Trendváltozás a PMU területén

Vendégeink körében egyre népszerűbb a sminktetoválás, hiszen nem csak esztétikus, de kényelmes megoldást is jelent. Kiemelhetjük vele a természetes szépséget, szebb ívet adhatunk a szemöldöknek, teltebbé és színessé tehetjük az ajkakat, hangsúlyozhatjuk a szemeket, sőt az esetleges szépséghibákat is korrigálhatjuk

Hogyan változott a sminktetoválás divatja az elmúlt években? Mi a divat ma és merre mutatnak a trendek? Hogyan tudjuk ezt mi, szakemberek követni, mit kell tennünk, hogy ne csak szép, de trendi is legyen az a sminktetoválás, amit készítünk?

Napjaink trendje a természetesség

Egy finom és esztétikus nappali smink alapjait adjuk meg a sminktetoválással, mely kiemeli az előnyöket, elfedi a hibákat, s ezáltal harmonikussá, széppé teszi az arcot. Megfigyelhető, hogy a sminktetoválás terén öt-tízévente változnak a trendek – ahhoz, hogy a legújabb trendeknek megfelelő munkát tudjuk elkészíteni, (amellyel a vendégeink is elégedettek lesznek) folyamatosan képezni kell magunkat, követnünk kell az újdonságokat.
A közel huszonhárom éves szakmai és majd tizenhat éves oktatói múltam során sajnos túl sokszor találkozom azzal a szomorú ténnyel, hogy jó néhány „kolléganő” vagy nem végez tanfolyamot, vagy a 10-15 évvel korábban elvégzett tanfolyam óta nem képezte magát tovább és még mindig csak satírozza a szemöldököket, kontúrozza a szájakat, hogy a színelméleti tudásáról már ne is beszéljünk…
Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy a „jó pap is holtig tanul” mondás a sminktetoválásra érvényes.

Szemöldök

Régen: satírozott.
Most: szálazott, soft powder, vagy „japán”, microblading.
A legújabb módszer, a szálazott szemöldöktetoválás kialakításánál a természetes megjelenés a cél. Lényege, hogy finom szemöldökszálakat tetoválunk, igazodva a saját szemöldök színéhez. Így a sminktetoválás tökéletesen természetes hatású lesz.
A szálazott technika azonban nehéz műfaj, csak kevesen képesek igazán szép szálazott szemöldök elkészítésére; emellett a technika precíz sminktetováló gépet is igényel. Az egyre divatosabb „japán” technika egy kézzel készített szálazás, amely során olyan hiperrealisztikus szálakat tudunk készíteni, hogy gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni a saját szálakat a bevitt szálaktól, és ehhez még sminktetováló gép sem kell.

Ajkak

Régen: csak szájkontúr.
Most: fél- vagy teljes-satírozás, szájfénytechnika, optikai kiemelés.
Az erős szájkontúrokat felváltó ma divatos technika a fél-satírozás, mely során a megrajzolt szájszélektől befelé haladva a sminktetoválás színe fokozatosan elhalványodik. A teljes ajaksatírozás pedig, melynek eredményeként enyhén rúzsozott hatású, gyönyörű ajkakat kapunk, egyre divatosabb. A technikával lehetőség van a száj formájának megszépítésére, akár az ajkak megnagyobbítására is. A helyes szín megválasztásával az eredmény teljesen természetes, azonban ez a módszer nagyon komoly tudást igényel, elsősorban a színelmélet terén.

Szemhéj

Régen: határozott macskaszem.
Most: visszafogott kiemelés, füstös szemhéj.
Az utóbbi évek során ez is sokat finomodott, természetes és diszkrét kontúrvonalakat készítünk, ami kiemeli, esetleg nagyítja a szemet, ügyes technikákkal fiatalosabb tekintetet varázsolhatunk vendégeinknek, csábos füstös szemhéjakat készíthetünk, túlzó vonalak nélkül.

Tanulni, tanulni, tanulni!

Ahhoz azonban, hogy ilyen munkákat tudjunk kiadni a kezeink közül, rengeteg tanulásra, különböző tanfolyamok elvégzésére van szükség. Jómagam évente akár több alkalommal is megyek külföldi szemináriumra, ahol a legújabb sminktetováló trendekkel ismerkedhetek meg. Természetesen ez pénz és idő befektetésével jár, de megéri! Mert a munkánk a mi cégérünk, és az egyik általunk készített szép, esztétikus sminktetoválást viselő vendég hozza a másikat… De nem feltétlenül kell ehhez a tudáshoz idegen országokba utazni, jó pár olyan hazai képviselője is van a sminktetováló szakmának, akiktől megéri tanulni.

Bár fantasztikus lehetőség számunkra, hogy az interneten keresztül végignézhetünk egy japán szemöldökszálazási technikát vagy egy füstös szemhéj elkészítését. De óvva intek mindenkit attól, hogy csak a videót végignézve úgy gondolja, hogy oktatás nélkül azt a technikát már el is sajátította!
Érdemes mindenkinek egy picit magába néznie és feltennie 1-2 kérdést magának: „Tudok szépen szemöldököt szálazni? Ismerem az új microblading-technikákat? El tudnék készíteni egy melírozott hatású szemöldököt? Tudok szájfénytechnikákat alkalmazni? Ki tudok javítani egy kivörösödött vagy épp kékesre sikerült színt?”
Ha csak egyre is nem a válasz, akkor érdemes valamilyen képzésre benevezni. Ma már sokféle alap- és haladótanfolyamon lehet részt venni – én a személyre szabott egyéni képzést tartom a leghatékonyabbnak, profi oktatótól. Fel kell mérni mindenkinek a tudásszintjét, a hiányosságait és persze azt is, hogy milyen eszközökkel dolgozik, mert bizony az újdonságok egy részét elavult gépekkel, eszközökkel nem lehet elkészíteni.

A sminktetoválás soha nem megy ki a divatból. A trendek nem változnak olyan gyorsan, az utóbbi 1-2 évben kezdett igazán átalakulni a stílus: már nem satírozunk, nem kontúrozunk, kerüljük a túlzásokat. Óriási teret hódítanak az ázsiai tetoválók egyéni stílusukkal és teljesen más technikáikkal, érdemes figyelemmel kísérni őket!
Arra is érdemes figyelni, hogy ún. hibrid gépek jöttek/jönnek divatba, melyekhez különböző kézi egységek csatlakoztathatók más és más funkcióval (például hatóanyag bevitelére szolgálót, vagy hajtetováláshoz „tüskés” hengert, avagy fibroblasztokat stimuláló speciális fejet).
A sminktetoválás jövője tehát alapvetően a mi kezünkben van. Tanulni, figyelni, nyomon követni! Ha az elavult technikákat mindenki elhagyja, ha a szakma kiveti magából a kontárokat, akkor van jövőnk.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail