Fotó: Northfoto

Útközben is szépen!

Vendégeink általában tanácstalanok a nyaralásukra készülődve – mert nem tudják, hogy milyen kozmetikumokra lesz szükségük a vakáció során. Az alábbiakban még elsősegély ötleteket is talál a számukra.

Az utazásra való felkészülés sok időt igényel. Gyakran az idegösszeomlás határára jut az, aki nem megszokásból akar csomagolni, hanem csak a kifejezetten szükséges dolgokat szeretné magával vinni. A kozmetikumok összeállítása különös kihívást jelent minden nő számára. Szakemberként Ön e téren is megfelelő, hasznos tanácsokkal láthatja el a vendégeit.

Milyen kozmetikumok szükségesek?

A férfiak esetében viszonylag egyszerű a képlet: fogkefe, hajzselé, talán testápoló készítmény. Azonban egy nő ezeknél sokkal többet tart nélkülözhetetlennek.
A döntő kérdések, amiket a kozmetikusnak okvetlenül fel kell tennie a vendégeinek, a következők:
■Hová utazik?
■Milyen ott az időjárás?
■Mennyi időt szándékozik ott eltölteni?
■Az utazás jellege: klasszikus strandolós vagy hátizsákos kalandtúra?

A válaszok ismertében megfelelő tanácsot tud adni a számára ahhoz, hogy ott is és majd hazaérve is jól nézzen ki, függetlenül attól, hogy a trópusok, avagy az Antarktisz lesz az úti cél.

■Amire a bőrnek igazán szüksége van, az a nedvesség, ezért a vendégének feltétlenül magával kell vinnie egy hidratáló készítményt. Amennyiben olyan vidékre utazik, ahol erős a napsugárzás, akkor javasoljon a számára tengeri alga-, vagy szójakivonatot is tartalmazó készítményt, mert ezek intenzíven nedvesítenek, s megvédik a bőrt a szabadgyökök ártó hatásától, az idő előtti ráncoktól.
■ Ha vendége el szeretné kerülni az ún. Mallorca-aknét és égő szemekre sem vágyik, úgy speciális, 30 faktorú, arcra való fényvédőnek is a csomagba kell kerülnie.Természetesen a test bőrének védelméről is gondoskodni kell. A testre való tejszerű fényvédőt azonban semmiképpen nem tanácsos az arcra tenni, mert folyékony állaga miatt könnyen bekerülhet a szemekbe.
■Amennyiben az utazás a világ olyan részére történik, ahol jelentősen alacsonyabb a hőmérséklet, mint nálunk, úgy a fényvédő mellé – a bőr megnyugtatására és a negatív környezeti ártalom kivédésére –azulént és A-vitamint tartalmazó tápláló krém javasolt.
■Ne felejtsen el a vendége az arcbőre tisztításához megfelelő készítményt betenni a piperetáskába, akkor sem, ha nem sminkeli magát. Peelinget frissen lesült bőrre nem javasolt használni. Hasonlóan elhagyható a tonik használata, mert kiszáríthatná a bőrt. Ha a vendége ragaszkodik hozzá, akkor mindenképpen alkohol nélkülit javasoljon.

 

Tanácsok vendégei számára

Mielőtt összepakolja az utazáshoz szükséges dolgait, feltétlenül készítsen listát, és miután az elkészült, a felírtaknak legalább a felét húzza ki.

Gondoskodjon az utazás előtt kisméretű tégelyekről és flakonokról, amikbe bele tudja majd tölteni a kedvelt kozmetikumait. Legyen kéznél ragasztószalag is, mert különösen a repülőgépen a nagy nyomásból és a hőmérséklet különbségből adódóan könnyen kifolyhatnak a piperetáskába a kozmetikumok.

Kozmetikumok és kézipoggyász

A repülőgépeken bevezetett biztonsági szabályok miatt manapság sokan nem mernek magukkal vinni folyékony kozmetikumokat, mert attól tartanak, hogy a drága és kedvelt alapozót a biztonsági ellenőrzés során kidobatják az utassal. A rendelet kifejezetten a folyadékokra vonatkozik, úgy hogy a rúzsokat bátran betehetjük a táskánkba. Szerencsére ma már szinte minden kozmetikumból kapható „Mini-me’s” (mini-kiszerelés), főleg a nyári szezonban. Úgyhogy alapozóból, concealerből, szemkihúzó ceruzából, hidratáló szérumból, akár „kettő az egyben” is kapható szem- és ajakápolóból, parfümből, dezodorból, kézkrémből és, ami különösen praktikus, gyógyvízsprayből és szárazsamponból is ilyen mini-kiszerelésben – mindezt bátran teheti az utazásra induló vendég a kézitáskába.

Ha figyel az ember arra, hogy az ajakstiftből olyant válasszon, ami rúzsként is használható, a szemkihúzó ceruzából pedig olyant, ami egy decens szemöldökkorrekcióra is jó, akkor mindene meglesz egy esetleges vészhelyzetre, például arra az esetre, hogy elvész a feladott poggyász. Szuperhasznosak emellett a mini sminkpaletták. Valamennyi folyadékot egy áttetsző tasakba kell tenni, ezt várják el ugyanis a biztonsági ellenőrök.

Különleges trükkök:
– Ha a vendége szempillafestéket használ, akkor kajal szemtus nélkül is nagyszerű fekete szemöldököt tud magának rajzolni.
– Ha a repülőgép ülésének elektrosztatikus töltése nyomán szó szerint égnek áll a haja az utazás végén, egy kevés kézkrémmel megzabolázhatja a hajszálait.

Tipikus bőrproblémák utazás során

Ki ne ismerné: a szokatlan napsütés, a medence klóros vize, a nem tökéletese tiszta csapvíz, az egzotikus étkek, stb. hatására nem csak a gyomor, hanem a bőr is szokatlanul reagál. És ez természetes. Ha viszket a bőr, és kiütések jelennek meg rajta, annak számos oka lehet ilyenkor.
A legtöbbször a reggelente és esténként a mosakodáshoz használt helyi csapvíz veszélyeit becsülik alá az utazók. Javasolja ezért vendégének, hogy az arctisztítás után palackos vízzel is öblítse le az arcát, és hajmosás után is tegye ugyanezt. Ez csodás hatású lesz. Figyeljen a vendége emellett a megfelelő fényvédelemre is, időről-időre vonuljon árnyékba, és legyen tekintettel az adott ország kulturális adottságaira. Így a bőre is jól érzi majd magát. Ha már megtörtént a baj, vagyis már felégett a bőre és Mallorca-aknékis megjelentek rajta és/vagy más fajta fototoxikus reakciók jelentkeztek, okvetlenül kerülni kell a napfényt, a klóros vizet, és semmi esetre sem szabad öntevékenyen kezelésbe venni a bőrt.

Gyors segítség

■Vendége szerezzen Aloe verát, legjobb tisztán vagy közvetlenül frissen a növényből. Ez tulajdonképpen mindig segít. A gyógynövények királynője,, nyugtat, hűt és gyógyít.
■Nem csak az Indiai-óceán térségében számít csodaszernek a kókuszolaj. Belsőleg és külsőleg egyaránt bevethető felégés, pattanások, akne, pikkelysömör, neurodermitisz, gomba, sebek, száraz testbőr és felhám, korpa, kifakult haj, száraz fejbőr, herpesz, rovarcsípés és sok más baj esetén. A kókuszolaj magas laurinsav-tartalmánál fogva antimikrobiális és antibakteriális hatású, ráadásul nyugtató, hidratáló, gyulladásgátló és bőrápoló tulajdonságai is vannak. Így aztán ez egy tökéletes szépség-favorit, nem csak utazásra.
■Aki sokat utazik, ismeri a szituációt, amikor ég a szeme, rendkívül száraz a bőre. Emellett elfáradt a lába, nyomasztó a hőség, fakó a bőrünk, viszketnek a frissen borotvált lábaink, a légkondicionáló berendezés hatásait pedig már nem is említjük. Ilyenkor a gyorssegítség a gyógyvizes spray lehet: ez gyorsan felfrissít, nyugtatja a bőrt, csökkenti a feszességét. Ha ráadásul a smink felvitele után átszaladunk a permetfelhő alatt, azzal egyből rögzíti is az egészet. Praktikus.

Elsősegély

A büfé, mint kozmetikai segélyhely? A legvégső esetben, ha nem érkezett meg a bőrönd, a legfontosabb, amit tehetünk: őrizzük meg a nyugalmunkat. Utána ráérünk végiggondolni, hogy hogyan szabaduljunk meg a sminktől vagy hozhatjuk kicsit rendbe magunkat. Ilyenkor a szállodai alapkészlet (sampon, tusfürdő, testtej, kézkrém és egy cipőtisztító szivacs) sem igazán segít. Van azonban megoldás! Irány a szálloda büféje, ahol általában minden olyan natúrkozmetikai összetevő megtalálható, ami kisegítheti az embert a bajból.
■A kókuszolaj például kiváló a smink eltávolítására, egy kevés cukorral vagy sóval elkeverve pedig nagyszerű test-peelinget kapunk.
■Utántisztításhoz jó lesz egy kevés citromlé nedves vattacsomóra csepegtetve, ami össze is húzza a pórusokat. Aki nem rajong a citromlé okozta csípős hatásért, használhat tejet is. A tej bársonyossá teszi a bőrt, és a benne lévő tejsavnak köszönhetően keratolikus hatású, szabályozza a bőr pH-értékét és hidratál is.
■Duzzadt szem a stressz nyomán? Nyugi, és irány a teázó. A fekete tea, a kamillatea vagy a zöld tea a legjobb társak ilyenkor: felforralni, hagyni kihűlni, egy vattacsomót belemártani és a szemekre helyezni.
■A gyors felfrissüléshez jégkockákat javaslunk.
■Aki ilyen helyzetekben hajlamos az ajakherpeszre, a fent leírtakhoz használjon mentateát, a vele átitatott vattát helyezze az ajkára. A menta antiszeptikus.
■Az ajkak ápolására, ha mindez még nem volt elég, a méz is pompásan megfelel, mert puhítja a bőrt, baktérium- és vírusölő hatású és még finom is. ■Amennyiben valaki már az első nap, az előzőekben vázolt vészhelyzetben már is megégett, keressen túrót vagy uborkaszeleteket. Ezek tökéletesen frissítenek, nyugtatják a bőrt és elvonják a hőt.

Az üdüléshez kapcsolható kezelések

A kozmetikai szalonokban rendszeresen kínálnak „nyári különlegességeket”, ám napjainkban, amikor egyre több vendég dolgozik rugalmasabb munkabeosztásban, az üdülések nem koncentrálódnak a nyári hónapokra, hanem az év minden szakában kezdenek jellemzővé válni. Éppen ezért érdemes idejekorán megismerni a vendégeink utazási terveit, az úti célokat, az utazás időpontját. Nem kíváncsiság okán, hanem azért, hogy időben felkészíthessük, és személyre szabott kezelési tervet dolgozhassunk ki a számára, optimálisan felkészíthessük az utazásra, elláthassuk a megfelelő készítményekkel.
Közvetlenül egy-egy utazás előtt nem okvetlenül tanácsos erősen hámlasztó kezeléseket végezni, vagy például gyümölcssav-peelinget használni, pláne, ha tudjuk, hogy a vendég a szabadsága egy idejét a napon tölti majd, és nem vágyik pigmentzavarokra szuvenírként.Egy-két héttel az utazás előtt fontosabb, hogy a bőrt felkészítsük a klimatikus változásokra és az utazással járó stresszhatásokra.
Az üdülés előtti kezelési program jó, ha tartalmaz
■egy enzimes peelinget, amely segít kíméletesen eltávolítani az elhalt szarusejteket, ami után a hatóanyagok könnyebben hasznosulnak a bőrben. ■Érdemes kiegészítésként nagy koncentrációjú ampullákat ajánlani. A hyaluron, a koffein, a squalének vagy a tengeri algák intenzíven hidratáló és a bőrt feszesebbé tevő kozmetikai összetevők, amelyeket iontoforézissel még mélyebbre juttathatunk a bőrben.
■Elengedhetetlen része a kezelésnek egy bőrápoló pakolás. A rózsa, a mimóza-, az A-vitamin-kivonat, a méz, az eper vagy a tengeri édeskömény (samphira) hidratálnak, rendbe teszik az egyenetlenségeket, gyulladásgátló és feszesítő hatásuk van.
■Abszolút ajánlhatók kiegészítésképpen a tengeri algával, például a padina pavonicával és a chlorellával készült szérumok, amelyek óvják a bőrt a szabadgyököktől, jelentősen javítják a vízháztartását, és serkentik a kollagénképződést.
■A szempilla- és szemöldökfestés sem maradhat ki az üdülési csomagból, mert ezzel kompenzálható, ha egyszer-egyszer elmarad a smink. Ha még egy baby doll szempillaspirált is választ a vendég, akár négy hétre is nyugodtan elfeledkezhet a szemöldökfestékről.

Magyarázza el a vendégének a bőrének megfelelő helyes napfürdőzési szabályokat, és állapodjon meg az üdülés után kezelés időpontjáról. Közvetlenül az üdülés után az első kezeléskor még mindig nem javasolt a hámlasztó beavatkozás. Ilyenkor a regeneráló, a bőrt nyugtató szépségápolásra van szükség, olyan hatóanyagokkal, mint például a szójakivonat, az aloe, a tengeri alga, a karotin, az A- és E-vitamin, amelyek segítenek egy darabig megőrizni az üdülés során szerzett barnaságot.

Mit szabad és mit nem az üdülés előtt?

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy közvetlenül egy üdülés előtt milyen szolgáltatásokat érdemes ajánlania a vendégének, és mik azokat, amiket inkább nem.

Szabad:

–         Szempilla és szempillaspirál (alkalmasint megspórolható vele a mascara).

–         Szemöldökfestés.

–         Klasszikus arckezelések.

–         Masszázs (segít ellazulni utazás előtt).

–         Manikűr, pedikűr.

–         Ötlet a vendégnek: fogyasszon karotinoidokat, pl. paradicsomot, sárgarépát, piros paprikát (antioxidáns hatás).

TILOS!

–         Erősen hámlasztó kezelések.

–         Gyümölcssavas peelingek.

–         Lézeres kezelések.

–         Tartós smink.

–         Hajszőkítés.

Ajánlatos a vendéggel idejekorán elbeszélgetni utazási terveiről, hogy egyéni kezelési programot tudjon összeállítani, és a bőre igényeire szabott készítmények optimális kombinációját javasolhasson.

 

 

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail