Szemhéjplasztika

Tágra nyitott szemek!

Tágra nyitott, figyelő szemű embertársainknak sokkal könnyedébben megértjük egymást, mint, akiknek  fáradtak a szemei és szétszórt a tekintete. A „lélek tükre” mellett az arc adottságai is meghatározóak abban, hogy milyennek találunk valakit. A lecsüngő felső szemhéjak például öreges, fáradt kinézetet kölcsönöznek az arcnak.

A blefaroplasztika (szemhéjplasztika) az egyik leggyakrabban alkalmazott szépségplasztikai beavatkozás. Fiatalító hatása érzékelhető és nem túlságosan feltűnő. Szakszerű eljárás esetén átláthatóak az esetleges kockázatok és  komplikációk. Emellett a szemhéjkorrekció kevesebb bátorságot igényel mint egy arcplasztikai beavatkozás. A kellő hatás eléréséhez azonban néhány előírást be kell tartani.
A szem kisugárzása nem csupán a felső és alsó szemhéjak, a szempillák és a szemszín függvénye. Éppen ennyire jelentős szerepet játszik a szemöldök formája és azok szemréstől való távolsága. Az sem mellékes, hogy milyen mélyek az orrgyök felett – a szemöldökök közötti – valamint a szem két oldalán lévő szarkaláb-ráncok. A szem körülötti területet ezért is fontos, hogy esztétikai egységként kezeljük.

Alapos tanácsadás és tervezés

A műtéti beavatkozás előtt, a műtét útjában álló betegségek felfedezése érdekében anamnézisre, a páciens kórtünetének és panaszának feltérképezésére kerül sor. Pajzsmirigy megbetegedés – pl. túlműködés – akadálya lehet a a beavatkozásnak. Tisztázatlan eredetű szemhéjgyulladásnál ki kell zárni az allergiát és egyéb megbetegedéseket. Okvetlenül szemvizsgálatot kell végezni többek között száraz  szemek esetében is. Ilyenkor a szemhéj működését, valamint további standardizált vizsgálatokat is beterveznek. A homlokizom működése és elgyengülésének mértéke, valamint a szemöldök szempilláktól való távolsága dönti el, hogy a felső szemhéj korrekciójára vagy a homlok felvarratására van-e inkább szükség. Mert az is gyakori, hogy habár a felső szemhéj telítettség megfelelő, a homlokizom  gyengesége miatt a szemöldök fekszik rá a szemre, amely ezáltal jóval kisebbnek és fáradékonynak tűnik. Ha ilyenkor csak a felső szemhéjon végeznék el a korrekciót, nem kapnánk meg a kívánt eredményt. De még akkor is javasolt az elővigyázatosság, amikor megfelelő a szempilla és a szemöldök közötti távolság. Az érintettek akaratlanul is állandó feszítettségben tartják a homlokizmokat, hogy nyitva maradjanak a szemeik. Ha arra kérjük a pácienst, hogy tudatosan lazítsa el a homlokizmokat, hirtelen megzuhan a szemöldöke, és fény derül a szemöldök és a szempilla közötti valódi távolságra. Érthető módon ez estben is először a homlokot kell kezelésbe venni. Ezeket a körülményeket egyszerűen közvetlenül a páciensnek is el lehet elmagyarázni. Amennyiben számukra is érthetővé válik a kezelési eljárás, és érezni fogja törődést, akkor minden valószínűség szerint meg is lesz elégedve. Ez azért is lényeges, mert különben azt is hihetné, hogy egy „kis” szemhéjkorrekció helyett egy „nagyobb” homlokplasztikát próbálnánk meg rásózni. A felső és alsó szemhéjnál megkülönböztetjük a sima bőr-többletet az izom és/vagy zsír-többlettől. A szemhéj tengelyeknek gyengén felfele nyitott tompa szögben kell egymáshoz állniuk. Ha a szem külső sarka lejjebb van, mint a szem belső sarka, szomorú látszatot fogunk kelteni.

Beavatkozási lehetőségek

Felső szemhéjkorrekció: a lehetőségektől függően eltávolítják a bőr, izom és/vagy zsír túlsúlyt és az egykoron látható szemhéjránc ívét ismét helyreállítják vagy újat formálnak. A heg feltűnésmentesen megbújik a szemhéjráncban és egy félév után alig lesz már észrevehető. Helyi érzéktelenítést követően végrehajtható a beavatkozás.
Kockázatok: hiányos szemhéjkiemelés, elégtelen szemhéjzárás, millium-képződés a heg körül, aszimmetriák.

Alsó szemhéjkorrekció: az, hogy melyik eljárást használjuk, a páciens adottságaitól és korától függ. Fiatalabbaknál általában nem áll fenn bőrtöbblet, hanem csupán a zsírszövet nyomja előre a bőrt. Ezt az alsó szemhéj belsejénél történő  – kívülről nem észlelhető –heggel járó beavatkozással csökkentik, vagy hozzák helyre, s megfelelő varrattal rögzítik. Itt viszont tanácsos egy konzervatív, azaz visszafogott eljárást alkalmazni, mivel a túl sok zsír eltávolítása beteges hatást kelthet: a szem üregesnek és beesetnek tűnhet. Egyúttal peelinggel vagy lézeres eljárással  felszámolhatóak a szem alatti ráncocskák is. „Dermaceuticals” is bevetésre kerülhet.
Amennyiben jelentős a bőrtöbblet – ami inkább idősebb korban gyakori – , azt egy közvetlenül a szempillák alatti kis vágattal lehet eltüntetni. Ezzel az eljárással egyidőben a szemhéj szélét is kihúzhatjuk. Ezáltal könnyen változtatható a szemtengely egymáshoz viszonyított állása. Ha kevésbé feszes az alsó szemhéj, a meglévő szemtengely állását megőrzik, hogy ezáltal is megakadályozzák a a szemhéjnak a varrat feszességéből adódó kitülemkedését. Kockázatok: A legkomolyabb komplikációval az alsó szemhéj kifordulása járhat. Az alsó szemhéj, a varrat feszülése és az összehúzódás hatására elemelkedhet, elcsúszhat a szemgolyótól.  A szem ennek köszönhetően szomorú látszatot kelt. A könnymirigyből jövő könny, amely az alsó szemhéj középső részén a kötőhártyát állandóan nedvesen tartja, az alsó és a felső szemhéj közti kis résen kifolyik, ún. epiphora, könnyelvezetési zavar keletkezik. Ennek szemszáradás és krónikus kötőhártya-gyulladás a következménye. Ilyenkor gyakran egy újabb beavatkozásra van szükség, vagy mesterséges könny hosszú távú használatára.
A sikeres beavatkozás és a komplikáció közötti különbség az alsó szemhéj korrekciójánál olykor egy-két milliméter eltérés lehet. A beavatkozás ambulánsan végrehajtható.
A felső szemhéj korrekciójánál ajánlatos befeküdni egy éjszakára. Lehetőség van helyi érzéktelenítésre vagy teljes altatásra.

Homlok plasztika: A szemre ülő szemöldökkel járó, erősen meggyengült homlokizom és mély homlokránc esetében a felső szemhéj egyedüli korrekciója még nem vezet kielégítő esztétikai eredményhez. Ehhez szükség van a hajvonal függvényében egy vágatra a hajzónában vagy a hajas fejbőrön. Ilyenkor a homlokbőrt leemelik, kisebb átalakítások végeznek a mimikáért felelős izmokon, majd új helyet és ívet keresnek a szemöldöknek. A beavatkozás lehet nyílt és endoszkópikus, melyek közül az utóbbi elsősorban a fiatalabbaknál jöhet szoba.
Kockázatok: Aszimmetriák, érzési és mozgási zavarokkal járó idegsérülés a homloknál. A beavatkozást kórházi ápolás keretén belül hajtják végre, mivel ajánlott rövid idejű váladékkivezetést is végezni. Ez esetben is választható a fájdalomcsillapítás vagy az altatás.

Szemöldök plasztika: Mély homlokráncnál ritka esetben a szemöldök feletti bőrtöbbletet el lehet távolítani, és annyival meg lehet emelni a szemöldököt. A keletkező varrat feltűnésmentesen egy meglévő ráncban elrejthető, de ennek ellenére azért látható a heg.
Kockázatok: Látható, esztétikusan elégtelen heg.

A beavatkozást ambulánsan helyi érzéktelenítéssel lehet végrehajtani.

Jó tudni

A műtéti technika kiválasztása függ az egyéni adottságoktól, az igényektől, és a páciens korától. Terápia-mix-szel – műtéttel, botox-szal, peelinggel, lézeres beavatkozással,  dermaceutical segítségével az egyedi szépségek kiemelhetők. A sikeres műtét kulcsa a kozmetikus konzekvens együttműködése  az arcplasztikussal, ami egy magas színtű és mínőségű ápolást feltételez. Érdemes ezt a páciensnek is kihangsúlyozni.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail