Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara/SkillsHungary

Nemzetközi versenytapasztalatok

Nemzetközi elvárások hatása a hazai tanulmányi versenyekre és a szakképzésre – Magyarország 2009 óta vesz részt szépségápoló szakterületen a Worldskills, majd 2014. óta az Euroskills versenyeken, azaz a Szakmák Világ és Európa-bajnokságán. Hogyan hatott e tíz év tapasztalata a hazai viszonyokra?

Idén hazánk nyerte el a jogot az Európa-bajnokság megrendezésére. Az eseményen 37 versenyszámban (szakmában) mérhették össze tudásukat Európa legjobb fiatal szakemberei. Hazánk 27 versenyszámban indított versenyzőt, köztük szépségápolót is. Akinek lehetősége volt megnézni a versenyt, nagyon érdekes élményekkel, impulzusokkal gazdagodhatott. Ami legelőször feltűnhetett a nézőknek, szurkolóknak, hogy a szépségápolók a klasszikus kozmetikai tevékenységek mellett kéz- és lábápoló feladatokat is végeztek, de a testmasszázs és a körömdíszítés is a megoldandó feladatok között szerepelt.  Itt már biztosan feltűnt minden kedves olvasónak, hogy a hazai képzésben a kéz-és lábápoló elemek nem szerepelnek, ezt tehát a felkészülés során kellett elsajátítaniuk versenyőinknek. A feladatok sokszínűsége és mélysége évről-évre erősödik, így a versenyzők felkészültsége is. Egy-egy verseny előtt a hazai résztvevők 100 napos intenzív felkészítésen vesznek részt, természetesen ez országonként változó intervallumot ölel fel. Kell is a hosszú felkészülés, hisz szinte automatikus mozdulatsorokat kell kialakítani, mivel a rendelkezésre álló időkeret nagyon szűkös. Több esetben futva közlekednek a versenyzők a feladatok megoldása közben. Ezért nagyon jól szervezetten, tudatosan kell felépíteni a műveletek végrehajtását

Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara/SkillsHungary

Budapesti Európa-bajnokság

Az idei versenyen volt cukorpasztás szőrtelenítés arcon és lábon, SPA pedikűr, a 80-as évek disco-világa fantáziasmink és körömdíszítés, alakformáló testkezelés, ránckezelés tartós szempilla-és szemöldökfestéssel, bőrdiagnózissal, kezelési terv összeállításával, és hátmasszázs bázis arckezeléssel.
A modelleket nem a versenyzők hozták, hanem egy modellügynökségen keresztül biztosították a szervezők.
A modelleken a többnapos válogatások után allergiatesztet is kellett végezni – nem csak a szempillafestés, hanem az ápoló kozmetikai termékekre vonatkozóan is. Összesen 106 modellt válogattunk ki az összes versenyszámhoz.
A felsorolásból kitűnt, hogy voltak a hazai versenyzéssel hasonlatos, illetve attól eltérő elemei a nemzetközi megmérettetésnek.

Kevesebb lexikális tudás

A bőrdiagnosztikai lap kitöltése merőben eltér a hazai gyakorlattól. A Cidesco Skin Analisis lapon még rajzolniuk és jelölni is kell a versenyzőknek. Hol találhatóak az arcon elemi elváltozások, ráncok vagy gyulladások, kitágult pórusok. Sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kontraindikációk kizárására. Markáns különbség, hogy a versenyzőknek nem kell annyi lexikális tudással, hatóanyag ismerettel rendelkezniük, viszont részletesen fel kell mérniük a kliens bőrállapotát. A bőrtípusoknál csak normál, zsíros és száraz bőrt különít el, olyan finom árnyalásokat, mint a hazai kozmetikus oktatás területén megfigyelhető, nem kér a nemzetközi verseny. Azonban a gyakorlati munkavégzés során rendkívül gyorsan és precízen, tervezetten, de egyben empatikusan, kell a versenyzőknek dolgozni. A versenyző igényes megjelenése is fontos tényező.

Nálunk egy vizsgán aspektus, de az értékelésnél mégis kisebb hangsúlyt kap a tisztaság, az empátia, a higiénia. Ellenben elvárjuk, hogy egy adott kozmetikumról mindent tudjon a vizsgázó, versenyző.
A hazai tanulmányi versenyeken maximum 2 napig, kb. 6-6 órában versenyeznek a kozmetikus tanulók. A Euroskillsen 3, a Worldskillsen pedig 4 napig folyik a küzdelem. Elképesztő koncentrálást és fizikai állóképességet követel ez a versenyzőktől, szakértőktől.

A szakértő zsűri is vizsgázik

Ami szintén nagy különbség a hazai és nemzetközi versenyek között, hogy minden ország egy versenyzőt és egy szakértőt delegálhat. A verseny előtt a szakértőnek egy angol nyelvű szakmai és versenyszabályzatra vonatkozó tesztet kell kitöltenie. Ha ez nem sikerül valakinek, nem vehet részt a verseny értékelésében. A zsűri a szakértőkből áll. Úgy értékelnek, hogy a saját hazája versenyzőjét nem pontozhatja, azzal nem kommunikálhat a verseny alatt. Az objektív értékelésnél háromfős a bizottság, a szubjektív értékelésnél pedig ötfős. A szubjektív pontokat 0-3-ig osztják ki. A 0 a professzionális szint alatti megoldásokért jár, az 1 a gyenge professzionális szintért, a 2 a normál, a 3 pedig a kitűnő professzionalitásért jár. Az objektív értékelési elemekre példa: a masszázs időtartama a kiírt 20 percet elérte vagy sem. A versenyző elvégezte a peelingezést vagy sem. Sajnos a kreativitást és az egyéni különleges megoldásokat nem díjazza a hazai mércének megfelelően a szigorúan szabályozott értékelési séma. Az viszont nagyon fontos, hogy a legnagyobb precizitás szerint, minimális hibázással hajtsák végre a versenyezők a feladatokat. Tized, illetve század pontok helyezéseket jelenthetnek ezen a szinten.
Ebből is látszik, hogy hatalmas nagy nyomás nehezedik a versenyzőkre, minimális idő alatt maximális koncentrációval hajtják végre a feladatokat. A verseny során természetesen ebből a külső szemlélő nem láthat semmit, hisz lágyan, nőiesen, mosolyogva és empatikusan hajtják végre a feladatokat.

Arany, ezüst, bronz és kiválósági helyezés

A verseny az arany-ezüst és bronzérmeken kívül kiválósági érem elnyerését is lehetővé teszi. A szakmánkénti indulóknak megfelelően a CIS –rendszer (központi súlyozási rendszer) átlagolja a versenyzők elért pontjait. Ha valaki kiválósági érmet szerzett, a hazai mestervizsga szabályzat szerint a mestervizsga szakmai része alól felmentést kap (csak pedagógiából és vállalkozásból kell vizsgát tennie).

Összegzésül megállapítható, hogy a nemzetközi versenyeknek – főleg a magyarországi nemzeti nyilvános döntőkön keresztül – kihatása van a szakmai képzésre, versenyeztetésre. Tervezettebb, igényesebb, a vendég igényeire hangoltabb a feladatok megoldása, a munkaműveletek kivitelezése. Megismerkedünk új, a mi szokásainktól, ismereteinktől eltérő (nem feltétlenül mindig jobb) technikákkal.

Külön nagy büszkeség és öröm, hogy szponzorok és a szakma jeles képviselői egyre nagyobb számban állnak a magyar csapat mögé, vesznek részt a versenyszervezésben, versenyekre történő felkészítésben. Meg kell jegyeznem a volt versenyzők áldozatos, összetartó és önzetlen munkáját is, amit az új versenyzők felkészítésében, segítésében tanúsítanak, példát mutatva a fiatal szakmai nemzedéknek.

 

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail