Tökéletes szemöldökformázás

A szemöldökünk eredeti funkciója, hogy védje szemünket a környezeti hatásoktól. Formája – a divatnak megfelelően - az évtizedek során mindig változott. Az ókorban sötétre színezett, gondosan megformált volt a divat, a középkorban a leborotvált, melynek az volt a szerepe, hogy középpontba helyezze a túlvilágian sápadt arcban ragyogó szemet. A legnagyobb változásokon azonban a XX. században ment keresztül (x)

A század elején a hajszál vékonyra szedett, gondosan meghúzott, kecses ív volt a divat, melyet az ötvenes években felváltott az egyre vastagodó, szépen ívelt szemöldök. A 70-es évek hippi mozgalma természetesen a szemöldök divatot is megreformálta: a nők ismét vékonyabbra szedték. A 80-as években (gondoljuk Madonnára, vagy Brook Shields-re) visszanövesztették. A bozontos, látszólag szabadon kunkorodó szemöldök azonban természetesen gondos tervezés eredménye volt.

Napjaink szemöldök divatja roppant változatos. A XX. század szinte összes szemöldök formája feltűnik a XXI. századi nők arcán, kivéve talán a bozontosat, amelynek nem sikerült eddig olyan mély nyomot hagynia az emberekben, hogy megismételje sikerességét. A bozontos szemöldök mostanában inkább az ápolatlanság benyomását kelti.

A szemöldökünk – azon túl, hogy védi szemünket a szennyeződésektől, izzadtságtól – formája, színe minden évben külön divatnak teremt alapot.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a szemöldök rendszeres szedése megerősíti a szőrszálakat. Ellenben! Legfeljebb annyi történik, hogy a folyamatos szedést követően nem nőnek csomóban. Mindenki ismer olyan személyt, aki egy-egy rosszul elvégzett szemöldökszedést követően sajnos szemöldök nélkül maradt. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a formázását mindig bízzuk szakemberre! A szőr növekedésének a gyorsaságától függ, hogy szemöldökünk vonalát milyen gyakran kell korrigálni. Általánosságban kb. 2-4 hetente igényel korrekciót.

Csipesz – kontra gyanta

Én személy szerint csipesz párti vagyok, melynek a legfőbb oka, hogy a gyanta nyújtja a bőrt, valamint sérti a bőr felső rétegét. Főleg nyáron tud nagyon szembetűnő lenni, hogy gyantázás után a szépen lebarnult bőrünkön fehér foltok jelennek meg. Igaz, hogy gyantával gyorsabban tud haladni az ember, ám bőrünk védelmében a csipeszt javaslom. További érv a csipesz mellett, hogy precízebben, gyökerestől tudjuk eltávolítani vele a szőrszálakat, míg a gyantázásnál könnyen előfordul, hogy eltöri a szőrszálakat, és néhány nap múlva ismét láthatóvá válnak.

A szemöldökformázáshoz, elengedhetetlen a tökéletes csipesz, melyből a piac milliónyi formát, fajtát ajánl. Én a Softwave mellett tettem le a voksom, amely tartós, rozsdamentes orvosi fémből készül. Mivel többféle fejvastagságú, ferde, egyenes, tű-végű változatban kapható, valamennyi szakmai  igényemet kielégíti, akár szemöldököt formázok, akár strasszt, akár műszempillát kell vele felhelyezni. Ráadásul színes, vidám mintái közül mindenki egész biztosan megtalálja az egyéniségéhez leginkább passzolót!

Amennyiben erősebb szálú, bozontosabb szemöldökünk van, a szélesebb fejű változatát ajánlom, amivel gyorsabban lehet haladni, és egyszerre több szőrszálat tud kiszedni a gyakorlott kéz. Ha finom, nagyon vékony a szemöldökünk, értelemszerűen a kisebb fejű változata mellett célszerű letenni a voksot, amivel gondosan ki lehet vele választani és eltávolítani a kiszemelt szőrszálat. Így kisebb az esélye annak, hogy pont olyat húzunk ki, amelyiket nem szeretnénk eltávolítani.

A szemöldök formázása előtt érdemes megnézni a szemöldök természetes ívét, melytől nem tanácsos drasztikusan eltérni. Mindenkinek legfeljebb csak egy kis korrekciót ajánlok. A helyes szemöldökformázással, színezéssel csodákat lehet művelni. Ki lehet vele „nyitni” a tekintet, vidámabbá lehet tenni az arcot.

Legcélszerűbb tehát, a szemöldök természetes formájának a követése. Figyelembe kell venni, hogy milyen a szemöldök felső íve, ezt kell követni a szemöldök alján. A vonalból kilógó szőrszálakat értelemszerűen el kell távolítani.

Ha nem vagyunk elég gyakorlottak, az eltávolítandó szőrszálakat megjelölhetjük fehér szemceruzával. Eltávolításuk kevésbé fájdalmas, ha a növekedés irányába húzzuk ki azokat.

Alapok: hol kezdődjön, hol legyen a legmagasabb íve, és hol végződjön a szemöldök?

–          Fogjuk egy ceruzát, és tartsuk a szemünk belső zugához, párhuzamosan az orral. Ahol a ceruza metszi a szemöldököt, ott fog kezdődni a szemöldök. A kiszemelt pont előtt lévő szőrszálakat el kell távolítani.

–          Ezt követően a ceruzát tovább helyezzük, az íriszünk külső pereméhez. Ahol a ceruza metszi a szemöldököt, ott kell lennie a legmagasabb pontjának.

–          A következő lépésnél a ceruzát az orr alól átlósan a szem külső sarka felé kell fordítanunk. Ahol a ceruza eléri a szemöldököt, ott lesz a vége.

Milyen legyen a szemöldök színe?

Az idősebb korosztályból biztos többen emlékeznek a 80-as évek hidrogén szőke hajaira, ami mellett sokszor csak úgy „kiabált” a fekete szemöldök. A legfontosabb szabály, amit mindig szem előtt kell tartani: A SZEMÖLDÖKÜNK SZÍNÉT MINDIG A HAJUNK ÁRNYALATÁHOZ KELL IGAZÍTANI! Legfeljebb 1-2 árnyalattal lehet sötétebb annál!

A szemöldökünk színezését szintén el lehet végezni otthon, speciálisan erre a célra kifejlesztett festékekkel, hennával, vagy bízhatjuk szakemberre is.

Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük, mindig szép, ápolt lesz a szemöldökünk. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy ne essünk a divat áldozatául, ragaszkodjunk mindig a természet adta formához, mintsem attól eltérve, egy életre tönkre tegyük a szemöldökünket.

További információ

modell: Pintér Niké
fotó: Bíró Nóra

(x)


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail