Fotó: Northfoto

Veszélyesen szép ez a szakma!

Milyen egészségügyi problémája lehet egy kozmetikusnak? Hogyan lehet(ne) megelőzni? Mikor kell megfontolnunk, hogy az egészségünk érdekében szakmát váltsunk?

Bármely szakmában is dolgozzunk,időnként elkerülhetetlen a fizikai, érzelmi, mentális túlterheltség, kimerültség, amely megbetegedéshez vezethet. Néhány fogalmat szeretnék tisztázni, majd ebből kibontva bemutatni a szakmánkat érintő legsúlyosabb egészségkárosító hatásokat, és azok megelőzését.

 

Foglalkozási ártalom és betegség

A foglalkozási ártalom a munkahelyen a dolgozóra ható káros hatás, amelyet az ember maradandó károsodás nélkül elvisel. A munkának nem szükségszerű velejárói ezek a károsodások, hiszen adott egészségügyi és műszaki intézkedésekkel, módszerekkel, valamint megfelelő eszközök használatával többnyire megelőzhetőek.
A kozmetikus szakmát leginkább érintő foglalkozási ártalmak:
■pszichikai terhelésből származó hatások,
■fizikai terhelésből származó ártalmak,
■egyoldalú (statikus) igénybevételből származó ártalmak,
■ fertőzési ártalmak,
■ vegyi ártalmak.
Foglalkozási betegségről beszélünk, ha a károsító hatás mértéke nagyobb, mint az egyéni elviselhető szint, és a szervezet már nem tud regenerálódni.

A kiégés veszélye

Az emberek elképzelésében a kozmetikus szakma egy gyönyörű női foglalkozás, ahol megmasszírozzák, kisminkelik a vendégeket. A realitás pedig egy kemény fizikai munka, komoly pszichés hatásokkal, és élethosszig tartó tanulással.
Aki nem tud minden nap megújulni, minden pillanatban a munkája „tárgyára” az emberre figyelni, akin eluralkodik a megszokás, monotonitás, azt hamar eléri a kiégés. Meg kell tanulni kellő empátiával kezelni a vendégeket, a ránk bízott titkokat örökre megőrizni, és az egész nap ránk zúduló információkat, problémákat a kozmetikában hagyni. A magánéletünket mentesíteni kell a vendégek problémáitól és tudomásul kell vennünk, hogy mindenkinek a saját életét kell élni.

Egyoldalú megterhelés…

Sokan közülünk a munkafolyamatok nagy részét a kozmetikai ágy mellett, oldalról állva a vendéggel szemben végezzük, például pakolás felhelyezése, szempillafestés, szemöldökszedés, -festés.Ez a testhelyzet egyoldalú megterhelést nyújt a háti izmoknak, terheli a csípőízületet. Megszokás és elhatározás kérdése a változtatás. Tanuló koromban a mesterem mindent megtanított ülve, a vendég feje mögül végezni, így nálam a vendég a kezelés elején befekszik az ágyba, betakargatom és végig fekvő pozícióban relaxál, miközben a feje mögött ülve dolgozom az arcán, a dekoltázsán. Megtanultam, és meg is tanítottam az összes tanulómnak „hátulról” szemöldököt szedni, festeni, valamint fekve szempillát festeni – tudom ez utóbbi ördögtől való …. de a saját érdekünkben meg kell tanulnunk. Nem folyik a vendég szemébe a festék, teljes nyugalomban pihenhet, akár aludhat is közben, és a pillája sem rebben…

…és az álló munka következményei

Az álló munka nem kedvez a lábboltozatnak, a visszereknek. Fontos a megfelelő lábbeli viselése. Munka és érintésvédelmi előírás a csúszásgátló gumitalpú cipő, papucs viselése. Visszeres lábakra, illetve megelőzés céljából ajánlott a kompressziós zokni, harisnyanadrág.
A tisztaság az egyik alap követelmény a kozmetikában. A vendég árgus szemekkel figyeli hogyan, mikor mosunk kezet, mivel fertőtlenítünk. Pácienseink és saját magunk védelme érdekében a tisztítást, tetoválást stb., minden vérzéssel járó kezelést, egyszer használatos orvosi gumikesztyűben végezzünk. Könnyebb a megelőzés, mint a kialakult probléma orvoslása.

A kezünk és a szemünk védelmében

A kozmetikus legdrágább eszköze a keze.A használatban lévő fertőtlenítő szerekkel csak a leírásban meghatározott módon érintkezhetünk. Az egész napos fertőtlenítős kézmosás rombolja a kéz finom bőrének védőrétegét, ezért munka után ajánlott a kézkrém, hideg időben a kesztyű használata.
A szemünk fénye – a tökéletes látással rendelkezőknél is megkezdődik az évek múlásával a szemük degenerációja. Tudom, fiatal korban senki sem veszi komolyan a jó megvilágítási feltételeket, de elengedhetetlen a megfelelő fényerejű lámpa, amely helyi megvilágítást ad a tisztításhoz, tetováláshoz, szemöldökszedéshez, stb. Akinek szükséges, feltétlenül használjon szemüveget, nagyítót a munkához. Kíméljük a szemünket a megerőltetéstől!

A mai napig azt gondolom,a legszebb szakmát választottam.A keserves lazítás-gyakorlásból, és az újra lazítás-gyakorlásból mire kialakult a saját masszázsmódszerem, az ujjaimon keresztül a finom érzékelésem, a kutatások és éjszakai tanulások, felkészülések, gyakorlások az előadásokra, bemutatókra, mind-mind hozzátartoznak a szakmai sikereimhez, és ahhoz, hogy ránézek egy emberre, figyelem a mozgását, a bőre színének változásait – és ebből az egész életét látom. Egészségügyi problémák miatt többször elhagyhattam volna a kozmetikus szakmát, de az a szenvedély, amivel minden reggel felébredek és belépek a kozmetikába, mindent legyőz és legyőzött.

Ajánlott cikkek

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?