Fotó: Pixabay.com

City Skin

Új trend: anti-pollution. Az ázsiai országokban, ahol a nagyvárosok gyakran eltűnnek a szmogban, már évek óta slágerterméknek számítanak az „anti-pollution” kozmetikumok. Marketingfogás, vagy valóban megalapozott igényt elégítenek ki?

A környezetszennyezés (angolul pollution) hatását az emberi szervezetre már több mint egy évtized óta kutatják. Az ehhez kapcsolódó expozíciós koncepció, (amely az amerikai rákkutató epidemiológus, Christipher Wild nevéhez fűződik) az emberi szervezetet érő környezeti hatásokat kutatja. Meglepő, hogy bár a bőr barrier szervként egész életünkön keresztül expozíciónak van kitéve, a bőrt érő káros környezeti tényezők részletesebb és mélyebb kutatásával először Jean Krutmann, a düsseldorfi Leibniz Környezetvédelmi Orvostudományi Kutatóintézet professzora foglalkozott 2016-ban megjelent tanulmányában (Forrás: J.Krutmann: The skin aging exposome).

A bőröregedés expozíciója

A bőröregedés expozíciója azon külső és belső tényezőkből, illetve azok kölcsönhatásaiból áll, amelyek az emberi egyént érintik a fogamzástól a halálig; valamint az emberi test reakciója azokra a tényezőkre, amelyek a bőr öregedésének biológiai és klinikai tüneteit okozzák.
A bőr öregedését befolyásoló környezeti tényezők a következő kategóriákba sorolhatók:

·        Napsugárzás (UV-sugárzás, látható fény és infravörös sugárzás).

·        Levegőszennyezés.

·        Dohányzás.

·        Táplálkozás.

·        Stressz.

·        Alváshiány.

·        Kozmetikai termékek.

► Photo-aging – Albert Kligman már 1969-ben felhívta a figyelmet arra, hogy a belső öregedési tényezőkön kívül a napsütés bőrkárosodást és a bőr idő előtti öregedését okozza. Az UV-sugárzás szerepe a bőr öregedésében már több oldalról is bizonyított tény. A „photoaging” szót is azért alkották meg, hogy hangsúlyozzák ezt az ok-okozati összefüggést, hisz a bőr mindhárom rétegére (epidermisz, dermisz, bőralja) hatással van. Az időelőtti bőröregedésre való hajlamot jelentősen befolyásolják a bőrben lévő védelmi rendszerek: a bőr pigmentációja, a DNS-javítás, az antioxidáns védelem. Mindezek különbözőek lehetnek az etnikai csoportok, korcsoportok és a csoporton belüli genetikai különbségek miatt.

► A levegőszennyeződés és a bőr öregedése közti összefüggést több tanulmányban is kimutatták. Európai és ázsiai nagyvárosokban, ahol a levegő szennyezettsége magasabb, a nőknél 20 százalékkal gyakoribb a bőr egyenetlen pigmentáltsága, mint a vidéken élő nők körében. Krutmann professzor tanulmánya egyértelműen alátámasztja, hogy a bőr idő előtti öregedésének az UV-sugárzás után a légszennyezettség az oka, és ezalatt nem a belélegzett szmogra, hanem a bőrre kerülő szennyeződésre kell gondolnunk. Lelassítja a bőr anyagcserefolyamatait, kedvez a hiperpigmentációnak, gyulladásoknak, a kollagén lebomlásának, a ráncok és a fakó, élettelen, száraz bőr kialakulásának. Az eltömődött pórusokkal megsokszorozódik a bőr tisztátalansága.

A „városi” bőr jellemzői:

·        Öregedési foltok,

·        elmélyült ráncok (erős nazolabiális ránc),

·        a bőr rugalmatlanná válik,

·        a Stratum corneum hidratáltsága csökken,

·        a bőr természetes szkvalánjának oxidációja,

·        sérül a bőr barrier funkciója,

·        gyakoribb az atopiás dermatitis,

·        kevés antioxidáns a bőrben.

Anti-pollution bőrápolás

Az anti-pollution bőrápolás három, egymást szinergikusan kiegészítő pillérre épül:

1.     Hatékony bőrtisztítás – A bőr túltisztítása nélküli (szappanmentes) arctisztítás reggel és este is. A smink és a kozmetikum maradványok eltávolítása mellett a szennyeződések (finom porszemcsék) letisztítása nélkülözhetetlen. A makacsabb szennyeződések, illetve az elhalt hámsejtek eltávolítására otthon is használjunk legalább hetente egyszer bőrradírt. A kozmetikai arckezeléseket kiegészíthetjük hidroabrázióval vagy mikrodermabrázióval.

2.     A bőr stabilizálása – Bőrazonos, bőrépítő hatóanyagok alkalmazása:

·        Szkvalán, Ceramid II és III, RevidratTM és biológiailag aktív linolsav, a bőr természetes zsírjainak pótlására, melyek gátolják a lipidperoxidációt.

·        Pentavitin®, mint bőrazonos szénhidrát-komplex, DayMoist CLRTM, Permalan: csökkentik a transzepidermális nedvességvesztést, növelik a bőr hidratáltságát, megerősítik a bőr természetes védekezőképességét.

·        A niacinamid (B3-vitamin) támogatja a ceramid, a koleszterol és a szabad zsírsavak szintézisét.

·        Ectoin: enyhíti az érzékeny bőr pirosodását, érdességét és hámlását. Védi a bőrsejteket az UVA-sugárzástól.

3.     A bőr védelme:

·        E-vitamin: antioxidáns, véd a lipidperoxidációtól, csökkenti a ráncok hosszát és mélységét, javítja az érdes bőr állapotát. Gátolja a kollagénrostokat romboló MMP-k felszabadulását, enyhe fényvédő hatású.

·        C-vitamin: javítja a bőr öregedési tüneteit, növeli a keratinszintézist, csökkenti a hiperpigmentációt.

Pillantás a jövőbe

Krutmann professzor szerint az anti-pollution legalább olyan mértékben fogja a jövőben foglalkoztatni a kutatókat és a kozmetikai hatóanyagfejlesztőket, mint ahogy az a fényvédők esetében is megtörtént. Az UV-védelemben kialakult, az egész iparágat átfogó egységes fényvédelem jelölés (fényvédőfaktorszám). A felhasználók ránézésre, azonnal tudják, hogy milyen erősségű védelmet kapnak. Az anti-pollution kozmetikumoknál még nem lehetünk biztosak abban, hogy amit ígér, azt valóban be is tartja. Egyelőre marad az INCI tanulmányozása. Azonban egy mauritiusi független kutatólaboratórium (CIDP) jelenleg már azon dolgozik, hogy az anti-pollution kozmetikumokra egy egységes mértékegységet alakítson ki. E terület következő nagy lépése lesz, hogy az anti-pollution kozmetikumok hatását mérni lehessen.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail