Fotó: Pixabay.com

Manuális nyirokdrenázs

A nyirokrendszer fontos szerepet játszik a bőrfiatalítás, a fájdalomcsillapítás és a stresszoldás terén. Megfelelő végzettséggel sikerrel
alkalmazhatjuk a kozmetikai alapkezelésekbe beépítve. A manuális nyirokdrenázst Zoltai Éva, manuális nyirokdrenázs-terapeuta, szakoktató mutatja most be, akivel egyébként az Őszi Beauty szakkiállításon is találkozhattok piknikköri masszázsbemutatóján!

A manuális nyirokdrenázs egy nagy hatékonyságú, finom eljárás. Nem masszázs, hanem drenálás (folyadékelvezetés), hiszen a masszázs hatásterületei a hámréteg, az irharéteg, a kötőszövet, az izomszövet és az izomfasciák.
Ennek következtében nemcsak az anyagcserét fokozza, hanem bőrpír, hőmérsékletemelkedés, esetenként fájdalom is felléphet.
Manuális nyirokdrenázzsal közvetlen a nyirokérhálózatra és a nyirokerek működési egységeire, a limfangiónokra hatunk. Ez a felületi nyirokérhálózat kíséri a vérereket, párhuzamosan halad a vénásrendszer mellett. (1.kép) 
De amíg a keringési rendszer egy zárt rendszert, addig a nyirokérhálózat nyílt rendszert képez. Vakon kezdődik a szövetközti térben és feladata, hogy az interstitiumból felvegye a számára kötelezően elszállítandó terheket, melyek a nyirokfolyadékot alkotják.  (2. kép)
Megkülönböztetünk felületi és mély nyirokérhálózatot. Manuális nyirokdrenázzsal a felületi rendszerre tudunk közvetlen hatni és ezáltal közvetve a mély nyirokérhálózatra is. A nyirokrendszernek fontos szerepe van a folyadéktranszportban és az immunitásban. Erős fájdalomcsillapító és stresszoldó hatással bír. (3.kép)
Rendkívül fontos a technika szabályos kivitelezése. Nem okozhatunk fájdalmat. Monoton, ritmikus, gyengéd pumpáló, bőreltolást kell végeznünk.
Óriási lehetőséget jelent a kozmetikus kezében, mind az arc-, mind a testkezelések tekintetében.

Kozmetológiai indikációi

 • Bőrfeszesítés,
  • bőrregenerálás,
  • szemkörüli ödémák csökkentése, immunerősítés,
  • fájdalomcsillapítás,
  • betegségmegelőzés,
  • cellulitkezelés,
  • elnehezült lábak kezelése,
  • prevenció,
  • stresszoldás.

Dermatológiai indikációk

 • Plasztikai műtétek elő-, és utókezelése,
  • aknéterápia,
  • rosácea-kezelés,
  • hegkezelés.

Nyirokmasszázs történelem

Bár már az ókori görög orvosok is ismerték és felvázolták a bél nyirokereit, elsőként mégis a dán Thomas Bartholin hozta nyilvánosságra az 1652-1654-es években az emberi test nyirokereiről szóló értekezést, „Vasa Lymphatika” címmel. KÉP4. Ugyancsak ő volt az első, aki ezt az elnevezést választotta. A „lymph” szó a latin „limpidus” kifejezésből származik, ami a nyirokfolyadék fenotípusára utal. Jelentése, tiszta, világos.
A manuális nyirokdrenázs „atyjának”, feltalálójának a dán Dr. Emil Vodder-t tartják. (5.kép), aki feleségével, Estrid Vodder-el fejlesztette ki a manuális nyirokdrenázs alapjait az 1930-s években. Vodder tanítványa volt többek között Dr. Johannes Asdonk, aki 1964-ben elsajátította a fogástechnikákat és sikeresen beültette a praxisába. Kezdetben a gerincoszlop kezeléseinek utókezeléséhez használta nagy sikerrel, ahol hosszú időre szóló panaszmentességet ért el a betegeinél. Dr. Asdonk továbbfejlesztette a meglévő fogásokat és kiegészítette további ödémafogásokkal. Célul tűzte ki, hogy a manuális nyirokdrenázst gyógyászatilag is elismerté tegye. Fáradozását siker koronázta a német betegbiztosítók 1974-ben elismerték a technikát.

Olvasd el cikkünket a legfontosabb masszázstechnikákról is! ⇒

Kozmetológiai alkalmazás

Manapság mind a gyógyászatban, mind a kozmetológiában nagy sikerrel alkalmazzák a technikát. Gyógyászatban elsősorban a kialakult ödématípusokat kezelik vele. A szépségiparban nagy jelentősége van, mint már említettem a kozmetikai alapkezelésekben, de még ennél is nagyobb a dermatológiai – gyógyászati kozmetikában.
A „lymphológia” szakkifejezés az újkorban keletkezett. Magába foglalja a nyirok és a nyirokérrendszer anatómiáját, fiziológiáját és patológiáját.
Ha sikeresen szeretnénk használni kozmetikai praxisunkban a manuális nyirokdrenázst, akkor nemcsak gyakorlati szinten kell elsajátítanunk a technikát, hanem bizony elméleti szinten is tisztában kell lennünk nemcsak a nyirokérhálózat anatómiájával és élettanával, hanem bizony a patológiáját is ismernünk kell.
Mindezek ismeretében tudunk magas színvonalú kezelést és probléma megoldást nyújtani vendégeink részére.

A szerző kozmetikusmester, a Gertraud Gruber Kosmetik Hungary tulajdonosa. 2003 óta foglalkozik nyirokkezelésekkel. Tanulmányait a Semmelweis Egyetem limfológiai továbbképzésén, illetve Ausztriában, a Vodder Akademie-n végezte. Tíz éve tanítja a Vodder nyirokdrenázs-technikát.


Zoltai Évával az őszi Beauty-n is találkozhattok, a 10 éves jubileumát ünneplő Piknikkör programjában! 
Te regisztráltál már? 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail