Fotó: pixabay.com

Szabad-e ultrahanggal kezelni egy kismamát?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel egy várandós vendégünk kezelése során. Te tudod a választ zsigerből?

A nők várandóságuk alatt a legszebbek, bár a hormonális változások okozhatnak átmeneti, illetve maradandó kozmetikai problémákat, mint fokozott faggyútermelődés, hyperkeratinizáció, szőrnövési rendellenességek, fokozott vagy csökkent pigmentképződés.

Internetes fórumokon a laikusok körében sokat vitatott téma, szabad-e babát várva
■ kozmetikai kezelésben részt venni,
■ szempillát, szemöldököt festetni,
■ testkezelést, testmasszázst igénybe venni a terhesség alatt.
Nos, ebből is látszik mennyire fontos a kommunikáció, a kozmetikus felkészültsége, hogy pontosan tudja, mit miért csinál, és milyen hatóanyagokat használ. A várandóság nem kizáró ok a kozmetikai arc és testkezelésekben, de egyes dolgok kontraindikáltak és ezeket minden szakembernek ismernie kell.

Az első három kritikusabb hónap

A kismamák is szeretnének szépek lenni és szépek maradni végig a kilenc hónap alatt, ez teljesen jogos igény. Vannak azonban olyan elváltozások, amelyek a várandóság-szoptatási időszak után maguktól rendeződhetnek. Ilyenek például a terhességi májfoltok, vagy a megerősödött lanugószálak. Fontos: pigmenthalványítást, végleges szőrtelenítést nem végzünk terhesség alatt.
Az első három hónap a kritikusabb időszak, ilyenkor előfordulhat: erőteljesebb faggyútermelődés, gyulladt comedok, aknék jelenhetnek meg a bőrön, – majd általában ez a heves reakció lecsendesedik.

A várandóság nem kizáró ok a kozmetikai arc és testkezelések terén, egyes azonban dolgok kontraindikáltak –  ezeket minden szakembernek ismernie kell.

Kismamáknál javasolt kezelések

A manuális kezelések széles tárházából választhat tisztító kezelést a kozmetikus a kismamák részére, mivel az elektromos kezelések többsége nem alkalmazható várandóság idején.
■ Gyengébb koncentrációjú, természetes AHA-savak alkalmazása és a hidroabrázió kiváló megoldás lehet a fokozott hámképzésre.
A bőr felpuhításához nyugodtan használhatunk arcgőzölőt, vaposont, de ma már krémekkel, borogatással is könnyen boldogulunk e téren. Hámlazítás és faggyú emulgációra azonban desincrustáció nem alkalmazható.
■ Hatóanyag-bevitelre nem használhatunk sem iontoforézist sem ultrahangot, helyette Bioptron-lámpa használata javasolt. Hatására a besugárzott bőrfelület önregenerációja fokozódik, így a tisztítás nyomai gyorsabban gyógyulnak, és a további hatóanyagok könnyebben felszívódnak.
■ Az arc- és testmasszázs engedélyezett, némi megszorítással: lassú, simító mozdulatokat alkalmazzunk, kerüljük az erőteljes, vérbőséget okozó, gyúró, pumpáló fogásokat! Ezeket figyelembe véve, jól megválasztott hatóanyaggal végzett finom arc-, nyak- és dekoltázsmasszázzsal kényeztethetjük a kismamát.
A testmasszázshoz stabil oldalfekvésbe fordítjuk vendégünket, hosszú, lágy, simító mozdulatokkal masszírozzuk a karokat és a lábakat. A kéz- és lábujjakat finoman átmozgathatjuk, átdörzsölgetjük. A hátra, derékra nehezedő feszültséget könnyed, felfelé irányuló simító mozdulatokkal oldjuk, kilazítjuk a vállakat, a csuklyásizmot, és átmasszírozzuk a nyakat. A hát masszírozását ülő helyzetben is végezhetjük. A hasat minden esetben kihagyjuk a kezelésből.

A masszázs a legkedveltebb kezelés ebben az időszakban. Az arcmasszázs mellé nyugodtan végezhetünk csak kéz- és kar-, vagy éppen lábmasszázst. Nagyon hálásak a kismamák a finom, könnyed, simító mozdulatokkal végzett relaxáló masszázsokért.
■ Nyugtató, összehúzó, tápláló, regeneráló pakolásokat is alkalmazhatunk a kezelésekben, csak a vérbőségfokozó krémek, pakolások vannak tiltólistán.
■ Ránckezelések, fiatalító kezelések csak manuális formában végezhetők. Nyiroktisztítás és -stimulálás nem alkalmazható. Ebben az időszakban a súlygyarapodás miatt általában nincs is szükség feszesítésre, liftingre, de a vendégek előállhatnak ilyen extra kérésekkel.
A ráncokat finom dörzsölő mozdulatokkal tudjuk oldani, a masszázs pedig némileg feszesíti, tónusba hozza a bőrt.
■ Szempilla-, szemöldökfestés a szokásos bőrpróba elvégzése után alkalmazható. Tartós sminktetoválás várandóság alatt nem végezhető.
■ A gyantázás engedélyezett különböző testrészeken, a has kivételével.  Egyéb szőrtelenítő eljárás, mint IPL, villanófény, tűs epiláció nem végezhető várandóság alatt.
■ Alakformálás, zsírszövet mobilizálás, testfeszesítés csak a szoptatási időszak után alkalmazható.

A felelősségünk nagy, de ha betartjuk az előírásokat a kismamák lesznek a leghálásabb vendégeink.

Ezt olvastad már?

Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail

Vélemény, hozzászólás?