Vagyoni biztonság a kisvállalkozók részére

Vállalkozóbarát változások

A szépségápolás szakterületén a legjellemzőbb vállalkozási forma az egyéni vállalkozás. Amennyiben valaki társas vállalkozásban gondolkodik, szinte biztosan a betéti társaság jut először eszébe.

A fentebb említett formák olcsón létrehozhatók, a könyvelésért sem kell túl sokat fizetni, s elvileg az összes elvárt feltételnek eleget teszünk.

Korlátlan vagy …

Gondoltunk-e arra a kifejezésre, hogy valami, vagy valaki „korlátlan felelősségű”? A vállalkozások úgy indulnak, hogy az alapítók a saját pénzükből beruháznak, részt vesznek a működtetésében, és egyébként is átlátják azt. A cég növekedésével társak, alvállalkozók jelenhetnek meg környezetünkben, akik tevékenységét már nem tudják ellenőrizni. A teljesítés elcsúszhat, a szolgáltatás hibás lehet, s végül a vevő perel. Ha nem mi okoztuk a hibát (alkalmazottunk, társunk, alvállalkozónk stb.), de a szerződést mi kötöttük, akkor rajtunk csattan az ostor.

Egyéni vállalkozó, ill. betéti társaság beltagja esetén a tevékenységéből eredő kötelezettségek teljesítéséért a teljes vagyonával korlátlanul felel. Ezt a törvény is szigorúan értelmezi, hiszen a természetes személynek csak egy korlátlan felelőssége lehet. Ezért nem lehet például két Bt.-ben beltag valaki.

A vállalkozó a tevékenységét végiggondolva arra a következtetésre juthat, hogy nemcsak a magas elvonások riaszthatják, hanem még vagyona elvesztésével is számolhat.

… korlátolt felelősség

A személyes vagyon megóvása érdekében javasolt, hogy a vállalkozás alakuljon át korlátolt felelősségű társasággá (Kft-vé). Mielőtt a hárommilliós alaptőke nehézségeiről szót ejtenénk, tudni kell, hogy a 2007. évi  LXI törvény módosította a Gazdasági Társaságokról szóló törvényt. A jegyzett töke legkisebb összege Kft. esetében 500 000 Ft-ra változott. A módosítás ideje 2007. szeptember 1.

Ha eldöntöttük, hogy vagyoni biztonságunk érdekében az eddigi betéti társaságunk helyett korlátolt felelősségű társaságot hozunk létre, nézzük meg, milyen teendők vannak ezzel!

A magánvagyon védelme

A könyvelővel konzultálva el kell dönteni, hogy a jelenlegi társaságot alakítjuk-e át, vagy egy újat alapíttatunk – nézzük meg az ügyvédi irodák árajánlatát, melyik végzi olcsóbban (formális eljárás az egész, így legfeljebb a határidőben egyezkedhetünk.)

Új elem a cégeljárásban, hogy a székhelyként, telephelyként használni kívánt ingatlan tulajdoni lapját is csatolni kell.

Amikor vállalkozóbarát jogi környezetről beszélünk, körülbelül ilyen jogszabályokra gondolunk. A fentiek miatt lehetővé válik a kisvállalkozó számára, hogy vállalkozásának kötelezettségei magánvagyonát ne érinthessék.

A hitelezők védelme természetesen nem csökkenhet a törzstőke leszállítása által, mivel a bűncselekmény esetén a cégvezetők magánvagyona is zárlat alá kerül.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail