Fotó: Schutterstock

Zsírfagyasztás pro és kontra 2. rész

 

Sorozatunk első részében a zsírfagyasztás első számú főbűnét, a vendég biztonságának figyelmen kívül hagyását tekintettük át a fagyasztó kendő hiányától a nem megfelelő szakképzettségig.

Az alábbiakban a zsírfagyasztás kettes számú főbűnét vesszük górcső alá.

Sarokdísz vagy zsírfagyasztó gépnek látszó tárgy a szépségszalonokban

Sok kolléganő keres meg, hogy segítsek neki zsírfagyasztó gépet vásárolni. Egy gép mindig komoly beruházás, jól meg kell gondolni. Jó minőségű zsírfagyasztó gépet ma vásárolni sokkal nehezebb, mint gondolnák.
Legtöbbször a beruházásra szánt összeg kevés. Ilyenkor egy olcsóbb kezelési lehetőségre szoktam felhívni a figyelmet. Hasonló szituáció, amikor a kolléganő még nem végzett korábban más zsírbontó elektrokozmetikai kezelést. Ebben az esetben is le szoktam mindenkit beszélni a zsírfagyasztásról.
Aki zsírfagyasztással szeretne foglalkozni, annak nagyon fontos, hogy egy olyan gépet vásároljon, amit fel tud vállalni.  A gép nevét kiírja a honlapjára, és a fényképét is kiteszi. A vendégektől a legfontosabb, amit kapunk az a bizalom. Nemcsak megbízhatónak kell lennie, de annak is kell látszania. Prémium kategóriás kezeléseknél nem elég egy Facebook oldal (Facebook profilt a szépségszalon nevével nagyon nem ajánlok) szükséges egy honlap sok-sok információval.

Mire figyeljünk zsírfagyasztó gép vásárlásakor?

Ideális lenne először csak bérelni a gépet, és csak pozitív tapasztalatok után megvásárolni.
Ezzel az a gond, hogy lehet jó minőségű zsírfagyasztó gépet bérelni vásárlás előtt, de nagyon drága a havi bérleti díj; legalább 6 hónapra kell bérelni a gépet, és egy komoly kaucióra is számítani kell.

Mit nézzünk meg egy gépen vásárlás előtt?

■ Nagyon fontos a gép valós mérete.
Ezzel csak az a gond, hogy nem biztos, hogy azt mi látjuk: mi a burkolatának a méretét látjuk.
Például, egy kínai ultrahangos kavitációs zsírbontó gépeket áruló cég honlapján szerepelt egy gép négy különböző méretben. Az áruk a méretükkel nőtt. Az első egy kis asztali gép volt, a negyedik egy komoly kezelőtoronynak látszott, de a belseje mind a négy gépnek ugyanaz volt.
Tehát ez azt jelenti, hogy ilyenkor a saját szemünknek sem hihetünk.
■ Ellenben a képernyő nagyon sokat elárul.
A gép bekapcsolt állapotában látnunk kell a zsírvastagságot, a kezelt terület fagyasztási és pillanatnyi hőmérsékletét, a kezelés időtartamát, a hűtési energiát, és a vákuum erősségét.
Minden értéknek a hűtési energián kívül (amit a gép szabályoz) állíthatónak kell lennie. Így tudjuk a zsírfagyasztást hatékonyan, a vendégre szabva elvégezni.
→ A zsírvastagságot nagyon egyszerű megtalálni, mert logikusan mm-ben van megadva.
→ A hőmérsékletet, amiről indul a kezelés, tehát a zsírszövet (vagy a kezelőfej) pillanatnyi hőmérsékletét és a kívánt hőmérsékletet, amin majd a fagyasztás történik.
Nem bonyolult csak a C°-t kell megtalálni – itt két érték van: a felső (állandó) a fagyasztási hőmérséklet; az alsó változik, ez a pillanatnyi hőmérséklet. Azt, hogy a felső, az állandó hány fok legyen, azt a kozmetikusnak kell beállítania a tapasztalatai alapján.
→ A kezelés idejét „min” mértékegység jelzi.

“Szerintem az a gép az ideális ahol, amíg a hűtési fázis van, tehát a zsírszövet még nem érte el a beállított hőmérsékletet, amin a fagyasztás zajlik, nem indul el az óra, ami visszafelé méri az időt”

Nagyon sok gépen ez sajnos nem így történik. Összemossák a hűtési, és a fagyasztási időt. Amikor előre percre meg van adva, hogy egy zsírfagyasztás ideje 20 vagy 30 perc, akkor bennem mindig az a kérdés fogalmazódik meg, hogy honnan tudja?! Abba a szalonba csak ugyanolyan zsírvastagságú vendégek járnak?
Arról már nem is beszélve, hogy a hűtési szakasznak semmi köze a zsírvastagsághoz. Nem igaz, hogy egy vastagabb zsírrétegnél tovább tart. Ellenben tény, hogy a hosszát egy vendégnél nem lehet előre tudni, még akkor sem, ha már kezeltem zsírfagyasztással azt a testrészét.
A szervezet a hűtést energia megvonásként éli meg, ezért küzd ellene. Energiát éget el a barna zsírszövet, és igyekszik megtartani a test hőmérsékletét.
Négy éve foglalkozom zsírfagyasztással. Minden alkalommal írom a hűtési szakasz hosszát. Még mindig érnek meglepetések.
20-30 perces kezelési idővel nem szabad számolni. A 20 perc a legkisebb kezelhető zsírvastagság fagyasztási szakaszához is kevés.
Sokszor olvasom szépségszalonok honlapján, hogy a zsírfagyasztás egy gyors hűtés. Ez nem igaz.
Először a zsírszövetet egy bizonyos hőmérsékletre le kell hűteni (ez vendégenként változhat), és a vendég zsírvastagságának megfelelő ideig ott kell tartani.
A kezelés mindig mínusz valahány fokon történik. Amikor nem érik el ezt a hőmérséklet tartományt, akkor nem beszélhetünk zsírfagyasztásról.
Beszélgettem egy forgalmazóval. Milyen hőmérsékleten kezel a gép? Amilyenre a gyárban beállították. Milyenre állították be? Azt nem tudjuk.

→ A hűtési energia még egy nagyon fontos érték a kozmetikus számára.
-138mv/cm2-ről indul, és változó, hogy a fagyasztási szakaszig ennyi is marad, vagy ahogy csökken a hőmérséklet, és közeledünk a beállított fagyasztási hőmérséklethez, ez is csökken. A szervezet reakcióitól függ a hűtési energia változása.
Sajnos sok gép nem mutatja, ezzel fontos információt veszít a kozmetikus.

→ Az utolsó fontos érték, amit látnunk kell a gép képernyőjén, az a vákuum.
Abban az esetben, ha nincs ilyen, akkor a gépen nem lehet állítani. Ez azért gond, mert ilyenkor azzal a vákuum erősséggel dolgozik a gép, amivel majd a fagyasztási szakaszban szabadna csak. Sok vendég ezért panaszkodik arra, hogy fájdalmas volt a zsírfagyasztás.
A hűtési szakasz végére a hideg kikapcsolja átmenetileg az érzékelést. Ekkor szabadna lassan emelni csak a vákuumot. A nehézség csak annyi, hogy ilyenkor már nem tudunk a vendég érzéseire támaszkodni. A kozmetikusnak kell megítélnie, hogy azon a testrészen, olyan szövet minőségnél mekkora vákuummal dolgozhat.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a zsírfagyasztás biztonságos kezelés, de nagyon fontos a gép minősége. Olyan géppel kezelni, ahol a megfelelő értékeket nem tudjuk a vendégnek testre szabni, hasonló, mint egy olyan autót vezetni városban, aminek nincs kilométerórája és száguldozunk vele.

Folyt. köv!

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?