Fotó: Freepik.com
Fotó: Freepik.com

Kúraszerű kezelések

Évszaktól függően végezhetünk bőrmegújító, feltöltő, regeneráló, feszesítő, probléma megoldó kúrákat a vendég ideje és igénye szerint a gépparkunk függvényében. Akár kombinálhatjuk is a kúrákat, hiszen egy bőrmegújítást mindenképp regenerációnak, feltöltésnek kell követnie.

Nézzük évszakok szerint a lehetőségeket!

Nyári hidratálás

Nyáron a forró napsütésben a hidratálás a legfontosabb, a kezeléseknél, kúráknál erre helyezzük a hangsúlyt.

Hatóanyagbeviteli lehetőségek: iontoforézis, ultrahang, elektroporáció, oxigén- és hidrogénterápia stb.
Hatóanyag lehet a bőr hidratálásában és felöltésében pl. az én kedvencem, a hyaluronsav vagy valamelyik növényi őssejt.
■ Alkalmazhatunk fátyolmaszkot, modelláló alginát-maszkot, gélszérumokat, gélmaszkokat a hatás fokozása érdekében. A meleg időben ezek használata olyan érzés a bőrnek, mint a szomjazónak a hűs limonádé.
Masszázsnál is inkább az O/V típusú emulziókat részesítsük előnyben a testesebb masszázskrémekkel szemben.
A napsütés okozta irritációk csökkentésére az Aloe vera-, allantoin-, bisabolol-tartalmú gélek is jó szolgálatot tehetnek.

A hatóanyagok tárháza végtelen, nem is lehetne itt felsorolni mindazokat, amiket használhatunk, ezt saját termékeink és tudásunk szerint kell alkalmaznunk.

Őszi regeneráció
Ősszel indulhat a nyáron elszenvedett károsodások helyrehozása. Előtérbe kerülnek a hámlasztások, bőrmegújítások, a pigmentfoltok halványítását, eltüntetését célzó kezelések, kúrák. Ehhez alkalmazhatunk hidroabráziót, hidro- és mikrodermabráziót, savas és gyógynövényes hámlasztásokat, fényterápiát, tűs kezeléseket (itt elsősorban a kozmetikusi kompetenciába tartozó kezelésekre gondolok). A bőrmegújító kezeléseket követhetik a hidratáló, tápláló, anti-aging hatású kúrák.

Olvastad már a szerzővel, Káré Andreával készült interjúnkat? KATTINTS! 

Téli kényeztetés
Télen a nagy hőmérséklet különbség, amit a kinti hideg levegő és a fűtött helyiségek meleg, száraz levegője okoz, megviseli, kiszárítja a bőrt. A karácsonyi és farsangi időszakban az össze-vissza falatozgatások, a kevés szabad levegőn töltött idő, szintén rossz hatással van a bőrre. Ebben az időszakban nemcsak a hidratálásra, hanem a ceramidpótlásra és a kialakult bőrállapot problémáinak megoldására kell koncentrálnunk. A báli szezonban pedig elvárás, hogy a nagy napokra felkészítsük vendégeinket. Sokan utaznak ebben az időszakban tengerpartra, ahol erős sugárzásnak van kitéve az arc és a test bőre és sajnos vendégeink nem mindig gondolnak a megfelelő napvédelemre, viszont a problémák kialakulásakor tőlünk várják a megoldást.

Bár egész évben alkalmazhatunk bizonyos fényterápiás eszközöket, de igazából ebben az évszakban szívesebben nyúlunk fényterápiához: a led-maszkokhoz, az IPL-hez, a lézerhez.

Az akne, illetve a problémás bőr kezelése egész évre kiterjedő probléma, itt a rendszeres kabinkezelés és az otthoni ápolás egyaránt fontos.

A hideg időben vendégeink szívesen vesznek minden olyan kezelést, ami meleg, kényeztető, ilyen jellegű kúrákat is kínálhatunk. A karácsonyi időszak rohanása után jólesik hetente megpihenni és bónuszként még szépülni is.
A testkezelések is nagyobb hangsúlyt kaphatnak: kezdhetjük a kezelést egy lábfürdővel, folytathatjuk meleg olajos testradírozással, beiktathatunk hátmasszázst, kézápolást. A testradírhoz használhatunk sót, cukrot, magőrleményt. Bár ezeket nem könnyű eltávolítani, de vendégeink hálája és elégedettsége kárpótol a pluszmunkáért.

Tavaszi megújulás
Tavasszal, a hosszú tél után mindenki a megújulásra vágyik. Ekkor kell rendbe hoznunk a téli időszak alatt kialakult problémákat. A hámlasztó kúrákat ilyenkorra már befejezzük, inkább a bioaktív hatóanyagos feltöltés, hidratálás, feszesítés kerül fókuszba.

A fürdőruha szezonra a vendégek csinosak, fittek akarnak lenni, talán ebben az évszakban lehet őket a leghatékonyabb együttműködésre rábírni, hogy diétázzanak, sportoljanak, ne csak (jó esetben hetente) eljöjjenek valamilyen arckezelésre.

Az arcon itt is bevethető minden, amit a nyári kezeléseknél alkalmazunk, viszont, akinek módja és lehetősége van rá, érdemes testkezeléssel összekötni. Bevethetünk rádiófrekvenciát, HIFU-t, izomstimulációt, kavitációt, természetesen mindenütt a megfelelő gépeket alkalmazva. A mozgásszegény életmód és az óhatatlanul is több kalóriabevitel szemmel látható hatásait testtekercseléssel, nyirokcsizmával is kezelhetjük, kiegészítve gyógyiszappal, különböző agyagokkal, aromaterápiával, kinek-kinek lehetősége, igénye szerint.

Néhány hatóanyag-ötlet arckezelésekhez

 • Nedvességmegkötő és nedvesítő anyagok: agar-agar, algák, chitosan, elasztin, glicerin, hialuronsav, kollagén, szorbitol, urea, sodium PCA, tejsav.
 • Emoliensek: ceramidok, lecitin, növényi olajok, vajak.
 • Vitaminok: A, B, E, F, C, P.
 • Antioxidánsok: ferulasav, koenzim-Q10, resveratrol, zöld tea.
 • Sejtkommunikációs összetevők: Adenozin-trifoszfát (ATP) niacinamide, növekedési faktorok, növényi őssejtek, peptidek, retinol.
 • Gyulladáscsökkentő anyagok: allantoin, aloe vera, bisabolol, édesgyökér kivonat

Miért is jó kúrakezelést végeznünk?

 • Több kezeléssel nagyobb hatást érünk el.
 • Visszatérő vendégeket szerzünk.
 • Több bevételre tehetünk szert egyrészt a több kezeléssel, másrészt a csomagajánlatokkal, amelyekben akár többféle kúrát is ajánlhatunk, illetve az otthoni ápolásra is rászoktathatjuk a vendéget, hiszen a csomagban „ajándékba” kap egy terméket, amit esetleg megszeret és legközelebb már magától is megveszi.
 • Érdemes előre egy összegben kifizettetni vagy legalábbis előleget kérni a kúrára, így biztos bevételre tehetünk szert és a vendég sem mondja le olyan könnyen az időpontját
 • Többféle kezelést végzünk, ezáltal sokkal eredményesebb lesz a munkánk.

Összességében elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag egész évben alkalmazhatunk kúra kezeléseket, mert mindig akad olyan bőrprobléma vagy bőrállapot, ami miatt indokolt, hogy a bőr heti rendszerességgel találkozzon hatóanyagokkal, elektrokozmetikai eljárásokkal, amelyek az anyagok hatását fokozzák.

A kúrák időtartama 4-6-8 alkalom, általában heti bontásban, majd havonta egy fenntartó kezelés, de a céltól és a módszertől függően ettől eltérhetünk (nyilván egy mezopenes kezelést nem végzünk hetente).
Ha a kezelési cél lehetővé teszi, a masszázst sose hagyjuk ki a kezelésből, mert jótékony hatása emeli munkánk eredményességét. Ha a vendég megengedi, készítsünk fényképet a kúra előtt és a befejezéskor, hiszen ez szakmai portfóliónkban is jól mutat és vendégünk is láthatja, hogy a legjobb kezekben oldódott meg bőrproblémája. Legyünk bátrak és kreatívak a kúrakezelésekben!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail