Fotó: Tiplyashina Evgeniya/Shutterstock

Színes egyéniségek

Hagyjuk a mindennapok szürkeségét és ugorjunk fejest a színekbe! De csakis a helyesbe! Stílusszakértőnk elárulja, hogy a szín-, stílus- és imidzstanácsadás segítségével miként tudja az egyéniségét kiemelni.

Vannak ismerősei, akik mindig sikkesen és bájosan néznek ki? Mindezt úgy, hogy már nem 21 évesek és nem feltétlenül modellalkatuk van? Ez biztosan annak köszönhető, hogy a hozzájuk illő színeket és a megfelelő szabású ruhákat viselik, kihangsúlyozva ezzel saját típusukat.

Magabiztosság és elégedettség

Egészen őszintén: mennyi ruhadarab lóg a szekrényében? És közülük hány olyan van, amit csak egyszer vagy egyáltalán nem vett még fel? Vendégei sincsenek ezzel máshogy. Beleszeretünk egy színbe, sietve döntünk vagy hagyjuk, hogy a kedves eladónő rábeszéljen minket egy-egy ruhadarabra. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért mindig vaktában döntünk? Mennyivel egyszerűbb lenne, ha már előre tudnánk, mi illik hozzánk. Nem beszélve arról, hogy ezzel rengeteg időt, erőt és energiát spórolhatnánk meg. Ahhoz, hogy a megjelenésünk autentikus és a típusunknak megfelelő legyen, egy szín- és stílustanácsadás a leginkább járható út.

Színtípusok

A szín- és stílustanácsadás elsősorban a színekkel foglalkozik és azok „testhezálló viselésével” foglalkozik, ezért előtérbe kerülnek a smink, a ruhák és kiegészítők, de például az olyan dolgok is, mint a megfelelő frizura. A klasszikus színtanácsadás azzal kezdődik, hogy vendégét az egyik évszaktípusba sorolja, vagyis megállapítja, hogy tavasz-, nyár-, ősz- vagy téltípusú.
pink-35601A tavasztípusok bőre általában finom, enyhén aranytónusú, hajuk világos, lágyan aranyos színű, a szemüknek pedig eleven színe van. Nekik a tavaszi friss, élénk színek állnak a legjobban.

 

 

 

cherry-105141A nyártípusra a hideg, finoman egymásba folyó pasztellszínek, valamint a füstös, matt és kékes színek jellemzőek. Az ebbe a típusba tartozó, világos bőrű hölgyeknek és uraknak gyakran a hajszínük is hideg, ez terjedhet a szőkétől a barnáig, a szemük pedig barna, kék, zöld és szürke is lehet.

 

maple-150741Az ősztípusnak ezzel szemben az őszi avarra és a naplementére emlékeztető, aranyos, telt színei vannak. A bőre általában világos vagy melegaranyszínű, hajuk színe a barnásvörösestől egészen a gesztenyebarnáig elképzelhető, a szemük tipikusa zöld vagy barna.

 

 

snowflake-34662A klasszikus téltípust a sötét hajáról, nagyon világos vagy mélysötét bőréről és leggyakrabban barna szemről lehet felismerni. Nekik a fémes, telt vagy intenzív színek állnak a legjobban, amik ideálisan kiemelik a téli típusok ragyogását.

 

 

Stílus- és imidzstanácsadás

Csak az képes lenyűgözni másokat, aki saját magának is tetszik és van önbizalma. Ez különösen a munkában fontos, hiszen a magabiztos fellépés és a típusnak megfelelő öltözék pozitív összhatást teremt. Azoknak a vendégeknek, akik ezt a célt szeretnék elérni, a színtanácsadás mellett mindenképp ajánljunk stílus- és imidzstanácsadást is. Gyakran már apró változtatások is elegendőek ahhoz, hogy meglepő és tartós hatást érjenek el. Az imidzstanácsadás során a vendégek a testméretük és -formájuk alapján részletes tippeket kapnak a megfelelő ruhákhoz és kiegészítőkhöz. Segítenek a megfelelő szabás és anyag kiválasztásában, megbeszélik Önnel a megfelelő szoknyahosszt, nadrágformát, valamint tanácsokat adnak, milyen cipőt, ékszert, táskát és szemüveget viseljen. Ezen felül megtanítják, hogy hangsúlyozhatja ki az erősségeit és leplezheti a gyengeségeit. Minél átfogóbban, annál jobb, hiszen a vendég azt akarja érezni, hogy hasznos tanácsokkal látják el, melyeket később a gyakorlatban is alkalmazhat. Figyelem! Nyugodtan elmondhatja a kritikákat, de legyen konstruktív! Az ötleteit mindig tapintatosan közölje.

A megvalósítás

Amint megtaláltuk a megfelelő színt, jöhet a megvalósítás. Először is tisztázzák a döntő kérdést: mit akar, és mit érhet el a vendége? Mit szeretne a stílusával közvetíteni? Az intenzív sminktanácsadás döntő fontosságú. Mire van szüksége egy nőnek a reggeli öt perces sminkhez? Inkább egyszerű és gyors sminket szeretne vagy ráérősen is el tudja készíteni? Közösen dolgozzák ki a teendőket, és tisztázzák, milyen színek, formák illenek vendégéhez. Ügyeljen arra, hogy az ajánlott termékek Önnél is készleten legyenek, így eladásra kínálhassa őket. Ezután vizsgálják meg vendégük frizuráját, figyelembe véve a fejformáját, a testfelépítését, a hajstruktúráját, valamint a személyes kívánságait. Végül adjon tanácsot vendégének, hogy milyen szín, és frizura illik a típusához, így vendége legközelebb már sokkal magabiztosabban érzi magát a fodrásznál.

A kiegészítőkre – szemüveg, ékszerek, táskák és kendők – vonatkozó tanácsadás fontos témája a stílustanácsadásnak. Elsősorban a színekre, az arányokra, a kombinációkra és a kifejezőerőre helyezzük a hangsúlyt. A tanácsai mindig legyenek világosak és egyértelműek, melyeket könnyű a gyakorlatba is átültetni.

Fotó: Halay Alex/Shutterstock
Fotó: Halay Alex/Shutterstock
Mire lesz szüksége

A szín-, stílus- és imidzstanácsadás elsajátításhoz jó érzék kell a színekhez, formákhoz és trendekhez, de az is nagyon fontos, hogy jól kiismerje magát a dekorkozmetika terén. A tanácsadáshoz szüksége van egy megfelelő világítással rendelkező helyiségre megfelelő világítással. A tükrök oldalán természetes fényt adó csöveket helyezzen el. Ez megkönnyíti a pontos színválasztást, és lehetővé teszi, hogy vendége lépésről lépésre követni tudja a változásokat. A ruhák kiválasztásához előnyös, ha egy nagy állótükröt is beszerez. A színtanácsadáshoz szüksége lesz egy színanalízis kendőre, színekre, stílus-, frizura- és szemüvegprospektusokra, valamint megfelelő kiszerelésű sminkekre.

A szín-, stílus- és imidzstanácsadással bővítheti kínálatát, elősegítheti a vendégkötődést és hangsúlyozhatja szakmai hozzáértését.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail