Testkezelés

Formás mellek

A mellek kezelése egy igen kényes téma. Nem csak anatómiai-fiziológiai okokból, hanem, mert nagyon sok érzelmi vonatkozással is bír. Ezért a dekoltázs és mell-kezelések összeállításánál és végzése során járjunk el kellő érzékenységgel és tapintatossággal.

A mellek a nőiességünk talán leglátványosabb jellegzetességei. Rendkívülien érzékenyek, és nyilvánvalóan fontosak a nemi vonzalmak kialakulásában is. Amennyire különböznek a nők, annyira különböznek a melleik is: kinek nagyobb, kinek kisebb, kinek alma, kinek körte formájú, stb. De igazából nem is ez a fontos, hiszen a mellek szépsége elsősorban azok egészségétől, ápoltságától, tartásától, és persze a szemlélő ízlésétől függ. A szép mellek irányában történő első lépés az, hogy tartsuk magunkat mindig egyenes háttal, emelt fővel.

Sima bőr és erős szövetek

A fentebb említett szempontokat figyelembe véve többféle kezelést ajánlhatunk vendégeinknek, ezek lehetnek klasszikus szépségápoló kezelések, vagy különleges, pl. terhesség alatti, illetve utáni kezelések, változó kori, vagy sima welness kezelések.
A szalonban történő kezelések során a következő eljárásokhoz folyamodhatunk:

 • különleges kozmetikai készítmények a bőr feszességének és a bőr felületének kezelésére,
 • manuális és műszeres kezelések a keringés és a bőr szerkezetének javítására, a nyirok rendszer stimulálására, illetve a mellizomzat és a tartó szalagok erősítésére.

Ha tisztában vagyunk az alapelvekkel, akkor a megfelelő készítmények és kezelések kiválasztása nem jelenthet gondot. És ezután az egzotikus kezelések megítélése, beépítése és alkalmazása is könnyen fog menni.

Jót tesz a mellnek

Számos cég kínálatában megtalálhatóak már a speciális nyak-, mell- és dekoltázsápoló készítmények. Ezek szérum, fluid, krém, olaj vagy lotion, maszk és pakolás, modellázs, illetve gél formájában is kaphatóak, feszesítik a bőrt és szabályozzák annak nedvességtartamát.

A készítmények sokféle hatóanyag kombinációból állhatnak, íme néhány példa:

 • A bőr nedvességének szabályozására E-vitamin, alga és Aloe vera kivonatok, ceramidok, fitohormonok, stb.
 • A bőr selymességéért és a hidrolipid réteg védelméért kakaó- és karitévaj, mandula olaj, jojoba olaj és levendula olaj.
 • A revitalizáláshoz és a mikrocirkuláció javításához a rózsageránium, a rozmaring, a citrom és a boróka esszenciális olajai.
 • A mellek formázásához és a bőr feszességének javításához pedig retinol (A-vitamin), kollagén, elasztin, alga- és szőlőkivonat.

A mellek és a dekoltázs általában különösen fényérzékenyek, ezért erős fényvédelemre van szükségük. Szinte minden nő rémálma az ún. Mallorca-akne, amely általában a dekoltázs területén jelenik meg, és majdnem minden nő találkozott már vele. Ebben az esetben méz és tejsav alapú intenzív készítmények segíthetnek. Ez ezzel kapcsolatos információk egyébként a mell-kezelések elengedhetetlen részét képezik.
Amennyiben nincsenek kontrindikációk, mint pl. légszomj vagy szívelégtelenség, használjunk nedvesítő készítményeket, mint az agyagföld modellázs, illetve a thermo-modellázs (lásd képünkön).
Az elektrokozmetika területéről a fluidok bevitelére iontoforézist alkalmazhatunk, az erősítés érdekében pedig izomstimulációt, továbbá szoftlézeres kezelésre is szükség lehet. Az ilyen érzékeny terület kezelése különösen nagy odafigyelést és körültekintést igényel.

Egzotikus inspirációk

Bioenergetikából tanítják, hogy a lelki és érzelmi problémák mellkasi izomblokádokat okoznak. Ennek közvetlen következménye a rossz tartás, amely kedvezőtlen hatással van a mellek egészségi és esztétikai állapotára. Amennyiben sikerül felszámolni ezeket az izomblokádokat, enyhülnek az érzelmi feszültségek is, jobb lesz a hangulatunk, a testtartásunk pedig egyenesebb. Javul az egész szervezet keringése, a mellek pedig feszesebbek lesznek.
A bioenergetikai gyakorlatokon kívül segíthetnek az egzotikus programokból kölcsönzött mell-és dekoltázs wellness-kezelések. Következzék néhány példa:
– a hagyományos balinéz egésztest-kezelésekből

 • aprított szezámmagos és gyömbér-olajos peeling,
 • termálvizes fürdő néhány csepp narancsszirom olajjal,
 • rizslisztes, melegvizes pakolás gyömbérrel, fahéjjal és szegfűvel,
 • gyengéd masszázs meleg szezám-gyömbér olajjal.

– az ájurvédikus mukabianga kezelésből (arc és felsőtest kezelés)

 • olajos szív-tusolás,
 • gyengéd peeling,
 • pakolás,
 • gyengéd selyemkesztyűs masszázs.

A hagyományos thai-masszázsban létezik egy szíverősítő, életkedv csináló mellkas kezelés is.
– az indonéz-jávai nászszertartásból (eredetileg egésztest-kezelés):

 • mell és dekoltázs peeling kurkuma és szantál-gyömbér keverékkel,
 • narancsszirom-vizes lemosás,
 • joghurt maszk,
 • szantál-jázminolajos nyugtató masszázs.

Hatékony klasszikusok

Természetesen nem kell minden kezelésnek feltétlenül egzotikusnak lennie. A hagyományos eljárások között is számos lehetőséget nyílik egy valóban igényes és exkluzív mell-dekoltázs program összeállítására, vagy csupán arra, hogy beépítsünk néhány jól bevált lépést a kezelésbe.

Néhány példa:

 • a Kneipp-kezelések közül a melltusolás, a termálvizes vagy gyümölcsecetes langyos mellmosás, a illetve zsurló- vagy borostyán kivonatos tekercselés.
 • a manuális kezelések széles eszköztárából a nyirokstimuláció, az ájurvédikus garshan selyemkesztyűs masszázs, a lomi-lomi masszázs, a shiatsu és a nuad (thai masszázs).
 • különféle gimnasztika gyakorlatokból pl. a pilátes program mell gyakorlatai, a callanetics, a jóga, a jogilátesz, illetve a gumiszalagos melltorna.

 

Nyirokstimuláció = Tisztább kötőszövet

A dekoltázs kezelését rendszerint az arckezelés részeként  végezzük. Negyven éves kor feletti vendégeinknél azonban, ha látványosabb eredményt akarunk elérni, a szokásosnál több időt kell fordítanunk ennek az igen érzékeny, az évek múlására már elég korán figyelmeztető területre.
A masszírozás előtt nyirokstimulációval tisztítsuk meg a dekoltázs kötőszövetét a salakanyagoktól:

 • A dekoltázs közepétől, a csecsemőmirigytől indulva jobbra és balra haladjunk a nyirok áramlásának megfelelően, A mozdulataink legyenek nyugodtak, gyengédek. A teljes tenyerekkel végzett ritmikus simítások közben képzeljük el, hogy a szövetnedveket a hónalj nyirokgyűjtői felé vezetjük. A műveletet legalább 3 percig végezzük.
 • Ezt követően meglangyosított rózsa aromavízzel (Rosa damascena) nedvesítsük be a dekoltázs területét, majd előmelegített, nyirokra is ható olajkeverékkel kenjük be a bőrt.
 • Kezeinket fektessük egymás mellé a kulcscsont alá, s enyhe nyomással simítsunk kifelé a vállakig. Majd a vállakat körülfogva, nyomjuk finoman lefelé. A kezeinket a vállak hátsó oldalán és a nyakon vezetjük vissza a kiindulási helyre. A műveletet legalább nyolcszor ismételjük meg. A mellizmok megnyújtásával és lazításával az irodai munka nyaki és hátfájós panaszai is enyhülni fognak.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail