Fotó: Northfoto

Tévhitek az őszülésről

Mikor egy nő felfedezi az első ősz hajszálait, az a pillanat nagyon is meghatározó és megrázó az életében. Manapság az őszülés már a 20-as éveink végén elkezdődik, de akár még 10 évig gyárthatjuk az elméleteket arról, hogy őszülésünk még nem az igazi őszülés, még megállítható, még kitépéssel kezelhető... Még jó, hogy ma már trendi ősznek lenni

1. Aki korán őszül, rövid élet elébe néz
Higgyétek el, a mákos halántéknak semmi köze a hosszú, vagy éppenséggel a rövid élethez. Ezt kutatással is alátámasztották Koppenhágában. 20000 emberen tanulmányozták a ráncosodás, őszülés, vagy éppenséggel a kopaszodás folyamatait, és arra jutottak, hogy semmiképp nem utal rövid élettartamra a hamar megjelenő ősz tincs – olvasható a hellobella.hu – n.

2. Az őszülés visszafordítható folyamat
Az őszülés megelőzése, illetve visszafordítása egyes nézetek szerint teljességgel kizárt, és a kókuszolaj és citromlé keverékével végzett fejmasszázs is csak egy nagy humbug – állítja Dr. Shapiro. Az ő nézetei szerint semmiféle vitamin, vagy kezelés nem fordítja vissza az őszülést, kivéve ha egy doboz festékről van szó.

3. Az ősz hajszálak kitépése növekedésserkentő
Dr. Shapiro szerint nem serkenti tovább az ősz hajszálak növekedését 1 kitépett ősz szál. Viszont helyén bizony szintúgy ősz szál nő vissza majd. Tehát ha gyökerestül  is téped ki az ezüst szálakat, a tüsző ugyanott fog létrehozni egy ősz szálat, hiszen ha a tüsző egyszer már fehérbe hajlott, nem lesz többé “színes”.

4. A napfénytől gyorsabban őszülsz
A túlzott napsütés bizony árt a bőrödnek, meg a szemednek, és esetleg kifakíthatja a már kinőtt hajszálakat, pontosabban kiszőkülhetnek, de bizony semmiféle hatással sincs a hajgyökerekre, így Dr Shapiro szerint teljességgel kizárt, hogy a nap előidézheti az őszülést.

5. Ha kitépjük az ősz hajszálat, előfordulhat, hogy színes nő vissza a helyére
Teljességgel lehetetlen. Amikor a festéktermelő sejtek működése valamilyen ok miatt jelentősen csökken, a hajszálba már nem festék, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, aminek következtében a haj “megőszül” – ősz hajszálaink a kreatin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik színüket. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le: az ősz hajszálakat emiatt nem ajánlott kihúzni, mert ezután már csak ugyanígy, fehéren tudnak visszanőni, sőt lehet, hogy soha többé nem fejlődnek ki. Az őszülés során – a színváltozás mellett – kiszélesedik a hajszálak velőállománya, és csökken a tincsek vastagsága, rugalmassága is.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail