Tű nélküli mezoterápia alkalmazása a gyakorlatban

Elektroporáció

Az arc letisztítását a bőrtípusnak megfelelő tejjel és tonikkal végezzük. A hámoldást (peeling) mindig az adott bőr állapotnak megfelelő, pontosan megválasztott technikával, anyaggal végezzük. Pl.: enzim peeling, gyémántfejes csiszolás, szemcsés peelingek…

A kezelés céljának megfelelő koktél összeállítása után a bőrt lefertőtlenítjük. Ezután a hatóanyagos koktélt a bőrre csepegtetve lassú nyugodt mozdulatokkal belektroporáljuk a bőrbe a kezelőfej segítségével.
Az elektroporáció végeztével a vendég egy akupunktúrás, illetve nyomópont masszázst kap. Nem érdemes a bőr alatti hatóanyagokat egy intenzív arcmasszázzsal szétmozgatni. Ha a vendég bőre igényli, egy a bőrtípusának megfelelő táplálópakolást tegyünk föl, és ez alatt esetleg kézmasszázst vagy paraffinos kézápolást is végezhetünk.
A hatóanyagok megválasztásánál alapvető feltétel a bőr pontos diagnózisa. Egy kezelésen belül több problémát is tudunk orvosolni, pl. az arc dehidratáltságát kezeljük bőrfeszesítő, hidratáló hatóanyagokkal, míg a bajuszvonalban lévő hiperpigmentált területre egy májfolt elleni koktélt teszünk. Ha az arc bőrtípusa merőben eltér a nyak és a dekoltázs bőrétől, akkor erre a területre is érdemes egy speciális koktélt alkalmaznunk. Figyeljünk arra, hogy egy koktélban 3-4 hatóanyagnál többet nem érdemes belerakni. Az anyagok legyenek potenciózusak, segítsék és növeljék egymás hatásfokát. A vezető bőrtünetet kezelő anyag legyen a domináns, az őt segítő segédanyagok maximum 1-1 ml mennyiségben legyenek. A bőr felszívó szerepének ismeretében tudjuk, hogy ezeket a vízoldékony hatóanyagokat nagyobb mennyiségben is képes elnyeli a bőr, mint amennyire a kezelés alkalmával szükség van.

Gyakori kérdés a hatóanyagok mennyisége is:

 • teljes arckezelésnél: 3-5 ml ajánlott, nyak-dekoltázs kezelésnél: 4-5 ml,
 • haskezelésnél: 5-7 ml,
 • combkezelésnél (területtől függően): 5-10 ml az ajánlott mennyiség.

A kezelések gyakoriságát érdemes hetente, illetve 10 naponta megszabni, és minimum 5 alkalomban megegyezni. Természetesen a kívánt eredmény eléréséhez az otthoni professzionális bőrápolás is nagyon fontos.

Arctisztítás és elektroporáció

Általános arckezelésnél rendkívül jól beilleszthető az elektroporációs hatóanyag bejuttatás.
Az arc kitisztítása után bőrfertőtlenítés, VIO és a szükséges bioptronlámpás kezelés vagy lézeres kezelés következik.
A mezoterápiás koktél összeállítása után a bőrt még egyszer lefertőtlenítjük és a hatóanyagot az elektroporációs kezelőfejjel a bőrbe juttatjuk. Hatására gyorsul a hámon a faggyú-és a verejtékmirigyen keresztüli transzcellurális és intercelluláris anyagvándorlás. Ezt követően az összehúzó nyugtató majd a tápláló pakolást helyezzük fel.
A problémás, aknés bőrök esetében két hét múlva érdemes a vendéget visszarendelni és egy tű nélküli mezoterápiás kezelést végezni rajta. Majd ezt követően két hét múlva, amikor az aktuális havi arctisztítására jön a vendég, az arctisztítást követően közvetlenül ismét elektroporációt alkalmazunk, így tulajdonképpen kéthetenként kúraszerűen kapja meg az aktuális bőrállapotának megfelelő hatóanyagkoktélt a havi rendszeres arctisztítása mellett. Minden esetben érdemesnek tartom a hatóanyagkoktélok mennyiségét és összetételét adminisztrálni, mert így pontosan követhetjük kezeléstől- kezelésig egy kúrán belül a felhasznált anyagokat, mennyiségüket, és ez támpontot adhat a következő kezelés alkalmával számunkra.

Dermaroller és elektrorporáció

A tűhengeres kezelésnek kiváló kiegészítője az elektroporáció. Ebben a cikkben nem célom a tűhengeres kezelést bemutatni, de az tudnivaló, hogy a dermarolleres eljárásokat követően szükséges a kezelés céljának megfelelő hatóanyagot a bőrbe juttatni. A dermarolleres kezeléseket kúraszerűen alkalmazzuk. A kéthetente megismételt kezelések, melyeket elektroporációval kombinálunk fantasztikus eredményesek. A fibroblaszt aktivitást kiváltó stimuláló hatás (tűhenger) és az innovatív mezoterápiás hatóanyagok együttes hatása nagyon intenzív. A tűhengeres kezelésnél a bőrtípust a megfelelő tejjel és tonikkal előkészítjük. A bőr felső rétegét az aktuális bőrállapotnak megfelelő peelingel elvékonyítjuk. A tűhengert és a bőrt lefertőtlenítjük és ezt követően elvégezzük a dermarollerezést. A hatóanyag-koktélt már- vagy a tűhengerezés megkezdésekor a bőrön eloszlatjuk, vagy az első néhány percben az úgynevezett száraz hengerelés után a hatóanyag koktél egyharmadát rácsepegtetjük a bőrre, és a tűhengerezés után a fennmaradó mennyiséget elektroporációval visszük be a bőrbe.
A rádiófrekvenciás hullámok teljesen reverzibilisen kezelik a sejtmembránt, károsodást nem idéznek elő. A kezelés után a megnyílt csatornák bezáródnak és a bevitt anyagok bent is maradnak sejtszinten fejtve ki hatásukat. Ezt követően nagyon fontos, hogy a bőrre egy nyugtató pakolás kerüljön, ami hűsíti és lenyugtatja az erősen kipirosodott bőrt. Figyeljünk rá, hogy soha ne alkalmazzunk szárító, por alapú pakolásokat ebben az esetben! Válasszunk géleket, vagy gél krémeket, amelyeket, ha van rá mód, tartsuk a hűtőszekrényben, ami még jobban fokozza a kívánt hűsítő hatást.
Az egyre szélesedő mezoterápiás hatóanyagskálán a folyamatos korszerű fejlesztések következtében a növényi összetevők, illetve az anti-aging hatóanyagok kerültek előtérbe.
A különböző mimikáló-peptidek alkalmazása hosszútávon erőteljes fibroblast stimuláló. Ránctalanító, ellazítja az arcizmokat, kisimítja a ráncokat, ezáltal lágyabb tekintetet eredményez, például: acetiloktapeptid-3, acetilhexapeptid-8, pentapeptid-18.

Mezoterápis koktélok
 • Anti-aging I: taurinox 1,5 ml+centellasial 1,5 ml+ ginko biloba 1,5 ml
 • Anti-aging II: centellasial 1,5 ml+ organikus szilicium 1,5 ml + DMAE 2 ml
 • Anti-aging III: organikus szilicium 2 ml + C-vitamin 2 ml + melirutol 1ml
 • Dohányos, igénybevett bőr I: Hyaluronsav 1ml+organikus szilicium 2 ml+A-vitamin 2 ml
 • Dohányos, igénybevett bőr II: Hyaluronsav 1 ml+ C-vitamin 2 ml + GSH 2 ml
 • Dohányos, igénybevett bőr III: X-ADN gél 1,5ml+ Taurinox 1,5ml+ C-vitamin 1,5ml
 • Arckisimítás, feltöltés I: Hyaluronsav 2ml+ organikus szilicium 2ml + melirutol 1,5ml
 • Arckisimítás, feltöltés II: Hyaluronsav 1 ml+ organikus szilicium 1ml + C-vitamin 2 ml
 • Arckisimítás, feltöltés III: organikus szilicium 1,5 ml + Hyaluronsav 1,5 ml+ B-vitamin 2 ml
 • Májfolt, elszineződött bőr I: GSH 2,5 ml+ C-vitamin 1 ml + Dexenol 1ml
 • Májfolt, elszíneződött bőr II: GSH 2 ml + C-vitamin 1,5 ml + Taurinox 1,5 ml
 • Májfolt, elszíneződött bőr III: Ginko biloba 1,5ml + GSH 2,5ml + A-vitamin 1ml
 • Antiszeborrea I: H-vitamin 1,5ml+Centellasial 1ml+C-vitamin 1ml
 • Antiszeborrea II: B-vitamin 1,5ml+A-vitamin 1,5ml+Centellasial 1ml
 • Antiszeborrea III: Centellasial 2ml+C-vitamin 1,5ml+B-vitamin 1ml

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail