Tengeri kozmetikumok

Szépítő-gyógyító algák

Az emberek minden korban felfedezték a környezetükben lévő azon növényeket, állatokat, ásványokat, és a természet nyújtotta lehetőségeket, melyek a gyógyítást, a szépségápolást, a regenerálódást segítették elő. Így természetes, hogy a tengerparti népek nagyon hamar kihasználták a tenger ajándékait.

Sok bizonyíték van arra, hogy a tengerben élő növények és állatok nem csak étkezési célokat szolgáltak, hanem az egészség fenntartása mellett biztosították a bőr szépségét, rugalmasságát és vitaminokkal való telítettségét.

Algák a kozmetikában

■ Az alginsav, melyet a barnaalga sejtfalából nyerhetünk azzal érdemelte ki a figyelmet, hogy saját tömegének háromszázszorosát képes a vízből felvenni.
Ennek a kiváló tulajdonságnak alapján készítünk belőle alga maszkot, amely javítja a hatóanyagok diffúzióját a bőr mélyebb rétegei felé. Hatására eltűnnek a felületi barázdák, és bársonyos, matt fényű bőrfelületet kapunk.
■ Talán az egyik legismertebb anyag a vörös algából nyert agar-agar. Gélképző
anyagok előállításához használják.
■ Carrageenan algából nyerik a zsírmentes kenőcs alapanyagot. Poliszacharidot, jódot, brómot, fehérjét tartalmaz. Emulgátorok előállításához használják.

Jótékony hatásaik

■ Tartósan fokozzák a vérkeringést, és ez által megakadályozzák a bőr alatti kötőszövetek rugalmasságának elvesztését,
■ tartalmazzák a hámsejtek naponkénti megújulásához szükséges életfontosságú ásványi sókat, nyomelemeket,
■ salaktalanítják, méregtelenítik a szöveteket, felgyorsul a sejtek megújulása, az öregedési folyamat lelassul,
■ az ásványi sók meggyorsítják a sejtek életműködési folyamatát,
■ nem szárítják a bőrfelszínt, mert megkötik a nedvességet.
Az algák sejtjeiben koncentrálódnak a tengervíz alkotórészei, így egyetlen kilogramm alga annyi nyomelemet vagy más hatóanyagot tartalmazhat, mint
10 000 – 100 000 liter víz.
Ez a titka az algák széles körű alkalmazhatóságának: néhány grammjuk elegendő a szervezet egyensúlyi állapotának helyreállításához, vagy a hatékony szépészeti kezeléshez.
A nyomelemek és ásványi anyagok még a szárított algában is mintegy húsz százalékban vannak jelen. Ezek többféle módon tudják pozitív hatásukat kifejteni a bőrre.

Algákban lévő vitaminok és nyomelemek

■ A jód erősíti a hajat, a körmöt és a bőrt,
■ a szilícium és a fluor feszesítik a kötőszövetet,
■ a kálcium szabályozza a bőr sejtosztódását,
■ a vörösréz és a kén antibakteriális hatását a bőr tisztításánál fejti ki, hiszen gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő,
■ a cink és a szelén (szelin) a szabad gyököktől – és egyéb agresszív levegőmolekuláktól – védik meg a bőrt, vagyis hatékonyan segítenek a korai bőröregedés megelőzésében.
■ Ugyanez a védőhatása az A-, C- és E-vitaminoknak is megvan, amelyet több alga is magas koncentrációban tartalmaz.
■ A metionin és hisztidin aminosavak megakadályozzák a gyulladások kialakulását és serkentik a gyógyulást.
■ Ezeken kívül tartalmaz még nátriumot, magnéziumot, klorofilt, amely vérképző hatással rendelkezik.
■ Az algákban található B1 vitamin a szénhidrátanyagcsere szabályozására, és a perifériás idegek ingerületvezetésére hat.
■ A B2 vitamin, hatásos a köröm elváltozások, a bőrgyulladás, valamint a szájzug gyulladás kezelésében.
■ A kozmetikában közismert seborrea, és a hajas fejbőr gyulladás gyógyításában kiemelkedő szerepet a B5 vitamin játszik. A B6 vitamin nem csak a bőrlégzésben játszik szerepet, hanem a szénhidrát és aminosav-anyagcserét is szabályozza.

Algák a kozmetikumokban

Az algák legfontosabb építőkövei a nyálkaanyagokon kívül a hoszszú láncú cukorvegyületek (poliszaharidok). Ezeket tudják a kozmetikumoknál a legjobban hasznosítani. Növelik a bőr ellenálló- és regeneráló képességét. Az algák szűrőként élnek a tengerben. Azonban nem csak az értékes ásványi anyagokat szívják magukba – képzavarral élve – mint egy szivacs, hanem szennyeződéseket is felvehetnek és tárolhatnak. A nagyobb kozmetikai cégek ezért felelősségteljesen csak érintetlen öblökből és nem iparosított tengerpartokról gyűjtik be a felhasználásra szánt alapanyagokat.
Ennyi ápolóerőnél nem csoda, hogy sokféle kozmetikumban felhasználjákaz algákat:
■ Arc- és testápolókba hidratálás céljából, nedvesség-elraktározóként és a sejtszintű anyagcsere serkentésére teszik.
■ A pakolások, masszázskrémek, maszkok azért tartalmaznak algákat, hogy a bőr feszességét, erejét növeljék.
■ A hajápolókban normalizálják a haj zsírosságát, szabályozzák a faggyúmirigyek működését. Serkentik a haj növekedését.
■ A tengerialgás fürdőolajok, fürdősók, habfürdők serkentik a vérkeringést és szabályozzák az anyagcserét.
■ Találhatunk még algát (vagy alginátzselét) krémekben, balzsamokban és fogkrémekben, hiszen a jégkrémekhez és joghurtokhoz hasonlóan a megfelelő állagot könnyebb előállítani a segítségükkel.

Az algák igen hatékony salaktalanító szerek, ezért ajánlják a kozmetikumok belsőleges használatát is. 6-8 hetes kombinált algakúrával csökken a szövetek és a bőr salakanyag-tartalma is, feszesebbé válnak, és üdébb lesz az arc is.
A tendenciák arra mutatnak, hogy a távolabbi jövőben egyre több olyan anyag kerülhet felhasználásra, melyet a bennünket körülvevő természetnek köszönhetünk.

Kardos Gabriella

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?