Kínzó pikkelysömör

A pikkelysömör elég elterjedt betegség a Földön, az összlakosság kb. 1,5 – 3 százalékát érinti területenként. Nyugat-Európában nagyjából ugyanannyian szenvednek ettől, mint a cukorbetegségtől, ami elég magas szám. Férfiakon és nőkön egyaránt kialakulhat már kisgyermekkorban is, de gyakori, hogy csak serdülőkor után, vagy csak a 40-50-es években jelentkezik a betegség. A psoriasis kóroka ma még ismeretlen, bizonyos, hogy kialakulásához több együttes tényező szükséges, ún. multifaktoriális betegség. Az egyik kétségtelen faktor az öröklődés, a hajlam a génjeinkben van kódolva, melyeket szüleinktől örökölünk.

pikkelysomorhozPsoriasis, magyarul pikkelysömör. A túlburjánzó hámképződés zavaró tényező, mivel egy feleslegessé vált elhalt fehérje kéreg a bőr felszínén. Hajmosásnál felázik, gusztustalan látványt nyújt, nem tudod lemosni, a szárítás után a frizurakészítésnél a lepergő hámdarabok rontják az eredményt. Sőt, például hajfestésnél, leginkább sötéteknél, nem tudod lemosni a maradék festéket a plakk miatt, ez pedig allergizáló tényező marad napokig a vendég fejbőrén. Sok hölgy így jön hozzám vizsgálatra. Ez rossz szemet vet a szakmánkra!

A szerzett betegségekről könnyebb tárgyalnunk, hiszen általában a szaru-hámréteg ellenálló képességének csökkenése van a hátterükben. A fejbőrön is, mint az egész testbőrön számtalan kórokozó és jótevő baktérium, gombaféle megtalálható. A bőr nyílásai, a haj és szőrszálak élőhelyet és búvóhelyet biztosítanak számukra, kordában tartásuk a mai környezetben erősebb odafigyelést igényel. A személyre szabott hajápolási anyagok, a hajápolási technika is titka a szép egészséges fejbőrnek és hajzatnak. Az első dolog, ami befolyásolja a fejbőr ellenálló képességét a hőmérséklet. Egyénenként változó a vérmérsékletünk, az anyagcserénk. A hő leadás és hőtermelés ritmusa évszakonként is változik. Bármilyen is az állapotunk, arra kell törekednünk a hajápolásnál is, hogy szárazon tartsuk a hámréteget, rugalmasságát megőrizzük, mert a hám 10%-os víztartalommal egészséges. Ma már népbetegségnek számít a hámlások csoportjába tartozó pikkelysömör, a psoriasis. Nem korpás folyamat, ezt a tünetet mindenképp szakértő segítségével javallott kikezelni. Érdemes megtanulni felismerni, mert a felrakódás alatti nyitott és gyulladt, sokszor vérző hámra nem kívánatos a fodrászatban használatos vegyszerek felvitele. Ennek a tünetnek a hidegen préselt olajok lehetnek a legjobb ellenszerei. Ajánlatos a kezed ügyében tartani is ezekből, mert a vendégedet már a vegyszeres folyamatok közben is kezelheted, csökkentheted a kellemetlenségeket a hajfestés közben. A józanész azt diktáltatja, hogy a vendég tünetmentesen induljon festetni. Szerencsére már igazolt, hogy a pikkelysömör rendkívül ideális időintervallumban tünetmentessé tehető.

Előfordulási helye

Jellemzője a skalpon lévő előfordulásának helyzete. A pikkelysömör sosem telíti be az egész hajas fejbőrt. Különböző színekben bukkan fel, különböző vastagságban. Lehet piszkos fehér, szürke, sokszor bézs színű. A súlyosabb esetekben a plakk alatt vérző seb is található. Amit te fodrászként megtehetsz az a fejbőr lokális előkezelése, és a lehető legkíméletesebb anyagok használata. Organikus festéket, sampont, pakolásokat már lehet kapni. Tarthatsz az üzletedben, vagy kéznél hidegen sajtolt növényi olajokat, ezekkel előkezelheted a fejbőrt hajfestés előtt. A festés hatását nem fogja befolyásolni. A vendég otthon is használjon olajokat, mert megelőzheti így az elhalt fejbőr felhalmozódását. A hajanalízissel pedig ellenőrizhető a gyógyulás folyamata.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?