UV-sugárzás és a bőr

A bőr nagyon egyedi módon reagál az ultraviola sugárzásra, adott idő után kivörösödik. Azt az időtartamot, amíg a bőrt nap érheti anélkül, hogy kivörösödne, egyéni védelmi időnek nevezzük. Ez az idő függ a bőrtípustól, és a bőr-, a haj- és a szemszín, valamint a bőr pigmentációja alapján lehet megbecsülni.

Egy napfényvédő termék egyéni védelmi idejéből és fényvédő faktorából (FVF; angolul Sun Protection Factor = SPF) ki lehet számítani azt az időtartamot, amit napfényvédő krémmel a napon tölthet anélkül, hogy a bőre kivörösödne. Ehhez az egyéni védelmi időt meg kell szorozni a fényvédő faktorral.

Mind a napon eltöltött idő, mind az egyéni védelmi idő a nap elleni védelem helyes megválasztásának kulcsparaméterei; úgy kell kiválasztani, hogy ne égjünk le, de ne is helyezzük túl magasra, mert abban az esetben nem játszódik le a bőrben a D-vitamin szintézis. Ehhez a tavaszi és nyári hónapokban hetente nagyjából két óra bőrpírt okozó sugárzás szükséges. Nap elleni védelemmel ez az időtartam a védelemnek megfelelően nő.

A Nap elleni védelem megfelelő alkalmazása

Munka során tanúsított és szabadidős szokásainknak köszönhetően bőrünk gyakran teljesen felkészületlenül találkozik az intenzív napsugárzással.

  • Ebben az esetben magas fényvédő faktorú termékkel indítsunk, majd néhány nap múlva álljunk át alacsonyabb fényvédő faktorú termékre, hogy pigmentáció és bőrvastagodás formájában természetes védelem tudjon kialakulni.
  • Ezen kívül ügyelni kell arra, hogy a napfényvédő terméket a napozás előtt 20-30 perccel kell felvinni a bőrre, és fürdés, valamint sportolás után fel kell frissíteni. A többszöri felvitellel biztosítjuk, hogy a bőrön mindig optimális mennyiségű védőréteg legyen jelen.
  • Egy fényvédő termék többszöri alkalmazása azonban nem hosszabbítja meg a napon tölthető idő maximális hosszát!

 

Dr. Werner Schnepp

„Mallorca-Akné”  Amikor a nap problémát okoz, általában napallergiát emlegetünk. Azonban csupán a legritkább esetben van szó valódi értelemben vett allergiáról, inkább az összeférhetetlenség különböző fajtáiról beszélhetünk.

A legismertebb és leggyakrabban előforduló fényfüggő bőrbetegséget „Mallorca-akné” néven ismerjük, melyet a gyanú szerint az UV-fény hatására a bőrben kialakuló szabadgyökök okoznak. Ezek a szerfelett reakcióképes anyagok összekapcsolódnak a napfényvédő szerek vagy a bőrfaggyú emulgeálószereivel, ill. zsírjaival úgy, hogy gyulladási reakciót okoznak. Ezek erősen viszkető csomócskák és pörsenések formájában jelentkeznek, elsősorban a dekoltázson és a háton, ráadásul alaposan elronthatják a napozás örömét. Mindenekelőtt a zsíros és aknés bőrre hajlamos személyek érintettek.

A „Mallorca-aknét” azonban jól kézben lehet tartani, ha olyan termékeket használunk, amik emulgeálószer- és zsírmentesek, és ráadásul olyan összetevőket tartalmaznak, melyek semlegesítik a szabad gyököket. Ehhez fontos az is, hogy testápoláshoz is csak zsírmentes terméket használjunk. A zsírmentes napozás utáni termék tehát kerüljön kötelezően a bőröndbe, és ideális esetben már egy héttel a nyaralás előtt helyettesíti a testápolót.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail