Báthory Katalin: Mindennap teljesítenem kell

A Beauty Forum Hungary szakkiállításon két szakember vehette át Beauty Forum Szakma Díjat: Báthory Katalin kozmetikusmester és Kincs Eszter pedikűrösmester. Őket kérdeztük a díj kapcsán

Báthory KatiMit jelent neked a Szakmai Díj?  Hol tartod az oklevelet?

Jólesett, nagyon jólesett! Az üzletben kiemelt helyen tartom, mert ez a legújabb, most ezt kell észrevennie a vendégeimnek, mert a többit már ismerik…

Hogyan, milyen inspirációra kerültél a szépségipar berkeibe?

Gyerekkoromban nagyon sokat voltam kórházban, és emiatt mindig ápolónő vagy műtősnő szerettem volna lenni, de a testvérem, aki sokat járt kozmetikushoz a problémás bőrével, ő kitalálta, hogy legyek inkább kozmetikus. Egy kozmetikában utána néztem, hogy mi mindent csinál egy kozmetikus. Tetszett, hogy milyen finoman lehet megváltoztatni a vendég kinézetét. Az is vonzó volt, hogy minden nap más típusú vendégek jönnek, más és más kozmetikai kezeléseket csinálunk.

Mennyiben változott azóta a szakma?

Egy pár évig egészen jól elvoltam azzal a tudással, amit az iskolaévek alatt tanultam, aztán kezdtem „éhes” lenni. Elmentem mestervizsgázni, majd nem sokkal utána megnyitottam az első önálló üzletemet. Azóta érzem igazán, hogy nekem mindig, minden nap teljesítenem kell, ehhez pedig sok képzésben, újdonságok megismerésében kell elmerülnöm. A 90-es évekig voltak ugyan kozmetikai készítmények, de azzal csak nagyon „egykaptafára” lehetett dolgozni. A vendégeink is, meg mi is szerettük a változatosságot, emiatt állandóan „kísérleteztünk”, hogyan lehet különleges pakolásokat, új hatóanyagokat megismerni és tudatosan alkalmazni. Sokan jöttünk össze különböző tanfolyamokon eszmecserét, tapasztalatot szereztünk, így haladtunk előre.

Hogyan sikerült összeegyeztetned a családot és a munkát?

Nagy szerencsém van és volt a családommal. Eleinte a szüleim nagyon sokat segítettek a gyerekekkel kapcsolatban, de a férjem, akivel lassan félévszázada együtt élünk, értékelte, hogy én lelkesedek ezért a szakmáért, ugyanakkor én is igyekeztem elfogadni, hogy ő is annyira lelkes a saját szakmájában, mint én. Amióta meg közös Bt.-t alapítottunk, azóta sokat segít egyrészt az elektrokozmetikai ismereteim kiszélesítésében, másrészt a kozmetikai kisruhák és kiskendők mosásában, vasalásában is!

Mivel töltöd a szabadidődet?

Az 1-2 napos szabadidőmben általában szakmázom…De ha több napra vagy hétre szabadságolom magam, akkor teljesen kikapcsolok, unokázom, olvasok, utazom, családi és baráti társasággal töltöm az időmet.

Kire, mire vagy büszke?

Három dologra vagyok nagyon büszke, az egyik az általam alapított, működtetett kozmetikus önképzőkör, a Piknikkör, ami megélte immár a 6. évét. A másik az a diagnosztizáló könyv, amivel az elmúlt 45 év tapasztalatát szerettem volna megosztani a kollégákkal. Most már nagyon sokan használják és tanulnak belőle, és ez nagyon jó. A harmadik a tanítás. Nem csak az üzletben vannak tanulóim, hanem kis kihagyásokkal 15 éve tanítok a Haj-tan alapítványi iskolában. Sok sikeres tanítványom található Magyarország mellett, Amerikától egészen Skóciáig

Hogyan jellemeznéd önmagad?

Igyekszem mindenkinek megfelelni, de nem biztos, hogy mindig sikerül. Nem szeretek senkit sem megsérteni, mégis előfordul, hogy akaratlanul is megteszem. Nem „csukok be magam mögött ajtót”, mégis ritkán, de rákényszerülök.

Ha bármit kívánhatnál, mi lenne az?

Szeretnék sokáig egészséges maradni, vannak még terveim, szeretnék még egy pár évet a szakmában maradni. Szeretném még megérni, hogy visszakapja a szakma a régi hírnevét, s hogy a kozmetikus kolléganők ne egymás ellen, hanem a szakmáért egymás mellett dolgozzanak. És jó lenne még megélni, hogy a kozmetikustanulók érdeklődő és értékes kozmetikusok szeretnének lenni…. Magánéletemben szeretnék a férjemmel, a gyermekeimmel, az unokáimmal és a barátaimmal hosszú békés életet élni.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail