Szépségszalonokra vonatkozó ANTSZ előírások

Céltudatos szalontervezés

Amikor egy kozmetikus tanuló a jövőjén álmodozik, egy saját üzlethelyiség megteremtése körül forognak a gondolatai. Mikor eljut álmai megvalósításának a küszöbéhez, akkor fontos, hogy tisztában legyen az alapvető jogszabályi elvárásokkal.

Jó megoldást, ám egyúttal csapdahelyzetet is jelenthet, ha például egy hosszú évek óta működő szalont veszünk át – ezek kialakítása ugyanis gyakran nem felel meg a mai igényeknek. Ha egy mai, modern üzlet-elrendezési terv jár az agyunkban, akkor teljesen át kell terveztetni ilyen esetben álmaink birodalmát. Mielőtt azonban szabadjára engednénk a fantáziánkat, érdemes megismerni az erre vonatkozó szabályokat, nehogy a jó ötlet megvalósulása után át kelljen építeni azt.
Alábbi írásomban most csak a tevékenység folytatásának közegészségügyi szabályait ismertetném. Azért csak ezeket, mivel a műszaki előírásokat a kivitelezésre megbízott szakemberek jól ismerik, a szakmára vonatkozó közegészségügyi előírásokat nekünk kell tudnunk.

A külön bejárattól a …

A tevékenység folytatásához külön bejáraton át megközelíthető helyiség szükséges. A bejárat lehet folyosón, de nem lehet másik üzletből nyíló.

 • helyiségek méreteit a várható forgalomhoz kell tervezni.
  A méretek számításakor egy munkahelyre a vendégek várakozó helyét a kiszolgálási és közlekedési teret is figyelembe véve legalább 6 m2-t kell számítani. (Amennyiben üzletünkben a falon három tükör van és egy műkörmös asztalt is beállítottunk, akkor a WC nélkül legalább 24 m2-nek kell lennie.) A belmagasság a lakószobáknál meghatározott magasságnál.(2,2 m) kevesebb nem lehet.
 • padlózatot résmentes, könnyen mosható burkolattal kell fedni – a vonatkozó jogszabály nem írja elő a csempét!
 • Tiltott a lakásból nyíló, azzal összeköttetésben levő üzlet.
 • Ha nagyobb üzletben gondolkodunk, melyben legalább 8 munkahely van, akkor a várakozó résztől elkülönített ruhatári részt (fülkét) kell biztosítani. Ez alatt csak a megfelelő számú fogas szükséges.
 • A dolgozók részére öt főig öltözőhelyet, e fölött öltöző helyiséget kell kialakítani megfelelő számú öltözőszekrény kialakításával. Gondoskodni kell a dolgozók tisztálkodási és kézmosási lehetőségéről is.
… a WC-ig

Fontos: Nem szükséges a külön férfi, illetve női öltözők megépítése. A különnemű WC csak 10 főnél több dolgozói létszám esetén kell, 8 munkahely fölött viszont a vendégnek kell külön WC.

 • A WC-ket előtérrel és kézmosó berendezésekkel kell ellátni.
  Mindenki számára nyílván természetes, hogy az összes vízcsap hideg-meleg vízzel ellátott.
 • A világítás lehetőleg természetes (is) legyen, de a 300 lux erősségű megvilágítás mindenhol szükséges.
  Ezek az ÁNTSZ előírások azok, melyeket a tervezésnél figyelembe kell venni. Legfontosabb szempont a lehetséges munkahelyek számának megtervezése, mivel ez az adat könnyen ellenőrizhető a beadott dokumentumok és az egy időben összeszámolható munkahelyek egybevetésével.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail