Téli aromakezelés

Wellness-melegség

A fahéj, a narancs, a kakaó, illetve a különféle fűszerekből álló illóolajok szinte csábítanak arra, hogy egzotikus illatkombinációkat varázsoljunk belőlük. Miért ne kínálhatna Ön is vendégeinek egy kis álomutazást az arab élményvilágba fűszeres vagy virágos, esetleg érzéki illatkreációkkal, avagy Indiába melegítő és erősítő illatok segítségével?

Kísérletezzen Ön is: fejlesszen ki, állítson össze a számtalan melegítő zsíros olajból és aromaolajból olyan kínálatot, amely a hideg téli hónapokban olyannyira vágyott finom meleg érzés örömével ajándékozhatja meg vendégeit. A célnak megfelelő zsíros olaj például az orbáncfűolaj (macerátum) vagy a szezámolaj 1:1 arányban mandulaolajjal keverve. Ehhez fiziológiai adagolásban adagolhatók az aromaolajok.

A következő illóolajok használhatók különösen a hideg évszakban: bay (Pimenta racemosa) benzoe siam (Styrax tonkinesis) bergamott (Citrus bergamia), kakaókivonat (Theobroma cacao), vörös mandarin (Citrus reticulata), narancs (Citrus sinensis), rózsa (Rosa damascena), szantálfa (Santalum album), tonka (Dipteryx odorata) ylang ylang (Cananga odorata), vanilliakivonat (Vanilla planifolia), cédrus (Cedrus atlantica), ciprus (Cupressus sempervirens).

Valamennyi meleg, nehéz illatos olaj jól kombinálható a citrusgyümölcsök illóolajaival. Ha nem kíván túl nagy készletet tartani az illóolajokból, akkor kész téli és karácsonyi illatkeverékeket is beszerezhet, (de ügyeljen a minőségre, az organikus eredetre, a tisztaságra).

Tipp: hagyja az olajkeverékeket egy órán át pihenni, hogy az illat intenzívebbé válhasson; ilyenkor a szívillatok, hasonlóan a jó parfümökhöz, erőteljesebben érvényesülnek. Egyes keverékek jobbá válnak, ha egy-két hetet „pihennek”.

Csokis wellness

Íme egy javaslat egy gazdag, egzotikus illatú csokoládés wellness kezeléshez:

  • Készítse elő a kezelőhelyiséget: legyen kellemes meleg, a dekoráció illeszkedjen a kezelés hangulatához, például tegyen az asztalra egy-két szál fahéjat, gyertyákat és egy tábla csokoládét, amellyel majd a kezelés végén a vendégnek kedveskedhet. Az is jól hat, ha hozzáillő illatot permetez a levegőbe, vagy illatlámpát használ.
  • Készítsen elő megfelelő lazító lábfürdőt fűszeres gyógyteával, amely belülről is felmelegít és jól illeszthető a kezeléshez.
  • Test-peeling: válasszon egy semleges illatú test-peelinget, vagy alapnak vegyen tengeri sót zsíros olajjal kikeverve, és ehhez tegyen 1 csepp tonka, 3 csepp grapefruit, 2 csepp ciprus illóolajat (ezek serkentik a nyirokáramlást).
  • Bódító fürdő: 2 csepp bay,  2 csepp vanília, 1 csepp ylang ylang, 2 csepp rózsa, 1 csepp ceyloni fahéj, 2 csepp bergamott olaj, ½-2 pohár édes tejszín vagy 3 evőkanál méz. Ezeket keverje össze és öntse a fürdővízbe.
  • Csokoládés álom testmasszázsolaj: 30 ml. szezámolaj és 20 ml. édes mandulaolaj keverékéhez adjon 4 csepp kakaókivonatot, 1 csepp vaníliát, 2 csepp citrust és ízlés szerint frissítse 3 csepp grapefruittal vagy tegye melegebbé 3 csepp naranccsal. A kakaóvajjal gazdagított ugyancsak semleges illatú testpakolásokhoz is nagyon jól felhasználhatók az illóolajok.
  • Szinte szó szerint a hab lehet a tortán, ha Ön a kezelés után megkínálja a vendéget egy csésze tejszínhabos forró csokoládéval, amelyet egy csipetnyi ceyloni fahéjjal és őrölt tonkababbal ízesít.
Fahéjra is szükség van, de …

A valódi fahéjban olyan illóolaj rejtezik, amely szinte valamennyi melegítő téli és karácsonyi kezeléshez ideális. Tekintettel azonban a cumarin nevű összetevő egészségkárosító voltáról az utóbbi időben kialakult szakmai vitára, fontos tisztában lenni a különféle fahéjolajokkal és azok hatásaival, mert nem minden fahéj egyforma. Nekünk, akik felhasználjuk a fahéjat meg kell különböztetnünk a ceyloni-fahéjat és a cassia-fahéjat.

ceyloni-fahéj (Cinnamomum ceylonicum), amelyet Cinnamomum verumnak,  valódi fahéjnak is neveznek, finomabb és drágább, mint az úgynevezett cassia-fajták (Cinnamomum cassia és Cinnamomum aromaticum Nees), más néven kínai fahéjak. A kétféle fahéj vegyi összetétele eltérő. A ceyloni-fahéjfa kérgéből desztillált fahéjkéregolajban csak minimális nyomokban mutattak ki cumarint, míg a cassia-fajták olajában akár 5 százalékot is elérhet a cumarintartalom. Ezért nagyon fontos elolvasni a termékleírást és ügyelni a botanikai elnevezésre.

A kereskedelmi forgalomban két fajta ceyloni fahéjolaj található:

  • fahéjlevélolaj, lágyabb és kedvezőbb a fahéjkéregolajnál. Külsőleges felhasználásnál alacsony dózisban (0,5 %) nagyon jól viseli a bőr, jóllehet a tipikus, meleg fahéjillat kevésbé érvényesül.
  • fahéjkéregolaj meghatározó alkotórésze a fahéj-aldehyd, amely az aromaterápia egyik intenzív és nagyhatású illatanyaga. Mivel nagy mennyiségben található benne fahéj-aldehyd, használata nem problémamentes, ezért csak kis mennyiségben  (2-4 csepp, keverékben 1 %) használható.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail