Fotó: Absolutimages

Tippek a nyári hajápoláshoz

A napsugarak hatására a vendégünk haja szárazzá és töredezetté válhat megfelelő védelem nélkül. Ennek oka, hogy az UV-sugarak hatására a víz hidrogén-peroxidként, vagyis fehérítőként viselkedik: szétroncsolja a pigmenteket, mire a haj elveszíti színét, fakóvá és merevvé válik, veszít a rugalmasságából.

Öregedéskor a sejtmegújulás lelassulása is hatással van a haj és a fejbőr állapotára. A hajszálak láthatóan elvékonyodnak, törékenyek lesznek és a fejbőr szárazzá válik. A hajszálak melanin tartalma is csökken (őszülés), aminek következtében a hajszálak kevésbé képesek elnyelni az UV sugarakat, így a napsugárzással szemben az ősz haj érzékennyé válhat. Ezzel párhuzamosan a sejtközi kötőanyag mennyisége lecsökken, ami a haj töredezettségéhez vezet. A hidrolipid filmréteg elégtelen képződése (hormonális változások hatására) gyengíti a hajszálak ellenálló képességét a külső hatásokkal szemben, ezáltal a haj még inkább száraz és merev lesz. Száraz haj kialakulásához vezet  a rendszeres igénybevétel, mosás, szárítás, a haj öregedése következtében a hajszálat védő pikkelyek rétegről rétegre elkopnak, és ezzel elvész a haj fénye és rugalmassága. A hajszálak töredezését okozhatja még a hőhatás, hajvasalók, nem megfelelő termékek, vitaminhiány, szőkítés, dauerolás.

Mi is az a száraz haj?

A hajszál belső velőállományának csökken a víztartalma, ill. a kutikula réteg zsírtartalma is csökken. Amennyiben a kutikula sérül valamilyen külső hatás következtében a haj szárazzá, töredezetté válik. Az egészséges hajszál esetében a pikkelyréteget alkotó lemezek, kivétel nélkül a hajszál növekedésének irányában a hajtőtől a hajvégek felé fedik egymást. Így természetes védelmet nyújtanak a haj belseje számára a külső hatásokkal szemben. A helytelen szőkítés eredményeképpen véglegesen berepednek, felnyílnak, szétállnak a szarupikkelyek. A károsodott haj cuticula lemezkéi tehát egyenetlenül illeszkednek egymásra, és szabálytalanul felemelkednek. Nagyobb fokú károsodás esetében a hajszálat fedő pikkelyes réteg részben vagy teljesen leoldódik, a pikkelyek leválnak és a kéreg illetve velőrétegen kívül semmi nem marad. Fokozottabb igénybevétel esetén a rostos réteg / cortex / elveszíti kötőanyagát, romlik a haj terhelhetősége. Nedvszívó képessége a nagyobb porozitás következtében észrevehetően megnő. Ez végleges károsodás, egyetlen megoldás a sérült haj levágása.

Fodrász szakemberként mit tegyünk, ha klasszikus, száraz hajú vendéggel találkozunk?

Első lépés kideríteni mitől száraz a vendégünk haja. Ezt okozthatja:

  • Vízhiány (ami a bőrön is látszik)
  • Helytelen, otthoni hajfestés eredménye
  • Otthoni kémiai anyagok szakszerűtlen használata (Kémiai anyagok használatakor mindig szakemberhez érdemes fordulni)
  • Az eszközök, vasalók, hajszárítók nem megfelelő használata.
Klasszikus hiba, amikor a vendég otthon hajvasalóval még nedvesen, többször húzza át a haját, így elégetve azok felületét.

Ilyenkor érdemes neki javasolni, hogy lehetőség szerint természetes sörtéjű hajkefével amennyire tudja, húzza át a hajat, szárítsa meg és a száraz hajat ezt követően a lapvassal max. 1-2-szer húzza át és ne hagyja semmiképpen sem sokáig a haj felületén a hajvasalót. Fontos kiemelni felé, hogy semmiképpen ne a lapvassal  szárítsa a haját!

Másik klasszikus otthoni hiba, amikor a vendég a forró hajszárítót belenyomja a hajába és ezzel a forró műanyaggal égeti szét a hajat. Javasoljuk számára, hogy lehetőleg ne a legforróbb levegővel szárítsa a haját és egy 3-5 cm-t érdemes hagyni a szárító és a kefe között  – ezt a mozdulatot / távolságot érdemes megmutatni a vendégnek is.

Szintén otthon elkövetett hiba, amikor az otthoni hajfestésnél, világosításnál a 6-9 %-os hidrogént automatikusan tőtől a haj végéig  felkeni vendégük saját magának az egész hajára, holott ezt a százalékot elég lenne csak a tövére tenni. A haj végére érdemes csökkentett százalékú hidrogént használni, vagy csak színezni.

A szalonban fodrász szakemberként – akár kiegészítő kezelésnek – ajánljuk a száraz hajú vendégeknek egy pár perces tápláló, mélyhidratáló kezelést. Az a tapasztalat, hogy ezzel a legtöbben élnek és kérik!

A mélyhidratáló szalonkezelés első lépéseként mélytisztító samponnal távolítsunk el minden nemkívánatos szennyeződést a hajról, a vizet törülközővel itassuk fel, hogy,,törülközőszáraz” maradjon, a hajvégekre pedig professzionális olajat, professzionális tápláló pakolást tegyünk. A hatékony eredmény érdekében folpackkal fedjük be a hajat és 10 percre ültessük vendégünket klimazonba vagy búra alá. Akinek van gőzbúrája, az is megfelel. Így vendégünk haja mélyen hidratált lesz és legfontosabb számunkra, hogy elégedetten távozzon a szalonunkból, mert így legközelebb is a vendégünk marad.

A száraz haj otthoni ápolása

A legfontosabb szabály, hogy válassz a hajtípusodnak megfelelő sampont és hajbalzsamot. Ne a csomagolás vagy a legújabb reklámok alapján dönts! Lehetőleg szerezz be egy jó minőségű hajkefét. Napi fésülködéssel serkentjük a fejbőr vérkeringését. Göndör haj esetén válasszunk ritka fogú fésűt. Fontos, hogy hajmosás után egy egyenes fésűvel kezdd el a hajadat kibontani. Lentről haladj felfelé, ne pedig fordítva. Hetente legalább egyszer tegyél pakolást a hajadra. Ezt akkor tedd meg, ha van legalább 15 perced rá. Főként a hajvégekre tedd, majd tegyél dunsztkötést – folpack és rá meleg törülköző – a fejedre!Ha nincs kéznél professzionális pakolás készíthetsz is magadnak: számtalan recept áll a rendelkezésedre a neten. Az otthoni hajfestést, kísérletezgetéseket pedig felejtsd el! Bízd magad szakemberre. A hajsütővasak használatát száraz haj esetén a minimálisra kell csökkenteni. Használatuk előtt védd hajadat hajvégápoló olajjal, hővédő spray-el. Heti 1-nél többször ne tedd ki a hajad a forróságnak.

 

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail