Szentklárai Jenőné: Oda kell figyelni a vendégre!

A 2012-es Beauty Forum szakkiállításon a Szakmai díjat Szentklárai Jenőné pécsi kozmetikus kapta. A 74 évesen is aktív szakember, akit vendégei Ibolyának szólítanak, meghatottan vette át kiemelkedő, szakmai sikerekben bővelkedő pályájáért a szakmai zsűri által odaítélt díjat.

Szentklárai JenőnéMióta dolgozik a szakmában?
1957-ben érettségiztem Pécsen, utána végeztem el a kozmetikus iskolát, ezután kerültem tanulóként egy remek kozmetikushoz, akitől nagyon sokat tanultam, és a tanulóévek után is nála dolgoztam hosszabb ideig. Erről a helyről mentem később a Szövetkezethez dolgozni, majd a 80-as években maszekként dolgoztam tovább. Ekkor még nem tudtam, de ezzel egy igazi kozmetikus dinasztia alapjait tettem le, hiszen ma már a lányom is elismert kozmetikus, sőt az unokám is kozmetikusként dolgozik.

Hogyan tudott megújulni a cége? Miként haladt egyről a kettőre?
A Szövetkezetnek köszönhetően kijutottam Párizsba, a Cidesco világkiállításra, ahonnan rengeteg ötlettel és újdonsággal tértem haza. Új szalont rendeztünk be, de ezúttal már a legmodernebb izomerősítő, fogyasztó és ultrahangos gépekkel, az elektrokozmetikai vizsgát még Ilcsi nénivel együtt tettük le. Majd innen is továbblépve már a saját szalonomat nyitottam meg, azóta is ott dolgozom.

A mindennapi kozmetikai munkán kívül milyen más szakmai tevékenységet végez?
Baranya megyében, valamint Kaposváron oktatok, szívesen adom tovább a tudásomat a fiatalabb generációnak, de rendszeresen járok a nagyobb cégek továbbképzéseire, kongresszusaira, ahol mindig lehet újabb és újabb dolgokat tanulni.

Modern kozmetikai gépekkel és a legújabb alapanyagokkal dolgozik. Van valami, amit a „régi világból” magával hozott, beépített a mostani munkájába?
Igen, de ez nem egy kézzelfogható dolog, hanem többek között a vendégekkel való bánásmód. Még a régi, jó főnökeimtől tanultam, hogy a vendégekkel kedvesnek kell lenni, oda kell rájuk figyelni, meg kell őket hallgatni, hiszen csak így lehet jó kapcsolatot kialakítani velük. Hiába dolgozunk a legkorszerűbb gépekkel, amivel csodákat lehet tenni pácienseink testén, ha nincs meg bennünk az az empátia, amivel a lelkükhöz is közelebb kerülhetünk.

Mit üzen a fiatal, most kezdő kozmetikusoknak?
Azt, hogy ezt a szakmát csak szívből, szeretettel lehet végezni. Fontos továbbá az is, hogy folyamatosan képezzék magukat, és az is, amit már említettem, hogy figyeljünk oda a vendégekre.

Idén Beauty Forum Szakmai díjjal ismerték el munkásságát. Emellett milyen eredményekkel büszkélkedhet?
Először is azzal, hogy bár 74 éves vagyok, még mindig kedvvel végzem a munkámat. Ilyen hosszú ideig talpon maradni nem kis kihívás, ezért is kaptam két évvel ezelőtt Életmű díjat.
De a legbüszkébb talán még mindig arra vagyok, hogy még mindig én végzem legjobban az arcmasszázst, ezért naponta boldog vendégek járnak az üzletembe.

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail