápolás előtt.

A lábfürdő nem csak közvetlenül a lábra van hatással, de a víz hőmérsékletén keresztül közvetetten az egész szervezetre is. Jól bevált otthoni praktika pl. kezdődő meghűlés esetén, erősíti az immunrendszert, stabilizálja a keringést, serkenti az anyagcserét, vagyis úgy általánosan pozitívan befolyásolja a közérzetet.

Vízhőmérséklet

■ Hideg lábfürdő: erősítő hatása van. Erősíti az immunrendszert, véd a visszér kialakulása ellen, de pozitív hatással van az égő és krónikusan hideg lábfejre is.

■ Meleg lábfürdő: lazító hatású, átmelegíti az egész testet. Elsősorban hideg időben esik jól. Általában valamivel kombinálva alkalmazzák, pl. gyógynövénykivonatokkal és illóolajokkal, így érve el fokozottabb hatást.

■ Növekvő hőmérsékletű fürdő: ennek során a vizet fokozatosan melegítik fel. Krónikusan hideg láb esetén alkalmazzák, de sikeresen gyógyítható vele a kezdődő megfázás is.

■ Váltófürdő: az eltérő hőmérsékletnek köszönhetően serkenti a keringést és erősíti az immunrendszert, de krónikusan hideg lábnál és visszér esetén is segítséget nyújt. Fáradtság és fejfájás esetén is sikerrel alkalmazható.

Hozzáadott hatóanyagok

Melegít, és nedves, hideg időben különösen jól esik a rozmaring- vagy paprikakivonat, melyek az anyagcserét is serkentik.

Vérkeringésfokozó hatással rendelkeznek a levendulából, rozmaringból, erdei fenyőből és kakukkfűből készült illóolajok. Erre a célra szolgál továbbá a vadgesztenye, a lucfenyő és a szénavirág is.

Az elszarusodott bőr puhítására ureát vagy szódabikarbónát adagoljunk a vízhez, így a bőr puhább lesz és ellenállóbbá válik.

Dezodoráló hatású pl. a tölgykivonat, ami az izzadság termelődését is csökkenti, de a zsálya is megfelel erre a célra.

Alkalmazási ötletek

A túl erős ingerekkel épp ellentétes hatást érhetünk el, ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre és az alkalmazás időtartamára.

■ A hideg lábfürdő hőmérséklete 15-18 °C között legyen, és minimum tíz másodpercig, de maximum kettő percig tartson.

■ A meleg lábfürdő vízének ideális hőmérséklete 36-38 °C között van, az időtartama pedig 10-15 perc legyen (kivétel: cukorbetegek).

Az egyre melegedő lábfürdőt 35 °C-os vízzel kezdjük, majd egyre melegebb vizet hozzátöltve nagyjából 15 perc alatt érjük el a 39-41 °C-ot. Nagyon fontos, hogy a hőmérsékletet folyamatosan mérje, így kerülheti el, hogy leforrázza vendége lábát.

■ Váltófürdőhöz két edényre lesz szüksége, az egyikben 38 °C-os meleg, a másikban 18 °C-os hideg vízzel. Első lépésként vendége 5 percen keresztül áztatja a lábát meleg vízben, majd utána 10-15 másodpercig a hidegben. Háromszor ismételje meg ezt a folyamatot, amit hideg vízzel fejezzen be.

Kevés fantáziával és ráfordítással a lábfürdőt valósi wellness élménnyé varázsolhatja.
A szép edények, a vízbe helyezett virágok, a bolyhos, előmelegített törölköző csodás hatással lesznek vendégeire.

A lábfürdő után mindig alaposan szárítsa meg a bőrt, a lábujjak között is!

Ellenjavallatok

Nem ajánlott a lábfürdő akut gyulladásos bőrbetegségek, a lábfejen és a lábszáron kialakult fekélyek, artériás keringési zavarok, erős visszér, vénás betegségek és magas vérnyomás esetén.

Ha kétségei támadnak, kérje ki egy orvos tanácsát.

Cukorbetegek maximum három percig áztassák a lábukat, máskülönben túlságosan felpuhul a bőrük. Számukra a lábfürdő ideális hőmérséklete 30-35 °C között van.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail