Fotó: Northfoto

Változás a kozmetikus képzésben

2016. február 25-én megjelent a Magyar Közlöny 24. számában, a 25/2016 (II.25.) kormányrendelet az OKJ módosításról. E szerint névlegesen marad közös ágazatban (szépészet)  a kozmetikus és a (a 2012-ben érettségire emelt) fodrász szakma, de újra külön két szakmaként, külön szakmai tartalommal folyik majd az oktatás, azaz már nem lesz közös tananyag.

Ez azt jelenti, hogy megszűnik a gyakorló kozmetikus szakképesítés és annak kozmetikus ráépülése. Újra egy OKJ-s vizsgával lehet kozmetikus szakképesítést szerezni. A kézápolás, valamint a fodrász műveletek kikerülnek a tartalomból.

A kozmetikus szakma oktatási formái

■ Iskolarendszerű képzésben érettségi után (nem szépészeti szakgimnáziumban vagy gimnáziumban szerzett érettségi esetén) 2 év alatt szerezhető meg a szakképesítés.

■ Szakgimnáziumban 4+1 képzési formában, ami azt jelenti, hogy a kétéves képzés első évfolyamát 9-12. évfolyamon 4 évre elosztva tanulja a diák, majd ágazati érettségi vizsgát tesz. Ebben az esetben az ágazati érettségi mellé Szépségtanácsadó szakmát kap.

A szépségtanácsadó képesítés nem egyenlő a kozmetikus szakmai végzettséggel. Vagyis más a tananyagtartalma és a tudásszintje.

■ Iskolarendszeren kívül 1200-1400 óra között szervezhető a kozmetikus képzés. Szépségtanácsadó képzést szervezhetnek a felnőtt képzők is, 600-700 órában.

A Kormányrendelet értelmében felnőttképzés keretében 2016. augusztus 31-ig lehet a régi OKJ szerint indítani a képzéseket, ami azt jelenti, hogy a kozmetikus ráépülés is csak eddig indítható. Iskolai rendszerben pedig 2016. szeptember 1-től indítható utoljára a ráépülés.

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail