Sipos Zita: híd a kozmetika és a sminkes szakma között

Sipos Zitát, aki 2013-ban, az őszi Beauty szakkiállításon elnyerte a BEAUTY FORUM Szakmai díjat, szakmán kívül és belül is rengetegen ismerik, hiszen amellett, hogy nagyszabású filmek, zenei műsorok sminkeseként tevékenykedik, kozmetikusként is megbecsült szereplője a hazai szépségiparnak.

sipos_zita_portreA kozmetikus szakma fejlődésében betöltött eddigi munkásságodat ismerték el a 2013-as Beauty Forum Szakmai díjjal. A nagyközönség azonban elsősorban sminkesként ismer…

A sminkszakma populárisabb, ezért ismernek ebben a szakmában többen. A kozmetikában nincs sztárolás, pedig nagyon sok jó kozmetikus van, akik csendben dolgoznak. Régebben szomorúságot okozott, hogy a kozmetikusok sminkesnek, a sminkesek pedig kozmetikusnak tartottak, de mára már túljutottam ezen. Korábban én sem tudtam volna választani a két szakma között. Ma már, ha nagyon kellene, kozmetikus maradnék, mert nyugodtabb életet jelent. De bevallom, a lelkem mélyén a filmezést, a nagyjátékfilmeket szeretem a legjobban és a televíziós munkáimat.

Korábban mennyivel volt más egy kezdő kozmetikus élete, mint ma?

A kezdők élete sosem volt könnyű, de a szövetkezeti rendszer megkönnyítette az első lépéseket, hisz nem kellett hozzá saját tőke. Az ember vállalt két műszakot egy nagy üzletben, ahol több fodrász és kozmetikus is dolgozott, s ha elég ügyes volt, hamar ki tudott alakítani egy vendégkört. A rossz a fizetés volt, hiszen 20 %-ot kaptunk, amiből még az anyagköltséget is levonták.

S hogy lettél sminkes? Kik voltak rád nagy hatással?

A sminkelés része a kozmetikának. Szorgalmasan indítottam ezen a területen is, jelentkeztem a kozmetikusoknak kiírt sminkversenyekre, ahol mindig jó eredményeket értem el. Ha valakit itt ki kéne emelnem, az Vizi Éva.

“Ma már, ha nagyon kellene, kozmetikus maradnék, mert nyugodtabb életet jelent. De bevallom, a lelkem mélyén a filmezést, a nagyjátékfilmeket szeretem a legjobban és a televíziós munkáimat.”

Mi jellemezte akkoriban a sminkes szakmát?

A smink, mint szakma, korábban kifejezetten a filmvilághoz kötődött. A fotózásokon, a kifutókon a modellek saját magukat sminkelték, később támadt csak igény a fotósokban, hogy profi szakemberre bízzák a munka ezen részét. Szerencsémre, a korábbi versenyeken elért győzelmeimnek köszönhetően, én lehettem az, aki ma már hidat képez a kozmetika és a filmes sminkszakma között.

A hetvenes évek elején kezdtél versenyezni. Van olyan verseny, helyszín, ami kiemelkedik a többi közül?

A legnagyobb szám Ulánbátor volt, ide akkoriban sem lehetett csak úgy eljutni, ráadásul óriási sikert is arattam. Mongólia fővárosában a Cirkuszban volt a verseny, egy magyar lány volt a modellem, akinek derékig érő testfestést, egy lángoló Buddhát készítettem, ami akkoriban nagyon ritka volt.

Mit üzensz a ma szárnyaikat bontogatóknak, akik kozmetikusok, sminkesek szeretnének lenni?

Fiatalkoromban nem tudtam volna választani a smink és a kozmetika között. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy sminkes több lábon álljon: a smink mellett tanuljon kozmetikát, fodrászatot, és ami fontos, tanuljon nyelveket, mivel külföldi produkciókba kizárólag így lehet kerülni.

Sok tanuló került ki a kezed alól az évek során… Van olyan, akire nagyon büszke vagy?

Nagyjából 100 tanulóm volt, de nem emelnék ki neveket, hiszen szinte mindegyikük megállja a helyét. Egy kezemen össze tudnám számolni, hogy azok közül, akiket én tanítottam, kinek nem sikerült elindulnia a szépségipar felé vezető úton.

A sok munkát, hogy tudod összeegyeztetni a családdal?

Nehezen, már nagyon fáradt vagyok, de elhatároztam, hogy ezen a nyáron péntekenként már nem fogok dolgozni, így három napot az unokámmal lehetek. De ezen kívül is, amint szabad vagyok, szaladok hozzá, és játszunk, nevetgélünk.

Milyen terveid vannak szakmai téren, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani?
Nemrég elköltözött az üzletem, így már külön tudom választani a sminkiskolát és a kozmetikát. A sminkiskolát folytatni akarom, tankönyvet szeretnék írni és egy oktató CD-t felvenni, mivel így a tanulóknak is könnyebb dolguk lesz. Az oktatáson ugyanis nem sok időnk van az elméletre, de így mindenki megtanulhatja ezt a fontos részt is.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail