Smink: Amin B. és Vadócz Edina, Fotó: Cselényi Szabó András, Style: Rafael Katalin; Modellek: Szasza és Roxy

Vadócz Edina: Néhány óra kevés az átfogó tudáshoz

Vadócz Edina és Amin B. Ildikó sminkes és kozmetikus  szakoktatók, a Kreatív Sminkműhely vezetői sokakat indítottak már el a sminkes pályán , az pedig, hogy ki meddig jut és hogyan hasznosítja a tudását, már csak rajta múlik. A sminkiskolában nemrég indult be a kozmetikusok képzése is, amelyet a MakeUp Stúdióval közösen indítottak

Szerencsés, hogy a hároméves kozmetikai képzésben egy kicsit több sminkoktatás is van?

Lehetne szerencsés is. Arra jó, hogy valamilyen rálátásuk legyen erre a területre, de az a néhány óra kevés az átfogó tudáshoz. Most pedig az oktatás változásával újra kétéves lesz a kozmetikusképzés, így valószínűleg  az óraszám újra változik.  A mi kozmetikusoknak szánt sminkesképzésünk négy alkalomból áll, amelynek az első része egy nagyon intenzív színelméleti oktatás. Ez azért nagyon fontos, mert a kozmetikusok alapvetően esküvői, szalagavató vagy alkalmi sminket készítenek, és mindhárom területnél elengedhetetlen, hogy a színtípusnak megfelelő színeket használják. Az ezt követő gyakorlati órákon nappali, alkalmi, és füstös szemsminket tanulnak.  Tanítványaink modeleken készítik el a sminkeket a legújabb trendeknek megfelelően, a Make up Studio professzionális termékeinek felhasználásával.  Ez a négy alkalom segítséget ad ahhoz, hogy a kozmetikában sminkeléssel bővíthessék szolgáltatásaikat.

Van-e igény a kozmetikusoknál sminkelésre?

Ezt leginkább az befolyásolja, hogy a vendégkörnek mik az igényei.  Sok más eszközigényes kezeléssel ellentétben a smink például egy viszonylag olcsón beépíthető plusz szolgáltatás a szalonban. De ha valaki komolyabban szeretne sminkeléssel foglalkozni – mondjuk fotózásokon, produkciókban, színházakban dolgozni – ahhoz a kozmetikus alapoktatás nem elég.

És ha én az utcáról betérek hozzátok laikusként, jelentkezhetek?

Igen, a kozmetikus-sminkes továbbképzés kivételével nem feltétel a kozmetikus végzettség.  A Kreatív Sminkműhely alapvetően professzionális sminkesek képzésével és továbbképzésével foglalkozik. A modulrendszerünk nem úgy épül fel, hogy kezdő, középhaladó, haladó oktatás, hanem sminkes területenként lehet jelentkezni – beauty, esküvő, fotó, fashion, extrém art . Ezen kívül népszerűek az egynapos, tematikus workshopok is. Nálunk nem feltétlenül kell több modult elvégezni, a beauty-modul egy erős alap, technikai tudást ad, de az esetek 80 százalékában azért további modulokat is elvégeznek a tanulóink.

Ha most jelentkezik hozzátok valaki, mit javasolnátok neki, milyen irányba induljon el? Milyen területen lehet a legjobban érvényesülni, sikereket elérni?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Az, hogy valakiből sikeres sminkes legyen nagyon sok mindentől függ: szakmai alázattól, szorgalomtól, kapcsolatrendszertől, és nem utolsó sorban tehetségtől. Aki megfelelően kommunikál, jelen van a közösségi médiákban, szorgalmas, az alapvetően sikeres lesz. Sajnos a gazdasági válság  a sminkes szakmát is érintette. Az elmúlt egy-két évben kezd a helyzet pozitív irányba változni. A privát vendégkör építésében is egyre több a lehetőség.  Hozzá kell tennünk, hogy túlképzés van a piacon, ezért sem mindegy, hogy ki, milyen oktatási formát választ.

Fotó: Cselényi Szabó András
Fotó: Cselényi Szabó András

A készletet ti adjátok az oktatáson?

Az oktatás ideje alatt biztosítjuk a termékeket és a kellékeket. A továbbiakban pedig segítjük a tanítványainkat a sminkestáska összeállításában, melyhez kedvezményeket tudunk biztosítani. Annyi alternatíva létezik ma már, hogy mindenki kiválaszthatja a számára legjobbat. Mi utat mutatunk és segítünk az elindulásban, de egy sminkkészlet összeállítása hosszabb folyamat, és személyre szabott.

Tapasztalataitok szerint milyen arányban lesznek sminkesek a tanulóitok?

Számunkra sok pozitív visszajelzés van, hogy a tanítványaink nagyszámban helytállnak a magyar és nemzetközi piacon. Van, aki a meglévő munkája mellé keres kreatív elfoglaltságot, ők is megtalálják örömüket az oktatásban.

Van olyan, aki annyira ügyes, hogy vele dolgoztok?

Igen, van! Mi nem ígérünk senkinek munkát az elején, nem is lehet, nem lehet tudni, hogy ki milyen lesz, hogyan tudunk együtt dolgozni.  Szerencsére már ott tartunk, hogy szükségünk van bővítésre, időnként veszünk fel sminkeseket és a tanulóinknak tudunk gyakorlati helyet biztosítani, az állandó munkáinkon. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak steril körülmények között sminkeljenek.

Ti hogy látjátok, milyen gyorsan érnek be az országba a nemzetközi trendek?

Ami a nappali sminket illeti, az viszonylag gyorsan, elég sok cég van már az országban. Az interneten minden megtalálható, látják, hallják a változásokat, és a fiatalok naprakészek a nemzetközi trendekben. A 18-25 korosztály körében most például a Kylie Jenner-féle nagyon hangsúlyos, vonalas smink hódított. A fashion-világ azonban sokkal lassabban reagál. A Kreatív Sminkműhely munkáiban és oktatásában is, irányadóak a nemzetközi trendek.

A 2017-es tavaszi-nyári trendet lehet már tudni?

Lehet, de fontosabbak még  az őszi-téli trendek.  Eddig jellemzően a sötét színek domináltak ebben az időszakban, most pedig a fényes textúrájú sminkrészleteké az idei trend. Az olajos fényű, a glitter, a hightlight egyaránt.  Hódítanak az artisztikus tusok.  A világos arc és a sötét mélybordó rúzs is hódít. Aki mégis világos rúzsárnyalatot keres, az a nudebarnát válassza.

És az alapozásnál? A nomakeup stílus folytatódik?

A  fényes arc lesz a trendi, amit persze nehéz eltalálni, hogy ne tűnjön úgy, hogy az illetőnek zsíros a bőre.  Ugyanakkor a nagyon natúr alapozás megmarad, sőt, az mindig trendi.

 

A cikk a 2016 ősz/2017 tavaszi trendeket, újdonságokat és érdekességeket tartalmazó We Love Make-Up kiadványunkban jelent meg, amely az interneten is megrendelhető.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail