Zilahi Anita: Egy szép bőrön a smink is sokkal szebben mutat

Zilahi Anita a közösségi médiából merített népszerűségét váltotta szakmai sikerekre. Noha végzett kozmetikus, a sminkelésben főleg autodidakta módon fejlesztette magát. Játékos, kreatív megoldásai és változatos szemsminkjei mára védjeggyé váltak.
Zilahi Anita

Mesélj egy kicsit magadról, miért lettél kozmetikus? Miért ezt a szakmát választottad?

–  Amióta az eszemet tudom, vonzott a szépségipar, a sminkelés világa. Középiskolában már határozottan tudtam, mit szeretnék csinálni, így érettségi után kozmetikusképzőbe mentem. A két év végeztével egy új szalonban helyezkedtem el mint alkalmazott. Hét évig dolgoztam ott, nagyon szerettem, meghatározó része volt az életemnek, de titkon többre vágytam. A legeslegjobban már akkor is azt élveztem, ha valaki a kezelések végeztével sminket kért.

Mikor kezdtél el a sminkeléssel komolyabban foglalkozni? Célod is volt vele, vagy csak hobbinak indult?

–  Nem mondhatnám, hogy ez egy tudatos út volt . Az első kislányom megszületése után kezdtem jobban beleásni magam a sminkelés rejtelmeibe. Amíg ő aludt délután, engem az kapcsolt ki igazán, ha oktatóvideókat nézhettem, amik alapján megpróbáltam magam is kisminkelni. A sminkkészletemet is ekkortájt kezdtem összeállítani. Rengeteget olvastam blogokat, igyekeztem képben lenni, mi a jó, mit érdemes beszerezni, hogy az lehetőleg ne pénzkidobás legyen. Mai szemmel vicces visszanézni azokat a sminkeket, amiket akkoriban készítettem, de hát vállalom, ez is én voltam. Az önkritikám nagyon jól működik, remekül tudok szórakozni magamon.

A közösségi oldalon egy csoportban sminkesként és nem kozmetikusként ismernek. Miért ezt tartod jelentősebbnek?

– Az a csoport a szívem egyik csücske. Amióta ott jelen vagyok, azóta volt egy fordulópont az életemben. Vagyis talán mondhatom, hogy A FORDULÓPONT, így, csupa nagybetűvel. Egészen addig egy bátortalan hobbi volt számomra a sminkelés, a saját privát közösségi oldalamra mertem csak a munkáimat feltöltögetni és csak vágyakoztam arról, ahol jelenleg tartok. Most úgy érzem, az álmaimat élem. Egy ideig csak passzív figyelője voltam a csoporton belüli történéseknek. Az első kép posztolásáig körülbelül két hétig győzködtem magam. Egyik vasárnap úgy voltam vele, most vagy soha. Kiválasztottam egy képet a korábbi munkáim közül, és kiposztoltam a csoportba. Körülbelül egy óra múlva, amikor megnéztem, hogy állnak a visszajelzések, legnagyobb döbbenetemre nagyon nagy népszerűségnek örvendett a képem, és sokan írtak privátban is. Itt kaptam egy kis lendületet, és szereztem egy kis bátorságot a folytatásra. Egy hét múlva kitettem még egyet, még nagyobb sikerrel. Pár héttel később az előzményeken felbátorodva, addigi komfortzónámból kilépve, elindítottam a saját közösségi oldalamat. Azóta ez az oldal a 3. gyermekem, és imádom minden követőmet, sokukkal a hétköznapi életben is rendszeresen tartom a kapcsolatot, barátságok is szövődtek.

Ha ennyire érdekel a smink, miért nem mentél el tanfolyamra? Mi az, amit szerinted videókból nem lehet megtanulni?

–  Mindig is szerettem volna tanfolyamra menni, de valahogy a tényleges megvalósítás eddig elmaradt.  Aztán megszületett az első kislányom, én pedig nem tudtam volna összeegyeztetni a tanfolyamot az anyasággal. Aztán megszületett a második gyermekem is. Igazából egészen a csoportig nekem csak egy álom volt ez az egész. Onnantól kezdtek beindulni úgy a dolgok, hogy csak kapkodtam a fejem. Az elmúlt egy évben rengeteg tapasztalatot szereztem. Érzem a fejlődést, de tisztában vagyok vele, hogy rengeteg tanulnivalóm van még. Eleinte nagyon féltem, hogy valamit nem csinálok jól, rengetegszer őrlődtem, hogy foglalkozzak-e ezzel hivatás szinten annak ellenére, hogy nem vagyok képzett sminkes. Vannak olyan technikák, amiket nagyon szívesen megtanulnék, pl. az orosz aqua-technika, de a maszkolás is nagyon tetszik. Remélem, egyszer valóra válik az az álom is, hogy végre egy professzionális sminktanfolyamon sajátíthatom el a hiányzó tudást.

Vannak olyan mesterek, akik munkáját kifejezetten szereted, vagy akiket követsz? Van példaképed?

–  A már elismert, komoly eredményeket elért nagy nevek közül örök kedvencem Dudás Barbara, rajongok a munkáiért! De Magyarországot tekintve nagyon sok a tehetséges fiatal sminkes. Nagyon szeretem például Horváth Angéla, Bényei Betti, vagy Pócsi Petra munkáit. De még számtalan nevet tudnék felsorolni… Külföldi viszonylatban is rengeteg sminkest követek, abszolút kedvencem a művészi vonalban Maria Lihacheva, naphosszat el tudnám nézegetni a csodálatos színvilágú munkáit.

Mi az a tudás, amit a kozmetikus múltadból tudsz hasznosítani?

– A bőrdiagnosztikát, a sminkelés előtti bőrelőkészítést, vagy mondjuk a szemöldökformázást. Ha valaki szeretné megtudni, milyen krém kellene neki, mert például túl száraz a bőre, vagy akár túl zsíros, nem okoz gondot jó minőségű, professzionális kozmetikai termékeket ajánlani, amikkel otthon is tudja majd kezelni magát. Egy szép bőrön pedig a smink is sokkal szebben mutat.

Mi az, ami ma izgalmas a sminkekben?

– Ami engem illet, imádom a változatosságot. Mindig más jellegű és stílusú sminkekért rajongok. Most éppen a neon korszakomat élem. Egyébként nagy kedvenceim a cut-crease típusú sminkek, szerintem rettentően látványosak és sokrétűek, rengeteg a lehetőség bennük. Imádom a színeket, a követőim ezt már jól tudják. Részemről jöhet a kanárizöld, a hupilila, és a neonpink is.  Minél színesebb, annál jobb!

Előtte és utána – izgalmas átalakulás

Melyik munkafolyamat a kedvenced?  

– Nekem személy szerint a szem kialakítása a kedvenc részem, ott engedheti el az ember igazán a fantáziáját – már ha a vendég erre nyitott és engedi. A kedvenc időszakom a szilveszter, akkor mindenki bevállalósabb, és olyan sminket is engednek, amit máskor nem. Ilyenkor aztán mehet a színkavalkád és folyhat a glittertenger! Ja, és imádok tusvonalakat is húzni!

Végül egy kérdés a trendekkel kapcsolatban. Milyenek lesznek a 2018-as sminkek szerinted?

–  Az idei évben nagyon divatos lesz a vastagabb tusvonal, a kifejezetten hangsúlyos szempillák, és reneszánszát éli majd a piros rúzs. Az erős, Kardashian jellegű kontúr már kezd lecsengeni, inkább a természetességen lesz a hangsúly. Rózsás orcák, aranyfényű highlighterek, üde és friss megjelenés. Szemöldök tekintetében pedig szintén a természetes forma lesz a divatos.

 

Fotók és nyitókép: Zilahi Anita munkái


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail