Fotó: Shutterstock

Rágja a körmét? Ezután nem fogja!

Vendége rágja a körmét? Mutassa meg neki ezt az amerikai kutatást, tutira elmegy a kedve tőle! Döbbenet, hogy a rövid köröm mennyi baktériumot tartalmaz!

Gondolta volna, hogy egy rövid köröm veszélyesebb lehet, mint a hosszú? Legalábbis, ami a baktériumokat illeti. Egy másodéves tanuló, Jamie Yohn kíváncsi volt arra, hogy azok az emberek, akik rágják a körmüket milyen veszélyeknek vannak kitéve – olvasható a noinetcafe.hu-n.

Az Academic Magnet Középiskola hallgatójának a Dél-Kaliforniai Orvosi Egyetem munkatársai voltak segítségére a kutatásban. A kérdésre, hogy ‘Melyik körömtípus a legjobb táptalaj a baktériumok számára?’, az ifjú kutató Dr. Lisa Steed (mikrobiológiai specialista) és Dr. Andrew Annand (vese és májspecialista) segítségével kereste a választ, az egyetem mikrobiológiai laboratóriumában.

A kutatás során Jamie 30 osztálytársát kérte meg, hogy beszéljenek higiéniás szokásaikról és arról, hogy rágják e a körmüket, vagy nem, majd mintát vett osztálytársainak domináns kezének körme alól.

  • Az eredmény meglepő volt, mert pont az ellenkezőjét találtam annak, mint amire számítottam – nyilatkozta Jamie. – Azt hittem, hogy a száj magas baktériumtartalma miatt a körömrágóknak lesz a legtöbb baktérium a körmük alatt. Az igazság az, hogy a legmagasabb baktériumszám azoknál jelentkezik, akik rövidre vágják a körmüket.

Bár Jamie szerint igen nehéz meghatározni a köröm alatt tenyésző baktériumok típusát, a leggyakoribb mégis a Staphylococcus volt, ami szerinte egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a fajta baktérium a bőrön él. Ezen kívül bacilusok különböző vállfajait sikerült még kimutatni a köröm alatt. Volt, hogy E. coli (sok esetben igen veszélyes) baktériumot sikerült kimutatni.

Dr. Annand elmondta, hogy az eredmény nem lepte meg, de fél, hogy ezzel sokan úgy veszik, a körömrágás jó dolog. Pedig ez koránt sincs így, hiszen igaz, hogy a körmük alatt nem tenyésznek tovább a baktériumok, de a rágás által ezek bekerülnek a szervezetükbe, így megbetegíthetik azokat, akik rágják a körmöket. – A hosszú köröm pedig mintegy védernyőt borít a körömágyra és ezáltal megóvja a baktériumoktól -tette hozzá az orvos.

  • Az osztálytársaim elszörnyedtek a kutatás végeredményétől. Szerintem azóta is folyamatosan fertőtlenítik a kezüket – mondta nevetve az ifjú kutató.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail